Witam. Przegladalem juz wiele postow na temat sterownika do spawarki. Zrobilem również sterownik zgodnie z schematem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic431419.html#2316326 . Pierwsze uruchomienie nie powodlo sie gdyż zamiast rezystora 680K dostałem 680ohm. I dzisiai dopiero zakupie nowe elementy. Z całą pewnością myśle ze został uszkodzony scalak u2008b. A czy mogl zostać uszkodzony triak( nigdy nie bawiłem sie tymi elementami z wyjatkiem stroboskopu ale to szczegół) Moim kolejnym pyatniem jest czy zgodznie z tym schematem mozna polaczy przewody fazowe dowolnie. Czy trzeba uważac na sposob połączenia. Przy połączeniu jednej fazy.
Mam również pyatnie tego typu czy moge równolegle połączyć dwa triaki, co sie okazuje moze prąd na wejsciu przekraczac ponad 40A. Czy stosując dwa triaki i sterowanie dwiema bramkami prąd sie rozdzieli. Testował ktos taki układ.
Czy do tego ukladu można podłączyć dwie fazy?? Wtedy nie bedzie przewodu neutralnego.
Prosze o jakies rady i sugestie..
Dodano po 3 [godziny] 19 [minuty]:
wymienilem uklad scalony i wsyztsko poszlo, uklad ozyl, triak nie ulegl uszkodzeniu. .
mam jeszcze problem tego typu ze reguljac potenciometrem prad moge regulowac tylko w waskim zakresie, a do czego sluzy PR 1. czy za pomoca jej moge ustawic szerszy zakres zmian pradu na obciazeniu regulujac potenciometre PR2
tutaj znajduje sie schemat
Mam również pyatnie tego typu czy moge równolegle połączyć dwa triaki, co sie okazuje moze prąd na wejsciu przekraczac ponad 40A. Czy stosując dwa triaki i sterowanie dwiema bramkami prąd sie rozdzieli. Testował ktos taki układ.
Czy do tego ukladu można podłączyć dwie fazy?? Wtedy nie bedzie przewodu neutralnego.
Prosze o jakies rady i sugestie..
Dodano po 3 [godziny] 19 [minuty]:
wymienilem uklad scalony i wsyztsko poszlo, uklad ozyl, triak nie ulegl uszkodzeniu. .
mam jeszcze problem tego typu ze reguljac potenciometrem prad moge regulowac tylko w waskim zakresie, a do czego sluzy PR 1. czy za pomoca jej moge ustawic szerszy zakres zmian pradu na obciazeniu regulujac potenciometre PR2
tutaj znajduje sie schemat