logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson K700i – joystick działa nierówno w menu, poprawa działania po wymianie

Michal_ck_ck_ck 10 Lip 2007 16:54 2221 9
REKLAMA
  • #1 4068645
    Michal_ck_ck_ck
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Mój joy w k700i działa jak mu sie chce to znaczy po menu działa w lewo i do góry normalnie a w prawo i w dół trzeba mocniej przycisnąć natomiast jak pisze smsa to joy działa we wszystkie strony normalnie. Jak gram w real tennisa to joy takze działa we wszystkie strony. Jak tel odkreciłem to do joya jest jakis drucik przylutwany taki mały i do jakiegos elementu na płycie głównej. Co mam zrobic zeby joy działał we wszystkie strony po menu??
  • REKLAMA
  • #2 4068654
    gsmrybnik
    Poziom 20  
    może poszukaj sobie temat joy'a poruszany dość często
    jaki sprzęt posiadasz ?
    jakaś lutownica wprawa w lutowaniu ?

pozdrawiam
    gsmrybnik.
  • REKLAMA
  • #3 4068668
    Michal_ck_ck_ck
    Poziom 12  
    wprawa jest mam lutownice transformatorową tak podreczna z cienkim grotem mi sie ułamała
  • REKLAMA
  • #4 4068675
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4068678
    gsmrybnik
    Poziom 20  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic666255.html

zajrzyj tutaj :)
    tam Koledzy opisują w jaki sposób to robią ...
    a skoro rozebrałeś już telefon to wiesz jak ten joy jest przymocowany i ...
    decyzja należy do Ciebie ...
    bo JOY najprawdopodobniej do wymiany
    choć ja transformatorówka bym do niego nie podchodził
    pozdrawiam
    gsmrybnik.
  • #6 4069818
    monjack
    Poziom 12  
    z ta transformatorową to ja bym uwazal bo za chwile bedziesz misial miec wiecej kabelkow przy joy'u niz ten jeden ktory juz masz...
    joy sprawny bo smiga w grach wiec raczej winy bym szukal w tym druciku czy sie nie odlutowal.

ps. ale z ta transformatorowa to sie do telefonu naprawde nie zblizaj... dla jego dobra... :)
  • #7 4069886
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4278000
    DAREK_BIALY
    Poziom 10  
    witam a ma może ktoś schemat podłączenia joya tzn gdzie idą poszczególne scieżki od łapek bo mam taki problem że 3 mi sie oderwały od płytki i nie wiem gdzie sie mogę podłączyć.
  • #9 4278015
    gsmrybnik
    Poziom 20  
    opcja szukaj działa chyba dobrze??
    Sony Ericsson K700i – joystick działa nierówno w menu, poprawa działania po wymianie

pozdrawiam
    gsmrybnik
  • #10 4285847
    DAREK_BIALY
    Poziom 10  
    dzięki ci bardzo o to właśnie mi chodziło teraz tylko musze jakiś mały grot do lutownicy wykombinować i to przylutuje.

Podsumowanie tematu

✨ W telefonie Sony Ericsson K700i występuje problem z nierówną pracą joysticka w menu – kierunki w prawo i w dół wymagają mocniejszego nacisku, podczas gdy w grach i podczas pisania SMS joystick działa poprawnie we wszystkich kierunkach. Przy rozbieraniu telefonu zauważono cienki drucik przylutowany do joysticka i płyty głównej. Dyskusja wskazuje, że problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzonego joysticka, który wymaga wymiany. Użytkownicy zalecają ostrożność przy lutowaniu, szczególnie z użyciem transformatorowej lutownicy, aby nie uszkodzić elementów. Wskazano, że w menu joystick aktywuje dwa przełączniki (kierunek i "ok"), a w grach tylko kierunek, co tłumaczy różnice w działaniu. Udostępniono również schemat połączeń joysticka, co ułatwia naprawę i ponowne przylutowanie odłączonych ścieżek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA