logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 6311STP powiększony obraz, poduszka po bokach.

1mail 11 Lip 2007 23:14 1623 6
REKLAMA
  • #1 4073483
    1mail
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Uszkodził mi się stary TV Elemis 6311STP. Obraz się powiększył znacznie w poziomie i pionie. Regulacja wysokości działa, więc ustawiłem prawidłową wysokość,Regulacja szerokości nie działa. Pojawiły się zniekształcenia typu poduszka po bokach. Góra i dół prawidłowe. Nastąpiło też najprawdopodobniej zmniejszenie jasności. Usterka uwidoczniła się po włączeniu telewizora, po tym, jak był przez tydzień wyłączony i nieużywany.
    Napięcia stałe z zasilacza są prawidłowe (takie jak przed usterką). Sprawdziłem tranzystory w układzie korekcji W-E T510-511 i sa nieuszkodzone. T512 też jest chyba dobry, bo na jego kolektorze zmienia się lekko napięcie przy regulacji potencjometrem szerokości obrazu.
    Proszę o poradę, co należy sprawdzić. Mam dostęp do oscyloskopu.
    Pozdrawiam :-)
    Marek
  • REKLAMA
  • #2 4073514
    tomaszbo
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Sprawdź trafopowielacz
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4073596
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    DL507 T512 do wymiany. To raczej nie trafo.
  • #4 4073639
    1mail
    Poziom 11  
    Nie bardzo wiem jak to zrobić. Sprawdzałem napięcie ogniskujące S3.
    Wynosiło ono ok. 4,5 kV. (Mam sondę WN). To chyba za mało. Wydaje mi się , że powinno być ok. 7,5 kV. To mogłoby sugerować jakieś uszkodzenie trafopowielacza. Aha, jakiś czas przed uskodzeniem następowało czasem chwilowe zwężenie obrazu o połowę i wystąpienie zniekształceń typu poduszka po bokach, ale teraz obraz jest za szeroki i stabilny (nie występują te zwężenia).
    Dlaczego uszkodzenie trafopowielacza powodowałoby wystąpienie braku regulacji szerokości?
    Pozdrawiam Marek

Dodano po 3 [minuty]:

Sprawdzę ten tranzystor i dławik jutro. Dziękuję
    Pozdrawiam :-)
    Marek
  • REKLAMA
  • #5 4073806
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam !

Do podmiany C 574 , 570 , 571 , 573 , 575 , D 515 x 2 , 516 , 514 , przerwy i zimne luty w tym rejonie .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4073819
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Bardzo szeroki obraz będzie gdy uszkodzony (przegrzany) dławik DL508-1mH. Uszkadza się zreguły przez złe luty C575, C570, lub przez uszkodzenie tych kondensatorów. Dławik ma niewiele zwoi, i można go przewinąć. Skutkiem tego może też być dodatkowo uszkodzony T512.
  • #7 4079440
    1mail
    Poziom 11  
    Sprawdziłem wszystkie elementy wymienione przez kolegów oraz poprawiłem luty na płycie, które po 15-letniej eksploatacji są już dobrze sfatygowane. Jako przedostatni sprawdziłem dławik DL508, który okazał się przegrzany, co można było stwierdzić po dokładniejszym przyjrzeniu się. Był pozwierany, gdyż nie dało się zmierzyć jego indukcyjności. Przewinąłem go i po wmontowaniu obraz wrócił do normy (zmniejszył się). Regulacje szerokości, trapezu i korekcji W-E działają. Jasność wzrosła. Ustawiłem geometrię i ostrość. Wszystko jest OK. Pozostałe elementy były nieuszkodzone. Nawet tranzystor T512, który miał poluzowaną nakrętkę wkręta mocującego go do radiatora. Prawdopodobnie przyczyną był jakiś powstały zimny lut, powodujący chwilowe zwężenia obrazu, o czym pisałem wcześniej. Dziękuję bardzo wszystkim kolegom za sugestie, a w szczególności koledze występującym pod nickiem @neostrada.plbDyEvzL, którego diagnoza sprawdziła się w 100 procentach. Nie zajmuję się na codzień serwisem TV, ale staram się naprawiać awarie własnego sprzętu, więc nie mam doświadczenia w diagnozowaniu uszkodzeń. Ze względu na konstrukcję płyt drukowanych, uszkodzenia poszczególnych elementów nawet przy podobnych schematach mogą wywoływać różne objawy, bo zależy to od sposobu poprowadzenia połączeń między elementami obwodów. Dlatego cenne jest zdiagnozowanie usterki przez serwisanta, zajmującego się naprawą konkretnego modelu sprzętu, który spotkał się z wieloma różnymi rodzajami uszkodzeń. Dzięki Wam, Panowie (Panie? ;-), mam naprawiony telewizor.
    Dziękuję i pozdrawiam :-)
    Marek

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Elemis 6311STP pojawił się problem z powiększonym obrazem w poziomie i pionie oraz zniekształceniami typu poduszka po bokach. Regulacja wysokości działała prawidłowo, natomiast regulacja szerokości była nieskuteczna. Jasność obrazu również uległa zmniejszeniu. Po sprawdzeniu napięć zasilacza i tranzystorów w układzie korekcji szerokości (T510, T511, T512) okazało się, że tranzystor T512 wykazywał zmiany napięcia na kolektorze przy regulacji, ale nie był uszkodzony. Diagnoza wskazała na uszkodzony, przegrzany dławik DL508-1mH, który często ulega awarii z powodu złych lutów lub uszkodzonych kondensatorów (C570, C571, C573, C574, C575) w jego otoczeniu. Po przewinięciu dławika i poprawieniu lutów obraz wrócił do normy, a regulacje szerokości, trapezu i korekcji W-E zaczęły działać prawidłowo. Jasność również wzrosła. Uszkodzenie dławika mogło powodować brak regulacji szerokości i zniekształcenia obrazu. Dodatkowo poluzowana nakrętka mocująca tranzystor T512 do radiatora mogła powodować chwilowe zwężenia obrazu. Ostatecznie naprawa polegała na przewinięciu dławika DL508 i poprawie połączeń lutowanych na płycie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA