Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen C5 MKI 2.0 16V Pb - Wykres pracy sond lambda

dzaxx 30 Aug 2014 09:08 7299 6
    dzaxx
    Level 11  
    Citroen C5 MKI 2.0 16V Pb - Wykres pracy sond lambda

Auto - Citroen C5 MKI, silnik 2.0 16V benzyna

Powyżej wykresy pracy sond lambda.
    Od czasu do czasu wywala mi check, który sam gaśnie po kilku uruchomieniach silnika . Powyższy odczyt zebrałem w sytuacji gdy check się świecił.
    Auto pracuje poprawnie, czasem na zimny silniku, w momencie wyłączania pompy powietrza, silnik dusi się. Spalanie ok (~9/100 w cyklu miejskim).

Nie podoba mi się wykres sondy diagnostycznej, IMHO napięcie jest dużo za wysokie.
    Czy moje podejrzenia są słuszne?
    dzaxx
    Level 11  
    P0170 - regulacja mieszanki
    p0329 - czujnik spalania stukowego
    p0138 - sygnał sondy lambda rząd 1 czujnik 2

Wtryski sprawdzane, świece mają ok 5kkm przebiegu (sprawdzane), cewka podmieniana na nową (oryginał), MAP i MAF sprawdzane.

Wskazanie błędu niejednoznaczne, dlatego mam wątpliwości.
    invisibleman
    Level 20  
    Odłącz grzałkę sondy - może ma zwarcie do kabla sygnału. Napięcie powinno być trochę poniżej 1V.
    dzaxx
    Level 11  
    Odłączyłem - napięcie spadło.
    Prześwietliłem wiązkę i okazało się że przetarła się w jednym miejscu i doszło do zwarcia między jednym z przewodów zasilających grzałkę a przewodem sygnałowym.

Teraz po uruchomieniu silnika napięcie na drugiej sondzie to ok 39mV.

ECU melduje teraz P0139, czyli powolna reakcja sondy.

Tak czy siak będę musiał ją chyba wymienić. Sprobuję ją jeszcze wyczyścić, ale IMHO na wiele się to nie zda.
    żałosna udręka
    Level 34  
    Ocenę pracy sondy można dokonać tylko na w miarę stabilnych obrotach. Na wykresie widziałem, że nieźle go kręciłeś, a przy takich skokach obrotów pętla jest otwarta.
    dzaxx
    Level 11  
    Sonda wymieniona , problem ustał