logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Doświadczenia z magnetostymulacją Viofor JPS w leczeniu układu nerwowego

obi997 19 Lip 2007 13:47 22793 45
Najlepsze odpowiedzi

Jakie są realne doświadczenia użytkowników z magnetostymulacją Viofor JPS przy wspomaganiu leczenia układu nerwowego?

W wątku pojawiają się głównie pozytywne, ale wyłącznie anegdotyczne relacje: jeden użytkownik pisze, że urządzenie MIM-2 pomogło jego dziewczynie na silne migreny związane z nerwicą wegetatywną, a sam stosuje je doraźnie na bóle kręgosłupa, zęba i żołądka [#4177909] Inny opisuje przypadek po operacji stóp, gdzie stosowano stymulację polem magnetycznym do przyspieszenia rekonwalescencji i według relacji znajomej faktycznie to pomagało [#4207680] Autor wątku po dwóch miesiącach używania „materaca” Viofor JPS napisał, że jest zadowolony, choć nie potrafił jednoznacznie ocenić, czy to właśnie to urządzenie działa, bo korzysta też z innych metod leczenia [#4429461] W rozmowie podkreślano też, że magnetostymulacja ma być stosowana głównie przy terapii układu nerwowego i schorzeniach o takim podłożu [#4212325] Nie pojawiły się jednak żadne twarde, kontrolowane dowody z forum — tylko subiektywne opinie użytkowników [#4177909] [#4207680] [#4429461]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 4095162
    obi997
    Poziom 27  
    Ocena: 115
    Witam

Czy spotkał się ktoś z użytkowników forum z zagadnieniem magnetostymulacji? Chodzi głównie o osoby korzystające z urządzeń typu Viofor JPS przy wspomaganiu leczenia układu nerwowego. Zależałoby mi na wypowiedziach osób, które z tego korzystały i chciałyby podzielić się swoimi spostrzeżeniami.
  • REKLAMA
  • #3 4097701
    obi997
    Poziom 27  
    Tak zastanawiam się nad tym zestawem. Proszę jednak o wypowiedź osób mających styczność z takim urządzeniem lub znających ludzi z niego korzystających. Proszę nie zamieszczać linków i opisów urządzenia, a w szczególności opini sponsorowanych przez producenta. Interesują mnie własne opinie użytkowników.
  • #4 4097841
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4098111
    obi997
    Poziom 27  
    Witam

Proszę więc wypowiedzieć się na temat swoich urządzen, nie musi to być Viofor. Proszę również, jeżeli nie jest to zabronione tutaj, o linki do fomum w temacie.
  • #6 4098363
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4137132
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4230
    Hm... a skąd wiadomo, że diagnoza nie była prawdziwa? w jaki sposób to się okazało?

Wszelkie doświadczenia z leczeniem są obarczone błędem z powodu efektu placebo,
    który powoduje najczęściej pozytywny wynik leczenia mimo bezwartościowej terapii.
    Eliminacja efektu placebo jest trudna, i tylko nieliczni specjaliści to potrafią - a bez niej
    jakiekolwiek oceny wartości leczniczej są bezwartościowe, bo wynik bardziej zależy
    od innych czynników, niż od tego, czego wartość leczniczą próbuje się oceniać.

Jeśli byłoby prawdą, że trzech profesorów zaangażowało się w budowę urządzenia
    do tej magnetostymulacji (zakładając, że słowo "profesor" jest tu użyte w znaczeniu,
    jakie ma po polsku, bo po angielsku bywa używane do nazwania kogoś, kto zajmuje się
    czymś zawodowo, choćby nie miał pojęcia o tym, czym się zajmuje), to powinny być
    jakieś publikacje na ten temat - można by zwrócić się do tej firmy o informacje - zajrzeć
    do nich, i zobaczyć, czy i jak je skomentowano. Szukałem przez Google - rzeczywiście
    można znaleźć te nazwiska, ale o dziwo brak ich w publikacjach w poważnych pismach,
    za to masowo w reklamach - może po prostu jakaś firma próbuje zrobić szybką kasę?
    Swoją drogą, robi to dość fachowo - nie tak jak drobni oszuści na Allegro.

Sama strona z informacją o tych urządzeniach wygląda mocno podejrzanie - brak danych
    o rejestracji firmy - takie dane z reguły podają uczciwe firmy, a tu nie znalazłem ich ani na
    tej stronie, ani nawet na stronie firmy firmy Med & Life, której produkty sprzedają.

Ta firma przedstawia długą listę "Badania naukowe nad Systemem Viofor JPS", która
    zawiera wyłącznie nazwy instytucji - np. "Zespół Szkół Specjalnych Nr 85 Warszawa".
    To ja tak mam wrażenie, że autor tego nawet nie wie, co to jest badanie naukowe -
    ciekawe, czy ci profesorzy, i te instytucje wiedzą o reklamach firmy "Med & Life"?
    Chyba żadne badanie nie potwierdziło, że to urządzenie leczy, bo by się tym pochwalili.

Jeszcze dodam: strony z reklamą są na darmowym serwerze - tak, że nie musieli się
    przedstawiać, żeby je tam umieścić. To się przydaje, gdy oszustwo wychodzi na jaw.
    Ale speców od reklamy i tworzenia swojego wizerunku w Internecie mają znakomitych.
  • #8 4138547
    obi997
    Poziom 27  
    obi997 napisał:
    Tak zastanawiam się nad tym zestawem. Proszę jednak o wypowiedź osób mających styczność z takim urządzeniem lub znających ludzi z niego korzystających. Proszę nie zamieszczać linków i opisów urządzenia, a w szczególności opini sponsorowanych przez producenta. Interesują mnie własne opinie użytkowników.

Tak jak powyżej proszę o wypowiedzi osób mających styczność z tego rodzaju urządzeniami. Proszę o niedoszukiwanie się niejasności w informacjach na stronie producenta czy inne tego rodzaju insynuacje.
  • #9 4138977
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Podałem link do strony producenta zawierającej listę kilkudziesięciu instytucji,
    które ponoć to zbadały - co za problem wybrać kilka z nich i zapytać o wyniki?
    Uzyskasz w ten sposób wypowiedzi nie przypadkowych osób, a z tych instytucji.

Weź tylko pod uwagę to, co pisałem o efekcie placebo, jak będziesz czytał
    te wypowiedzi - wielu nawet dobrych lekarzy potrafi się "nabrać" na placebo.
  • #10 4141011
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 4141155
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Sprawa placebo została odkryta i przedyskutowana, zanim powstał Internet. Ale jest o tym choćby w Wikipedii.
    Więcej szczegółów można znaleźć nawet w popularnych czasopismach - ale pewnie w bibliotece, nie w sieci.

Jeszcze w Wikipedii Transcranial magnetic stimulation (TMS) - na ile się zorientowałem, próbują to stosować
    do leczenia depresji - jeśli jest choroba psychosomatyczna, to taka terapia może pomóc, ale nie należy jej
    stosować samowolnie, a pod kontrolą psychiatry - to, co działa na psychikę, jest dość niebezpieczne,
    takie urządzenie (jeśli jest zrobione tak, że działa) ma działanie podobne do leków psychotropowych, a ich
    nie wolno brać bez ciągłej kontroli psychiatry - może to tłumaczy, czemu ta firma tak się ukrywa.

I jeszcze ciekawy fakt: Franz Antoni Mesmer wymyślił metodę leczenia przy użyciu magnesu, którym machał
    nad pacjentem. Pewnego razu zauważył, że równie dobre wyniki uzyskuje machając pustym rękami.
    Ogłosił więc, że jego dłonie są namagnesowane, i kieruje nimi na pacjenta uzdrawiające prądy fluidu.
    W 1974 powołano komisję (byli w niej m.in. Lavoisier i Franklin), która miała się o tym wypowiedzieć.
    Komisja wykazała - przez doświadczenia - że wyobraźnia bez magnetyzmu działa, a magnetyzm bez niej nie.
    KOREKTA: tę komisję powołano w 1784 roku, nie 1974. ;)

Zachęcam do lektury hasła "Placebo" w angielskiej Wikipedii - o sprawie Mesmera też tam piszą.
  • #12 4144294
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 4144715
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    Nastepny cudowny "magnetyzer" :) kolejna bujda na ktorej niektorzy probuja zbic kase od naiwnych juz widzialem cudowne urzadzenia uzdatniajace wode na bazie ne555 zasilane z ok 9V 0,3A ktore to mialy poprawiac wode... :) , jak masz za duzo wolnej kasy i mozesz ja stracic to polecam nawet to cudowne urzadzenie :)
  • #16 4146852
    obi997
    Poziom 27  
    Witam

Obserwuję temat i widzę, że zbacza on wypowiedziami z zamierzonego celu. nadal ponawiam prośbę o wypowiedzi osób korzystających z tego typu urządzeń a nie o spekulacje na ich temat po przeczytaniu artykułów w internecie lub też własnych przemyśleń niekoniecznie uzasadnionych. Sam również widziałem różnego typu "cudowne" wynalazki i coś wiem na ten temat ale nie oto tu prosiłem.
  • #17 4177909
    Fidma
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,

Proponuję się zapoznać z urządzeniem MIM-2 http://www.magnet-medic.pl

Jest na wiele chorób a ja użyłem go pierwszy raz na swojej dziewczynie. Miała ostre migreny (przyczyna nerwica wegetatywna). Już nic jej nie pomagało i dopiero te urządzenie poskutkowało :)

Ja osobiście stosuję to na bóle "doraźne" typu kręgosłup, ząb, żołądek i takie sprawy ponieważ stałych dolegliwości na szczęście nie mam
  • #18 4183634
    _jta_
    Specjalista elektronik
    obi997, nikt rozsądny nie używa takich urządzeń, więc nie dziw się, że brak takich odpowiedzi.
    Ale korzystając z moich wskazówek możesz dotrzeć do rezultatów prób z tym urządzeniem,
    i wyników stosowania podobnych metod leczenia. Stamtąd dowiesz się więcej, niż na forum.
  • #19 4183821
    Fidma
    Poziom 11  
    "nikt rozsądny" możesz rozwinąć tę myśl?

Przeczytaj książkę profesora Sieronia to może Ci to rozjaśni sytuację.

Dla każdego który chociaż trochę "liznął" biologię, wpływ pola magnetycznego na komórki organizmu jest faktem oczywistym. Nie wierzę aby Twoi znajomi fizycy też mogli bagatelizować taki oczywisty fakt (ale to jeszcze zależy od fizyków ;))

A porównanie do placebo jest śmieszne. KAŻDE urządzenie do magnetostymulacji jest badane również pod kątem efektu placebo.

I nie porównuj magnesów stałych ze zmiennym polem magnetycznym.
  • #20 4184125
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Pisząc "rozsądny" mam na myśli osobę kierującą się trzeźwo myślącym rozumem, a nie byle plotką.

Na czym miałby polegać wpływ pola magnetycznego na komórki, jeśli nie są to bakterie magnetotaksyjne?

Możesz mi podać jakiś przykład urządzenia do magnetostymulacji, stosowanego do leczenia innego, niż
    psychiatryczne, które zbadano pod kątem efektu placebo? Oczywiście z odnośnikiem do tych badań.

Magnesy stałe, jak nimi poruszasz (tak robił Mesmer) też wytwarzają zmienne pole magnetyczne.
  • #21 4187688
    obi997
    Poziom 27  
    _jta_ napisał:
    Pisząc "rozsądny" mam na myśli osobę kierującą się trzeźwo myślącym rozumem, a nie byle plotką.

Ludzie proszę o poważne wypowiedzi a nie słowne przepychanki i nie uważanie innych za osoby niemyślące.
  • #22 4196006
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Na temat tych urządzeń (o ile dobrze pamiętam, tej samej firmy) był ostatnio artykuł sponsorowany w "Żyjmy dłużej".

Co do książki profesora Sieronia: czy chodzi o "Magnetoterapia i laseroterapia niskoenergetyczna", Katowice, Śląska
    Akademia Medyczna, 1994, ISBN 83-901107-7-6, dostępną w Bibliotece Głównej AWF w Krakowie, czy o "Zastosowanie
    pól magnetycznych w medycynie: podstawy teoretyczne, efekty biologiczne i zastosowania kliniczne", Bielsko-Biała, Alfa
    Medica Press, cop. 2002, ISBN 83-88778-25-0, dostępną w biobliotekach: Kraków: Biblioteka Jagiellońska i Biblioteka
    Medyczna Collegium Medicum, Łódź: Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego, Toruń: Biblioteka Uniwersytecka w Toruniu,
    Wrocław: Biblioteka Główna Politechniki Wrocławskiej? niestety w Warszawie jej nie znalazłem, tylko w tej chwili jest
    nieczynny katalog Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego, więc nie mogę sprawdzić, czy tam jest.
    Jakby ktoś miał dostęp do tej książki, to może by wpisał tu listę referencji?

Na pytanie, na czym ma polegać wpływ pola magnetycznego na komórki, jakoś nie widzę odpowiedzi.
  • #23 4200555
    Fidma
    Poziom 11  
    _jta_ napisał:

Na czym miałby polegać wpływ pola magnetycznego na komórki, jeśli nie są to bakterie magnetotaksyjne?

Możesz mi podać jakiś przykład urządzenia do magnetostymulacji, stosowanego do leczenia innego, niż
    psychiatryczne, które zbadano pod kątem efektu placebo? Oczywiście z odnośnikiem do tych badań.

Magnesy stałe, jak nimi poruszasz (tak robił Mesmer) też wytwarzają zmienne pole magnetyczne.

"leczenie psychiatryczne" "nierozsądny" "/nie/ myślącym rozumem" itp., prosiłbym bez takich wycieczek osobistych i obrażania ludzi o innych poglądach / przekonaniach? To, że TY uważasz to za śmieszne, bzdurne i jakieś placebo nie oznacza iż masz rację. Przyjmij do wiadomości chociaż taką ewentualność a nie piszesz jakbyś już wszystko wiedział (oczywiście jedyną prawdę). O ile dobrze pamiętam to przez parę ładnych wieków myślano że Ziemia jest płaska i palono na stosie za inne poglądy ;)

MIM-2 przeszedł takie badania pod kątem efektu placebo, o ile się nie mylę w szpitalu w Kołobrzegu (spytaj się producenta)

_jta_ napisał:
    Magnesy stałe, jak nimi poruszasz (tak robił Mesmer) też wytwarzają zmienne pole magnetyczne."

Zlituj się nade mną. Nie jestem fizykiem, ale fakt przebiegu impulsu chyba nie jest Ci obcy. W magnetostymulacji chodzi o dobranie odpowiedniego przebiegu a nie losowa generacja "machaniem magnesem" (nie jestem specjalistą w tej dziedzinie i tylko nakreślam "obrazowo" problem). Bądźmy poważni

_jta_ napisał:
    Co do książki profesora Sieronia: czy chodzi o "Magnetoterapia i laseroterapia niskoenergetyczna"...
    Jakby ktoś miał dostęp do tej książki, to może by wpisał tu listę referencji?

O książkę chodziło mi http://www.ikamed.pl/ALFA00043 poruszam temat MAGNETOSTYMULACJI a nie MAGNETOTERAPII i tym bardziej laseroterapii.

_jta_ napisał:
    Na pytanie, na czym ma polegać wpływ pola magnetycznego na komórki, jakoś nie widzę odpowiedzi.

A chcesz znaleźć odpowiedź? Możesz spróbować tu:
    http://magnet-medic.pl/pl/4,konsultacja-telefoniczna.html
  • #24 4200863
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Proponuję przeczytać: http://magnet-medic.pl/pl/magnetostymulacja,11.html i wiki:Earth's magnetic field.

Co do placebo, to półtora roku temu w fachowej literaturze medycznej znalazłem
    informację o przypadkach "nabierania się" na to nawet doświadczonych lekarzy...

Pamiętam taki eksperyment: wziąłem do ręki jakiś przedmiot - chyba starą baterię
    2R10 - i wyobraziłem sobie, że wytwarza ona duże napięcie, takie, że prąd płynący
    przez moją rękę powoduje skurcz mięśni - okazało się, że to wywołało taki skurcz
    mięśni, że nie mogłem otworzyć ręki i puścić tego przedmiotu, choć się starałem ze
    wszystkich sił... dopiero pomyślenie "to nieprawda" pozwoliło go puścić.
    A przecież to była zużyta bateria, która nie dawała żadnego prądu - okazało się,
    że wyobraźnia może działać na nas równie skutecznie, jak rzeczywistość...
  • #25 4200939
    Fidma
    Poziom 11  
    Proponuję jeszcze siłą woli górę przesunąć (W Bibli ponoć się to udało ;))

"Fachowa literatura medyczna", "nabieranie się" jak przeczytasz że masz skoczyć z mostu to też skoczysz? Porównanie jednego artykułu w niewiadomej publikacji do długoletnich badań (lekarzy nie szarlatanów), ręce opadają.

Miałem do czynienia z profesorami różnych dziedzin medycyny jak kardiologia czy neurologia i jakoś oni tego nie uważają za placebo. Znasz w ogóle to pojęcie? NIE MA czegoś takiego jak efekt placebo na szeroką skalę. Obrazowo, jakby to urządzenie / urządzenia nie działały to na 1000 kupionych sztuk w wyniku efektu placebo skutecznych byłoby tylko kilka a nie ponad 90% (nigdy nie będzie 100% bo w grę wchodzą inne czynniki, np. błędna diagnoza itp.).

Może jednak czas poszerzyć horyzonty? Nie torpeduj idei której nie rozumiesz. Jakbym ja co najmniej podważał jakąs teorię o pulsarach na podstawie przeczytanego artykułu i na podstawie swojego braku wiedzy w danej materii.

Widzę, że Cię nie przekonam. Ten temat był założony by uzyskać informacje o tej metodzie wspomagania leczenie a nie żebyś mógł wyrażać swój niczym nie poparty sceptyzyzm.
  • #27 4201247
    Fidma
    Poziom 11  
    "niskiego" to dość szerokie pojęcie. Poza tym generalizujesz. Pole magnetyczne i te słabe może mieć rózny przebieg, natężenie i częstotliwość które warunkują jego wpływ na organizm.

Mniej więcej wyszło to jak tekst "cegła zabija" cegłą można i budować jak i przyłożyć ;)

Poza tym urządzenie (na przykładzie MIM-2), którego generowane pole magnetyczne jest oparte na wzorze Ziemskiego pola magnetycznego NIE MA negatywnego wpływu na organizm (równie dobrze chodzenie po Ziemi miałoby ten sam, niszczycielski wpływ na DNA). Dlatego też takie dziwne zastosowanie urządzenia jako "wspomaganie leczenia" a nie "niszczenie komórek DNA" ;)

Podajesz link do opisu badania pola magnetycznego które ma się nijak do magnetostymulacji.

No ale niech Ci będzie, rozpatrzmy ten artykuł:

Te "genialne" odkrycie miało miejsce w 2004. Pokaż nowsze badanie potwierdzające tę "tezę".

Badania nad magnetostymulacją są prowadzone non stop od 90 lat (Mówię tu tylko o Polsce, w Stanach było już wcześniej).
  • #28 4203657
    pawem1
    Poziom 25  
    Ocena: 73
    Fidma przetłumaczyłem jedynie nagłówek strony, więcej szczegółów w linku http://www.ehponline.org/members/2004/6355/6355.html
    w którym pisze "Exposure to a 60-Hz magnetic field at 0.01 mT for 24 hr caused a significant increase in DNA single- and double-strand breaks." oraz że witamina E przeciwdziała niszczeniu.

Poza tym 2004 to data publikacji na tej stronie a badanie miało miejsce 1995, i zostało potwierdzone, przez kogo i kiedy też jest napisane.

Wkleiłem tego linka aby pokazać ze jednak pole magnetyczne ma wpływ na organizmy.

Na pocieszenie dodam link tego samego badacza http://www.washington.edu/newsroom/news/2000archive/03-00archive/k033000.html
    w którym twierdzi że być może da się leczyć malarię zmiennym polem magnetycznym nieco tylko większym od pola magnetycznego ziemi "We need to make certain that it won't harm the host," Lai said. "My guess is that it won't. It's a very weak magnetic field, just a little stronger than the earth's. The difference is that it is oscillating."

To co pisze w danych technicznych http://www.magnet-medic.pl/pl/dane-techniczne,12.html
    natężenie pola < 0,05 mT , podobne dawki dostajemy od monitora czy innych urządzeń elektrycznych, magnetycznych a wiec leczymy się za darmo albo zapadamy na raka :P.
  • #29 4204091
    Fidma
    Poziom 11  
    Nie wszystko jest takie proste ;) Z racji złożoności nie ma wszystkich danych technicznych. Natężenie to tylko jeden z elementów składających się na całość. Najważniejszy jest kształt impulsu i jego częstotliwość która w połączeniu również z natężeniem pola itd. daje efekt terapeutyczny.

Nie upraszczaj tak zagadnienia.

To tak jakbyś podał same wymiary i powiedział, że skoro to urządzenie ma rozmiar mydelniczki to leczmy się nią ;)
  • #30 4205351
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Fidma, właśnie w tym rzecz, że nie zamierzam skakać z mostu, bo ktoś napisał, że warto...
    Nie pamiętam, z jakiego to czasopisma, było z 2005 roku, a znam się dość, żeby rozpoznać, że było
    dla specjalistów z dziedziny medycyny, i że artykuł opisywał solidne badania, nie czyjeś widzimisię
    - oceniłem po tym, jakie szczegóły przedstawiono, jakich badań wyniki podano... może wystarczy, jak
    podam, że brak wyleczenia wykryto badając ilości przeciwciał różnych typów obecnych we krwi,
    a objawy zewnętrzne były takie, jakby było całkowite wyleczenie - ktoś to u nas bada?

Co do placebo, skoro masz w tym dobrą orientację, to może mi podpowiesz: na początku badań
    tego zjawiska była sprawa z jakimś pociągiem, i "wyleczeń" samym widokiem pociągu - dokąd on
    jechał? wydaje mi się, że do jakiejś miejscowości na 'V', ale nie jestem pewien.

Horyzonty chętnie poszerzam, ale opieram się na informatorach lepszych firmy Magnet Medic.
    A mój sceptycyzm - doświadczenie, które opisałem, chyba jest dostateczną podstawą?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doświadczeń i opinii użytkowników na temat magnetostymulacji urządzeniem Viofor JPS w leczeniu układu nerwowego. Uczestnicy wymieniają się spostrzeżeniami dotyczącymi skuteczności oraz wiarygodności terapii magnetostymulacyjnej, poruszając kwestie efektu placebo, badań naukowych oraz różnic między magnetostymulacją a magnetoterapią. Wskazywane są także inne urządzenia stosowane w terapii, takie jak Zapper III generacji oraz MIM-2, z których użytkownicy dzielą się własnymi doświadczeniami terapeutycznymi. W dyskusji pojawiają się odniesienia do publikacji profesora Aleksandra Sieronia, jednego z twórców Viofor JPS, oraz jego książek dotyczących zastosowania pól magnetycznych w medycynie. Podkreślana jest potrzeba rzetelnych badań klinicznych i unikania spekulacji, a także różnorodność opinii środowiska medycznego – od entuzjastycznych po sceptyczne i krytyczne. Wspomniane są także aspekty techniczne, takie jak parametry pola magnetycznego, kształt impulsu i częstotliwość, które mają wpływ na efektywność terapii. Dyskusja uwzględnia również zagadnienia związane z wpływem pola magnetycznego na organizm, w tym badania nad uszkodzeniem DNA komórek oraz potencjalnym zastosowaniem w leczeniu chorób. Wskazane są różnice między terapią magnetostymulacyjną a magnetoterapią, zwłaszcza w zakresie mocy i czasu zabiegów. Ogólnie temat pozostaje otwarty na dalsze wypowiedzi użytkowników mających praktyczne doświadczenia z urządzeniem Viofor JPS lub podobnymi systemami magnetostymulacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA