logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KX-FL613 po zalaniu - błąd wymień bęben po czyszczeniu i resecie

its 17 Lip 2007 15:12 2315 6
REKLAMA
  • #1 4089281
    its
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    witam.

jak w temacie. Po zalaniu płyta cyfrowa w okolicach fax/modemu, płyta analogowa w okolicach RJ-tek oraz czujnik bębna. Po wyczyszczeniu (również w wannie ultradźwiękowej) i przelutowaniu oraz przegrzaniu hot-airem dalej nie działa. Po resecie 550 i 551 drukuje jedną stronę poprawnie, po czym ponownie wyrzuca błąd <wymień bęben> Obawiam się, że procek dostał kopa. Chyba, że macie jakieś mądre sugestie??? Pod koniec tygodnia będe miał drugi taki faks i podmienie po kolei płyty. Al może do tego czasu coś wam wpadnie do głowy
  • REKLAMA
  • #2 4092004
    Grzechu L.
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    zrobiłeś wszystko co można zrobić bez schematu i pomiarów. Wątpię, zeby procesor walnął. raczej coś się utleniło na druku.

Dodano po 22 [sekundy]:

Teraz tylko praca ze schematem i pomarami.
  • REKLAMA
  • #3 4092617
    its
    Poziom 17  
    No cóż. W końcu wziąłem SM do ręki, ale i tak lipa. Sygnał a czujnika bębna dochodzi do procka (chyba IC601) i na tym koniec!! Ale dziwne jest to, że po resecie 1 stronke wydrukuje i wywala wymień bęben.

Ech cóż zostaje zakopać do ziemi, ew. podmienie w sobote płyty i zobaczę efekt. Oczywiście podziele się wynikami!!
  • #4 4093281
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    Może to głupie pytanie, ale czy sprawdziłeś, czy w zespole drukującym jest toner?
  • REKLAMA
  • #5 4093320
    its
    Poziom 17  
    hehe, powiem tak że wkładałem kilka bębnów i cały czas to samo! ZNam te faksy na wylot, ale ten mnie dobił!!
  • REKLAMA
  • #6 4096635
    3804
    Poziom 14  
    its napisał:
    hehe, powiem tak że wkładałem kilka bębnów i cały czas to samo! ZNam te faksy na wylot, ale ten mnie dobił!!
    ??? komunikat wymień bęben jest po przekroczeniu 20 000 obrotów mieszacza tonera. Kasuje się on po włożeniu nowego bębna (tylko nowego). Nie sądzę, aby był to wynik zalania, raczej zbieg okoliczności.
  • #7 4099263
    its
    Poziom 17  
    Koledzy, okazało się, że uszkodzony został IC60 na płytce czujnika bębna. Dziwna sprawa bo jak go mierzyłem procek dostawał z niego 5V i wydawało mi się, że jest OK. Wymiana pomogła. Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Po zalaniu faksu KX-FL613 uszkodzeniu uległa płyta cyfrowa w okolicach modułu fax/modem, płyta analogowa przy złączach RJ oraz czujnik bębna. Pomimo czyszczenia ultradźwiękowego, przelutowania i przegrzewania hot-airem urządzenie po resecie kodów 550 i 551 drukowało jedną stronę, a następnie pojawiał się błąd "wymień bęben". Sygnał z czujnika bębna docierał do procesora (IC601), jednak problem nie ustępował. Wskazano, że komunikat o wymianie bębna pojawia się po przekroczeniu 20 000 obrotów mieszacza tonera i resetuje się tylko po włożeniu nowego bębna, co raczej nie było skutkiem zalania. Ostatecznie uszkodzony okazał się układ scalony IC60 na płytce czujnika bębna, który mimo pozornie prawidłowego napięcia 5V, był wadliwy. Wymiana IC60 rozwiązała problem i przywróciła prawidłową pracę urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA