logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego komputer rozpoznaje płytę DVD jako pustą płytę CD? Jak to naprawić?

Kasiunia_g 18 Lip 2007 14:25 3804 20
REKLAMA
  • #1 4092218
    Kasiunia_g
    Poziom 10  
    Nie mogę odczytać co zapisane jest na płycie DVD, bo komputer czyta ją jako pustą płytę CD.
    Czemu? Jak temu zaradzić?
    Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4092424
    michal_549
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Czym i jaki komputer czyta? Może Atari?...
    Podaj nam więcej informacji
  • #3 4092639
    Kasiunia_g
    Poziom 10  
    Od razu powiem, że ja ciemna w te klocki...
    Zwykły PC (dość dobry), w sprzęcie stacji dysków mam coś takiego:
    Cytat:
    st3200827a; _NEC DVD_RW ND -3551A; DU1940VFSM848Y SCSI CdRom Device..

Wszystkie działają poprawnie (tak jest tam napisane)..
  • REKLAMA
  • #4 4092653
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Jaka to jest plyta? Czy jest nagrywana przez kogos? Czy tloczona (taka jak kupowane w sklepie)?
    Jezeli jest nagrywana, to czy na pewno nie pomylilas plyty z inna lub ten ktos nie pomylil sie dajac ci czysta?
  • #5 4092970
    Kasiunia_g
    Poziom 10  
    DVD+R, płyta była nagrywana przy mnie(w trakcie nagrywania nie wyskoczył żaden błąd) i zaraz po tym podpisana,więc nie ma szans,żebym ją pomyliła. Nie jest to pierwszy raz,ale tym razem dane na płycie są dla mnie ważne i potrzebne,a stacja(cokolwiek bym robiła) czyta ją jako zwykłą cd-r...zgrozo
  • #6 4093115
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    a kiedy był ostatnio czyszczony naped dvd?
    jaki jest jego wiek - czas pracy.
  • REKLAMA
  • #7 4093122
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Czy ta płyta jest poprawnie czytana na innym komputerze (nie na tym, na którym była nagrywana)?
  • REKLAMA
  • #8 4093376
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4093423
    Kasiunia_g
    Poziom 10  
    Napęd służy mi od ok roku (kupiony w sklepie, wcześniej nie używany), nie był dotąd czyszczony.
    Nie miałam możliwości sprawdzić jak płyta działa na innym komputerze, ale nie omieszkam tego zrobić.
  • #10 4093441
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Jeszcze jedno: przy pomocy jakiego programu płyta była nagrywana i co na niej było nagrane?
  • #12 4093694
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Piotrek Majstersztyk napisał:
    Wydaje mi się że Twoja nagrywarka nie obsługuje nośników danych typu DVD+R lub ma problemy z odtworzeniem tego typu nośników!...

To niech Ci się nie wydaje.
    Czytaj to co wcześniej było napisane, zanim walniesz głupotę!

Kasiunia_g napisał:
    ...w sprzęcie stacji dysków mam coś takiego:
    Cytat:
    st3200827a; _NEC DVD_RW ND -3551A; DU1940VFSM848Y SCSI CdRom Device..

www.cdrinfo.pl/software/stronaspw.php?oneid=5355210144
  • #13 4093723
    ozy2001
    Poziom 28  
    Po roku może być konieczne czyszczenie lasera - w zasadzie, to u siebie robię to raz w miesiącu. Może wystarczy zakup płytki czyszczącej.http://www.cdrinfo.pl/software/stronaspw.php?oneid=5355210144 - tutaj znajdziesz informację o swojej nagrywarce oraz najnowszą wersję firmware.

Jakiej firmy jest nośnik, na którym nagrałaś dane? Nie polecam nośników tytułowanych optimus - niby to 49 groszy za sztukę w hurcie, ale poprawnie nagrywa się 1 na 2 płyty - niby robione przez Esperanze, ale... może nie tą samą ;)
  • #14 4093809
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4093810
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6473
    ozy2001 napisał:
    Po roku może być konieczne czyszczenie lasera - w zasadzie, to u siebie robię to raz w miesiącu. Może wystarczy zakup płytki czyszczącej.
    Tu powiem krótko - bzdura, jeśli już czyścić to tylko sprzężonym powietrzem ale trzeba wiedzieć co się robi...

ozy2001 napisał:
    Jakiej firmy jest nośnik, na którym nagrałaś dane? Nie polecam nośników tytułowanych optimus - niby to 49 groszy za sztukę w hurcie, ale poprawnie nagrywa się 1 na 2 płyty - niby robione przez Esperanze, ale... może nie tą samą ;)
    Tu się zgodzę, radzę używać jedynie markowych płyt, najlepiej TDK, Verbatim.
  • #16 4093858
    ozy2001
    Poziom 28  
    tzok napisał:
    ozy2001 napisał:
    Po roku może być konieczne czyszczenie lasera - w zasadzie, to u siebie robię to raz w miesiącu. Może wystarczy zakup płytki czyszczącej.
    Tu powiem krótko - bzdura, jeśli już czyścić to tylko sprzężonym powietrzem ale trzeba wiedzieć co się robi...

Nie zgadzasz się z tym, że pasuje wyczyścić napęd po roku eksploatowania, czy może z metodą z płytką czyszczącą?

Osobiście zawsze rozbieram napęd, używam mocnego alkoholu przy okazji sprawdzam, czy mechanika nie wymaga smarowania. Widziałem kiedyś napęd jak ktoś potraktował laser sprężonym powietrzem, z tym, że puszkę trzymał do góry - nogami - nie będę wypowiadał się, co się stało...

Cięgle podtrzymuję swoją opinię, że trzeba koniecznie wyczyścić optykę napędu. A płyty czyszczące nie są takie złe - chyba, że ktoś jest semp i kupi taką za 6-10 zł, która ma pędzel jak drut twardy.[/quote]
  • #17 4093901
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6473
    Ani z jednym ani z drugim. Czyszczenie oznacza utratę gwarancji, wszyscy producenci napędów stanowczo nie zalecają używania płyt czyszczących.

Co się zaś tyczy czyszczenia napędu raz w miesiącu to już stanowcza przesada.

Czyszczenie samej soczewki rzadko pomaga, bo tym co się najczęściej kurzy jest pryzmat pod soczewką.
  • #18 4094746
    chyzio
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Napisz czy naped czyta Ci inne plyty dvd jakiekolwiek. Z doswiadczenia wiem ze nagrywarki NEC ND - 35XX czesto padaja i przestaja czytac i nagrywac plyty CDale nie slyszalem aby byly problemy z dvd, byc moze jednak jest to uszkoszenie napedu.
  • #19 4095766
    Kasiunia_g
    Poziom 10  
    Program-nero start smart.
    Płyta to jakieś media-tech napęd czyta inne płyty dvd, ale jak już wspomniałam, nie jest to pierwszy raz kiedy tego nie robi (zdarzyło mi się to może jeszcze dwukrotnie)
    Postaram się wykorzystać część z Waszych rad (nie na wszystkie mam czas) i napiszę jakby coś się zmieniło.
  • #20 4098449
    chyzio
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Ja tam stawiam na to ze naped sie sypie i trza szykowac budzet na nowy:]
  • #21 4100765
    Kasiunia_g
    Poziom 10  
    Wystarczyło ściągnąć IsoBustera...heh,a już zaczęłam panikować. Wszystkim bardzo dziękuję:)

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na tym, że komputer rozpoznaje nagraną płytę DVD+R jako pustą płytę CD-R, co uniemożliwia odczyt danych. Dyskusja wskazuje na kilka potencjalnych przyczyn: niekompatybilność lub uszkodzenie napędu DVD, brak aktualizacji firmware nagrywarki, zanieczyszczenie optyki napędu, a także możliwe wady nośnika. Zalecane działania to sprawdzenie płyty na innym komputerze, aktualizacja firmware napędu, użycie programów do odzyskiwania danych (np. IsoBuster), oraz ewentualne czyszczenie napędu (choć opinie na temat płyt czyszczących są podzielone). Wskazano, że napędy NEC ND-35XX mogą mieć problemy z odczytem i nagrywaniem płyt CD, co może sugerować uszkodzenie sprzętu. Ostatecznie problem został rozwiązany przez użycie programu IsoBuster do odczytu danych z płyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA