logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak użyć stroboskopu Eurolite Super Strobe 2700 do zdjęć seryjnych?

Mikep 09 Lip 2007 01:45 3533 7
REKLAMA
  • #1 4063829
    Mikep
    Poziom 10  
    Witam;)

Potrzebuej wykonac seryjne zdjecia aparatem przy duzej predkosci klatek na sekunde tj 3-5 klatek na sekunde, przez ok 20-30 sekund.
    Taka animacja z fotek.

Potrzebuje swiatlo blyskowe by dobrze naswietlic obiekt.
    Niestety zadna lampa nie da rady blysnac 5x na sekunde wiec wpadlem na pomysl by uzyc urzadzenie stroboskopowe i wyzwalac 1 blysk stroboskopu kablem od aparatu / w inny sposob.

Czy ktos z Was moglby sie wypowiedziec jakie najlepsze tu rozwiazanie znalezc?

Wiem ze aparat moze wyzwalac lampy: kabelkiem, radiowo, blyskiem flash [ fotocela w lampach]

Natomiast interesowalo by mnie wyzwolenie np 1500W EUROLITE Super Strobe 2700 moim aparatem.

Musze miec duzo swiatla do zdjec zeby zarejestrowac kazdy detal i temperatura barwowa swiatla dziennego najlepiej 5500k.

Moge kupic z 2 lampy swiatla ciaglego 5500K za 630zl sztuka, ale cena za duza a takze nie daje to takiej mocy jak blyski flash.

Potrzebuje 5 blyskow na sekunde, bez migotania jak strobo. poprostu blysk jak flash.

Czy moj pomysl ze stroboskopem ma sens, czy to blad?

Pozdrawiam Was i prosze o pomoc;)
  • REKLAMA
  • #2 4064014
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    jak najbardziej to zadziała, tylko trzeba nieco przerobić układ sterowania wyzwalaniem...należy odłączyć od układu bramkę tyrystora sterującego trafem zapłonowym i dołączyć układ z optotriakiem, wysterować to kabelkiem z aparatu i powinno hulać...
  • REKLAMA
  • #3 4064092
    Mikep
    Poziom 10  
    kortyleski napisał:
    jak najbardziej to zadziała, tylko trzeba nieco przerobić układ sterowania wyzwalaniem...należy odłączyć od układu bramkę tyrystora sterującego trafem zapłonowym i dołączyć układ z optotriakiem, wysterować to kabelkiem z aparatu i powinno hulać...

Czy Ty lub ktos z szanownych forumowiczow moglby pomoc mi i wykonac ta zmiane/urzadzenie?

Podziekuje, zaplace itd

Jestem zielony w sprawach elektroniki jak kolor tego forum:(
    Potrzebuje szybko dobre rozwiazanie.
  • REKLAMA
  • #4 4064133
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    poszukaj w necie schematu tego strobo, pokaż fotkę płytki, wróżka to ja nie jestem...
  • #5 4083348
    Mikep
    Poziom 10  
    Czy ktos z szanownych forumowiczow moglby zrobic mi taka lampe ze stroboskopu kupionego na allegro/w sklepie/ domowej roboty?

Mam do dyspozycji aparaty: Nikon D40x, D200. Potrzebuje do nich 2 szybko strzelne lampy blyskowe ze strobo.

Chcialbym stroboskop o mocnym blysku, regulowanej mocy blysku, wyzwalany aparatem - lampa blyskowa 5x na sekunde.

Jestem z Trojmiasta

Pomocy! Zaplace i ucaluje w reke!! :)
    Potrzebuje 2 takie strobo lampy na wczoraj :(
  • #6 4084889
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    Mikep napisał:

Chcialbym stroboskop o mocnym blysku, regulowanej mocy blysku, wyzwalany aparatem - lampa blyskowa 5x na sekunde.

Te z Allegro to muszą być stroboskopy o większej mocy 2000W; te 45W czy inne się nie nadają = regulacja mocy błysku = 5błysków/s lub więcej = o mocnym błysku.

Aby sterować aparatem nie powinny mieć sterowania DMX, tylko analogowe 0/10V.

5500k ten parametr trzeba sprawdzić, bo wydaje mi się że nie dają błysku o takiej temperaturze

Na już = nie jest to możliwe.
  • REKLAMA
  • #7 4172005
    Bobo[PL]
    Poziom 14  
    Ocena: 352
    warto przejrzec artykul z elektroniki dla wszystkich. zrobilem taka lampe i dziala swietnie, tyle ze ja nie potrzebuje kilku blyskow na sekunde wiec urzadzenie mam niemal zgodne ze schematem z EdW;))

http://www.edw.com.pl/pdf/k07/29_01a.pdf
  • #8 6512822
    Królikoza
    Poziom 1  
    Pozwolę sobie odświeżyć temat, czy można powyższy układ zmodyfikować tak aby działał z baterii?. Bajery takie jak poziom naładowania kondensatorów i moc błysku mile widziane. Jeżeli macie jakieś namiary na układy lamp działających jak dedykowane lampy Canonowskie typu 580, 430 ex lub Nikonowskie SB600, SB800, SB900 które by działały jak one, chodzi mi głównie by były na baterie, miały regulowaną siłę błysku oraz żeby można było je wyzwolić z lampy dedykowanej (podczerwień lub fot ocela), byłbym wdzięczny za adresy stronek kierujących do tych schematów.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania stroboskopu Eurolite Super Strobe 2700 do wykonywania zdjęć seryjnych z szybkością 3-5 klatek na sekundę przez 20-30 sekund, wymagających silnego światła błyskowego o temperaturze barwowej około 5500K. Standardowe lampy błyskowe nie są w stanie błyskać tak szybko, dlatego rozważane jest użycie stroboskopu wyzwalanego sygnałem z aparatu. Wskazano konieczność modyfikacji układu sterowania stroboskopu, m.in. odłączenia bramki tyrystora i zastosowania optotriaka do wyzwalania błysku kablem z aparatu. Podkreślono, że stroboskopy o mocy 2000W lub wyższej są potrzebne do uzyskania odpowiedniej mocy błysku i regulacji mocy przy 5 błyskach na sekundę. Zwrócono uwagę, że sterowanie powinno być analogowe (0-10V), a nie DMX. Wskazano również, że uzyskanie dokładnej temperatury barwowej 5500K może być problematyczne. Zaproponowano przegląd schematów elektronicznych dostępnych w sieci, m.in. z serwisu Elektronika dla Wszystkich, gdzie dostępne są projekty lamp stroboskopowych. Poruszono także temat budowy lamp błyskowych na baterie z regulowaną mocą i możliwością wyzwalania z dedykowanych lamp Canon i Nikon (np. modele 580, 430 EX, SB600, SB800, SB900). Ogólnie, realizacja takiego systemu wymaga zaawansowanej elektroniki i modyfikacji sprzętu, a szybkie błyski o dużej mocy i stabilnej temperaturze barwowej są wyzwaniem technicznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA