logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio samoch. Pioneer, trzask przy wyciszaniu i nie tylko

ciuqu 26 Cze 2007 17:04 1452 5
  • #1 4022552
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 829
    Witam

Posiadam radyjko pioneer deh 6400r. Występuje w nim następujący problem:
    Podczas wyciszania całkowitego (Volume=00) oraz przełączaniu stacji radiowych, źródła dźwięku (cd-tuner i odwrotnie) i wyłączaniu, ogólnie mówiąc gdy występuje zanik sygnału na końcówkę mocy we wszystkich głośnikach słychać "trzask, stuk, pyknięcie".
    Myślę któryś z kondensatorów stracił pojemność i nie pełni już swojej roli jak powinien a może się mylę.
    Pytanie tylko który, gdzie szukać w którym części (układzie końcówki, przedwzmacniacza czy regulacji głośności itp.) Jeśli ktośmiał podobny problem proszę o jakieś rady.
    Oczekuję tylko konkretnych odpowiedzi od osób które usuwały podobny problem w takim lub innym radiu.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 4023626
    tomaszdaw
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Nie wiem czy to Ci pomoże ale miałem taki przypadek gdy była upalona masa na wyjściu na wzmacniacz(czincz), w niektórych pioneerach jest tam taki bezpiecznik smd.
  • Pomocny post
    #3 4023933
    gobio
    Poziom 24  
    Ocena: 26
    Uszkodzony element w układzie mutingu.
    Sprawdź tranzystory Q351 i Q353 , w okolicach wyjścia sygnału CINCH.
    Są to tranzystory zespolone o oznaczeniu IMH3A.
    Wylutuj je i sprawdź czy jest dalej trzask.
    Możliwe że upalona jest również masa sygnału wyjściowego na wzmacniacz zewnętrzny.

Pozdrawiam
  • #4 4026349
    ciuqu
    Poziom 38  
    Kolego gobio po oznaczeniach tranzystorów wywnioskowałem że posiadasz schemat do owego radyjka, byłbym bardzo wdzięczny gdybyś mi go podesłał na ciuqu(_at_)wp.pl. Ja mam tylko do 6100 myślę że nie ma między modelami dużej różnicy, mam jeszcze do 3400
    Tranzystorki sprawdzę ale nie dzisiaj, zamiast ich wylutowywać chyba łatwiej mi będzie wylutować kondensatorki lub rezystorki c342 r342 itd... (na moim schemacie) i odepne sygnał na Q351 q353 Po zatym z lutowaniem SMD nie za dobrze mi idzie i łapy mi się trzęsą. Co do masy to pomierzyłem na czinczach w bagażniku i masa jest ale ze schematu 3400 czincze są uziemione ale między pin 6 IMH3A a tą masą jest rezystor O ohm być może bezpiecznik o którym pisaliście.
    Chciałbym jeszcze wymienić kondensator 3300uF na zasilaniu końcówki PAL00Xx
    bo trochę spuchł i zastanawiam się czy nie dać większego lub największego jaki się tam gabarytowo zmieści, co o tym sądzicie?
    Jak wyjmę radio z auta to się odezwę.

Pozdrawiam
  • #5 4028120
    robson@
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    kolego ,czy nie jesteś zbyt wygodny ?Oczekujesz tylko konkretnych odpowiedzi, a sam nawet nie pofatygowałeś sie aby wyjąc radio i wykonac jakiekolwiek pomiary czy ogledziny,Czyżby przez nas przemawiało kiedyś lenistwo?i oczekujemy tylko gotowca.\\\\\\\pisanie ze oczekujesz tylko konkretych odpowiedzi jest tylko egoizmem.Kazdy z nas ma jakieś dośwadczenia i może sie nimi podzielić.Jezeli kogoś uraziłem to wielkie sory.
  • #6 4029748
    ciuqu
    Poziom 38  
    Witam

Być może przemawia prze ze mnie lenistwo ale to tylko dlatego że radio jest ciągle w użytku a nie mam nic na podmiankę, poza tym nie mam czasu żeby się z tym bawić a usterka nie jest aż tak bardzo uciążliwa. A czy rozbierałeś kiedyś pioneera jeśli nie to polecam zwłaszcza żeby się dostać do spodu płyty. Może "konkretnych odpowiedzi"zabrzmiało zbyt ostro, ale nie chciałem otrzymywać odpowiedzi typu "a może źle podłączyłeś głośniki albo masz za cienkie kable" itp. Tylko takie jak akurat dostałem. Teraz wiem gdzie i czego szukać choć w cale to może nie być to i dzisiaj wyjmuje radio.

Pozdrawiam

Dodano po 5 [godziny] 8 [minuty]:

Radyjko zrobione, cisza jak makiem zasiał. Rzeczywiście brakowało masy na wyjściu "front"co najdziwniejsze masa straciła się na przelotkach między górnym a dolnym drukiem.
    Dzięki za pomoc bez was szukał bym usterki ze dwa dni. Dodatkowo znalazłem przepelony bezpiecznik SMD 200mA ale jego wymiana nic nie dała. Nie wiem od czego on jest.

P.S. A co z moim kondensatorkiem 3300?

Pozdrawiam
REKLAMA