logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Elemis 5515ST - brak telegazety, gubienie kolorów, migający obraz

virus304 19 Lip 2007 12:07 1230 6
REKLAMA
  • #1 4094854
    virus304
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Mam problem z Elemisem. Pewnego dnia przestała działa telegazeta i od tego momentu z TV zaczeły się problemy.

Po pierwsze TV gubi kolory, żeby kolor powrócił to trzeba kilkakrotnie przełącząć kanał

Po drugie po około 10-15 minut od włączenie TV obraz miga, pojawia się czarny ekran na 1-2 sekundy i zaraz znika i pojawia się normalny obraz.

Po trzecie czasami zaraz po włączeniu pojawia się carny ekaran na kilkanaście sekund i następnie pojawia się właściwy obraz ale wtedy już nie migi i nie traci kolorów.

Czy to może być wina uszkodzonej telegazety?
  • REKLAMA
  • #2 4094873
    kraszgoo
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    witam co do pierwszego podstaw kwarc od koloru (8.86Mhz) lub dostruj (pr) od koloru. Druga sprawa z obrazem to sprawdz seperator odchylania pionowego i poziomego. Podstawa jest poprawienie lutowan (zimne luty).
  • REKLAMA
  • #3 4094885
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj, aby się dowiedzieć czy to wina TXT wystarczy sygnał wideo omniąć ,jak kumasz o co chodzi poradzisz sobie w 5min ,schemacik sobie odszukaj o zrób tak jak napisałem .Pozdr
  • REKLAMA
  • #4 4094896
    Kruza Bolesław
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Sprawdz elektrolity w gałęzi +5V. Zła filtracja tego napięcia daje czasem dziwne objawy .
  • REKLAMA
  • #5 4096168
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1155
    Radziłbym odłączyć (wogóle wyrzucić) C31, C30, oraz C923, C924. Są to ceramiczne kondensatorki filtrujące linie SDA, SCL. Często przypadkowo zwierają i dzieją się różne cuda. Bez nich telewizor pracuje równie dobrze.
  • #6 4097905
    virus304
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Cytat:
    Witaj, aby się dowiedzieć czy to wina TXT wystarczy sygnał wideo omniąć ,jak kumasz o co chodzi poradzisz sobie w 5min ,schemacik sobie odszukaj o zrób tak jak napisałem .Pozdr

Jestem początkującym elektronikiem i takich rzeczy w szkole mnie nie nauczyli:D Schemat sobie sciągnąłem.
  • #7 4113095
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Jak masz mape odszukaj sygnał wideo z p.cz który wchodzi do txt i wychodzi z niego ,jak znajdziesz wystarczy ten sygnał zmostkować uprzednio odcinając txt .Pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Elemis 5515ST, który przestał wyświetlać telegazetę, a następnie zaczął tracić kolory, migotać obraz oraz czasami wyświetlać czarny ekran po włączeniu. Przyczyną mogą być uszkodzenia elementów elektronicznych odpowiedzialnych za przetwarzanie sygnału wideo i koloru. Zalecane jest sprawdzenie kwarcu od koloru (8.86 MHz) oraz dostrojenia (pr), a także separatory odchylania pionowego i poziomego. Należy zwrócić uwagę na zimne luty i poprawić ewentualne połączenia lutowane. Dodatkowo wskazane jest sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych w gałęzi +5V, gdyż ich zła filtracja może powodować niestabilności obrazu. Sugeruje się także odłączenie ceramicznych kondensatorów filtrujących linie SDA i SCL (C30, C31, C923, C924), które mogą powodować zwarcia i zakłócenia. W celu wyeliminowania problemu z TXT (telewizyjnym układem tekstowym) można odciąć sygnał wideo do TXT i zmostkować sygnał bezpośrednio, co pozwoli sprawdzić, czy to ten układ jest źródłem problemów. Autor posiada schemat i jest początkującym elektronikiem, co umożliwia samodzielną diagnostykę i naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA