logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyczyścić zaschnięte dysze w napełnianym cartridge'u drukarki?

leeyo 02 Wrz 2002 17:00 6180 13
REKLAMA
  • #1 37640
    leeyo
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Co radzicie na przeczyszczenie dysz cartridge'a, ktory troche chyba za dlugo byl nieuzywany i po dopelnieniu tuszem nic nie drukuje - tak jakby dysze byly zaschniete...

pozdrowienia LEEYO
  • REKLAMA
  • #2 37644
    Bestyjek
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    To raczej zależy od tego co to za drukarka... W HP, Lexmarku innych z cardridgami zintegrowanymi z głowicą drukującą - do ciepłej wody i moczyć 24h :D . Tylko nie gorącej bo ci ścieżki od folii odejdą.
  • #3 37652
    DjStef
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Bestyjek napisał:
    To raczej zależy od tego co to za drukarka... W HP, Lexmarku innych z cardridgami zintegrowanymi z głowicą drukującą - do ciepłej wody i moczyć 24h :D . Tylko nie gorącej bo ci ścieżki od folii odejdą.

Niektorzy tez radza zanurzyc w spirytusie(normalnym , nie zadnym salicylowym). W mojej drukarce pomoglo zanuzrenie starego kartridza w cieplej wodzie(przy drugiej probie, bo pierwszy wlozylem do wrzacej wody i stalo sie to o czym mowil bestyjek).
    No i najlepiej to robic przed napelnieniem ponownym kartridza, bo podczas "namaczania" conieco wyplynie a szkoda tuszu.
    A po namaczaniu wlacz czyszczenei dysz w drukarce (jeśli takowe posiada (najlepiej kilka razy), jak nie pomaga to to znow do kapieli.
    powinna dzialac, chyba ze masz juz tak zaschniety tusz,ze nic sie z nim nie da juz zrobic.
    powodzenia
  • #4 37686
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Ja osobiście spirytusu nie stosowałbym .... :lol: ale to tylko moja prywatna rada.

Wracając do sprawy to napisz leeyo co to za drukarka lub jaki cartridge'a.
  • REKLAMA
  • #5 37704
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 63
    Leeyo jezeli cardridge lezal dluzej niz 6 miesiecy to raczej daj sobie spokoj
  • REKLAMA
  • #7 37865
    DjStef
    Poziom 14  
    gorgoroth napisał:
    Leeyo jezeli cardridge lezal dluzej niz 6 miesiecy to raczej daj sobie spokoj

Moj kartridz lezal razem z drukarka na strychu 3 lata i dalo sie go zreanimowac.
  • #8 37906
    Osiem88
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Według mnie każdy się da może nawet leżeć 10 lat.
  • #9 37961
    robusta
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    a wg mnie nie, to bardzo proste - jest gro atramentów, które przy zasychaniu zachowują się jak zamarzająca woda i rozszerzając się niszczą mikrodysze stąd nawet jak się teoretycznie je odmoczy to i tak nie drukuje wogóle albo np. część dysz.
    Zasada jest taka, że jak atrament jest na bazie wody to do odmaczania używać wody (HP, Canon, Lex... itp) czasem wystarczy do dysz przyłożyć dobrze zwilżoną chusteczkę higieniczną a następnie chwycić zbiornik dyszami do dołu i wykonywać ruch jak do rzutu kamieniem tak aby siła odśrodkowa wywalała kropelki atramentu na zewnątrz (uwaga na ścianę).
    Oczywiście zasada ta nie dotyczy Epsona!.
  • #10 39150
    pioter
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Moczenie w wodzie zdaje egzamin. Można jezcze powalczyć z tym spirytusem, ale odradzam moczenie, do połowy wysokości cardidge'a z wiadomych przyczyn.
  • #11 39178
    DjStef
    Poziom 14  
    robusta napisał:
    Oczywiście zasada ta nie dotyczy Epsona!.

i nowszych modeli canonow (multi passow), tam to trzeba zrobic z glowica drukujaca, a nie z kartridzem.
    a co do zanurzania to znurzac sie powinno(trzeba????) tylko dysze, czyli "minimalne zanurzenie" :P
  • REKLAMA
  • #12 39253
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    Jak w HP zasechł mi orginalny tusz - pomogła woda. Jak zasechł napełniacz - to porfawor. ( padlina )
  • #13 39792
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Powiem tyle że ja mam oby dwa naboje kaput mimo napełniania... jednym słowem lepiej kupić nową drukarke niż paprać się z tuszem... daje tym tuszom jeszcze jedną szanse - w jednym coś się osadziło na mozaikach - teraz kąpie się w the naturacie... a drugi chyba jeszcze krwawi... kolorowy chyba uda mi się uratować
    ...o wszelkich nowościach powiadomie Was
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 40709
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Powiem tyle - przez wiele dni walczyłem z tuszem kolorowym do mjego lexmarka. Wiele nocy nieprzesiedzianych kombinowania. Wyrwałem nawet gorną pokrywe kolorowego i nalewałem jakichś zastępczych. Udało mi się wydrukowac cokolwiek. ale nie od rzu, musiałem poczekac do 3 obrazka. Obraz był bardzo rozmazany, w końcu dałem opcje wyównaj cartridge i mi wyjadło cały tusz. Zostałem w punkcie wyjścia. Zaraz pujde po czarny zobacze co się da zrobić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dysze zaschnięte w napełnianych cartridge'ach drukarek można próbować czyścić przez moczenie w ciepłej wodzie (nie gorącej, aby nie uszkodzić folii i ścieżek). Zaleca się moczyć tylko dysze, czyli minimalne zanurzenie, a nie cały cartridge. Po namaczaniu warto uruchomić w drukarce procedurę czyszczenia dysz, powtarzając ją kilka razy. Niektórzy proponują moczenie w spirytusie lub denaturacie, jednak jest to kontrowersyjne i może uszkodzić elementy. W przypadku atramentów na bazie wody (np. HP, Canon, Lexmark) woda jest najlepszym środkiem do odmaczania zaschniętego tuszu. Epson wymaga innych metod, gdyż jego atramenty zachowują się inaczej. Przy długim czasie leżakowania (powyżej 6 miesięcy) szanse na skuteczne odnowienie cartridge'a maleją, a niektóre atramenty mogą trwale uszkodzić mikrodysze. W niektórych przypadkach, mimo prób, cartridge może być nie do uratowania i lepiej rozważyć zakup nowego. Wskazane jest podanie modelu drukarki lub cartridge'a, aby dobrać odpowiednią metodę czyszczenia.
REKLAMA