logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja i zasilanie anteny w Audi A4 B5 - brak sygnału radiowego

koko115 20 Lip 2007 10:32 35209 12
REKLAMA
  • #1 4097795
    koko115
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Cześć, jak podłączam antenę oryginala do radyjka to nie chce grać, możecie mi powiedzieć co jest nie tak, szukałem orygianlnej anteny i nie mogę jej znaleść być może ona potrzebuje jakieś zasilanie którego brakuje, chciałem to sprawdzić lecz nie mogę jej znaleść, możecie podpowiedzieć ?? chyba ze jest to jakieś standardowe uszkodzenie anteny w Audi i macie na to jakiś sposób

z góry dzieki
  • REKLAMA
  • #2 4097917
    czapajew
    Poziom 22  
    Ocena: 69
    Witam
    U mnie w Audi 80 też nie ma anteny na zewnątrz samochodu, z tego co się orientowałem to jest ona albo w tylnym słupku a najhardziej prawdopodobne jest że znajduje się ona w tylnej szybie przy paskach grzewczych.
    pozdrawiam.
  • #3 4098013
    fructon
    Poziom 33  
    Ocena: 979
    podaj wiecej informacji o aucie generalnie powinien tam byc wzmacniacz antenowy a antena w ogrzewanej szybie
  • #4 4098039
    luklukluk
    Uczeń
    Ocena: 5
    antena znajduje sie wtopiona w tylna szybe auta
  • REKLAMA
  • #5 4098144
    koko115
    Poziom 16  
    to gdzie szukać przyczyny, przerwany gdzieś jest kabel, niewiem za co sie załapać
  • #6 4098231
    karolrak
    Poziom 18  
    Ocena: 108
    Na tylnym słupku po stronie kierowcy pod plastikiem jest wzmacniacz antenowy. Trzeba sprawdzić czy dostaje zasilanie i czy przewód antenowy do radio ma przejście i nie ma zwarcia.
  • #7 4098481
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 4098627
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 545
    norbert.s. napisał:
    Wystarczy zastosować separator antenowy i dokładnie czytać forum.

Jak najbardziej dokładnie czytać forum.
    Ale z tym separatorem to dopiero od 1998 r. produkcji.
    Wcześniej zasilanie wzmacniacza antenowego było na osobnym kablu i podpięte przez kostkę ISO.
  • #9 4099049
    koko115
    Poziom 16  
    ja mam koniec roku 98' czy z tym seperatorem to częsta usterka w tych autkach ?
  • #10 4099092
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Separator to nie usterka, tylko moduł, który należy wpiąć w obwód anteny. Oryginalne radio z audi podaje na ten przewód 12V do zasilania wzmacniacza, czego nie czynią radia niefabryczne. Dlatego też trzeba to zasilanie "wpuścić" w ten przewód. Do tego służy właśnie separator.
    Gdzieś nawet na forum był schemat takiego separatora. Trzeba poszukać.
  • REKLAMA
  • #11 4099370
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4099918
    koko115
    Poziom 16  
    sory @nor_bert.s., a czy mogę zastosować seperator który jest przy każdej antenie siatkowej TV ze wzmacniaczem ??

Podsumowanie tematu

✨ W Audi A4 B5 antena radiowa jest wtopiona w tylną szybę, często przy paskach grzewczych. Wzmacniacz antenowy znajduje się pod plastikiem na tylnym słupku po stronie kierowcy. Aby radio odbierało sygnał, wzmacniacz musi być zasilany napięciem 12V, które oryginalne radio Audi dostarcza przez osobny przewód antenowy. W modelach produkowanych od końca 1998 roku stosuje się separator antenowy, który wprowadza zasilanie wzmacniacza do obwodu antenowego, co jest konieczne zwłaszcza przy montażu radioodbiorników nieoryginalnych. Brak zasilania wzmacniacza lub przerwanie przewodu antenowego może powodować brak sygnału radiowego. Separator antenowy nie jest usterką, lecz modułem integrującym zasilanie wzmacniacza z sygnałem antenowym. Zaleca się sprawdzenie ciągłości przewodów antenowych, obecności zasilania 12V na wzmacniaczu oraz zastosowanie odpowiedniego separatora antenowego zgodnego z rocznikiem pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA