logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wzmacniacze antenowe poprawią odbiór FM w samochodzie?

jackuc 03 Wrz 2002 09:08 53748 29
REKLAMA
  • #1 37957
    jackuc
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Witam,
    jak poprawić odbiór FM w samochodzie?
    Czy wzmacniacze antenowe to dobre rozwiązanie? Czy są jakieś zasady układania kabla do anteny?

Pozdrawiam
    Jacek
  • REKLAMA
  • #2 37972
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    witam
    zakładając, że okablowanie jest prawidłowe i sprawne pod względem mechanicznym powinno być ok.
    trzeba zadbać, aby nie było kontaktu elektrycznego inst. antenowej do masy pojazdu
    wpływ też ma sam radioodbiornik,,..........selektywność ....czułość etc.
    pozdrawiam :wink:
  • #3 37977
    jackuc
    Poziom 19  
    Własnie, ale co to znaczy prawidłowe okablowanie antenowe? Jak układac przewód? No i co ze wzmacniaczem? Warto to podłączać czy lepiej kupić antenę z dłuższym prętem?
    Pozdrawiam
  • #4 37979
    leszczu
    Serwisant RTV
    no cześć
    hm..........osobiście nie kupowałem wzmaka antenowego.......mam solidne okablowanie...........szczególną uwagę zwracam w miejscach połączeń....wtyczki gniazda etc.....i jakoś jest ok
    a powiedz mi jaki masz ten odbiór FM ........... :?:
  • #5 37981
    jackuc
    Poziom 19  
    Tzn często mi szumi a już czym dalej od Wawy to gorzej. Gubi fale itd. Zauważyłem, że zależne to jest też od pogody. Nie mam tez super radia (Kenwood 13KRC) a nie mam możliwości sprawdzenia na innym odbiorniku.
  • REKLAMA
  • #6 37983
    leszczu
    Serwisant RTV
    ok
    ja zrobiłbym tak:
    dokładne oględziny instalacji ( sposób układania kabli jest raczej bardziej estetyką niż poprawą jakości) tak jak mówię sprawdź miejsca styków połączeń......kabel antenowy powinien raczej być w jednym kawałku :!:
    posprawdzaj czy sygnałowa żyła nie koliduje z masą pojazdu.....może się zdarzyć, że nitka ekranu dotyka jakimś cudem żyły.....
    solidne połączenie to 3/4 sukcesu no a 1/4 to już albo antena albo....wzmacniacz........... :arrow: - tak sądzę
    nie jest wcale powiedziane , że to instalacja.....może coś z głowicą......obwody wejściowe.....wzmacniacz w.cz. itp........
    także masz robotkę :wink:
  • #7 37984
    oporek2
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Prawidłowo ułożyć kable to znaczy że powinny być możliwie najdalej od innego okablowania samochodu , a szczególnie od przewodów wysokiego napięcia . Najlepiej unikać komory silnika . Najlepsza antena ma długość około 70 cm i najlepiej jest gdy jest umieszczona bezpośrednio nad więkzą powierzchnią metalową w możliwie najwyższym punktcie , czyli np na dachu . Wzmacniacz jest pomocny w miejscach oddalonych znacznie od nadajników . W pobliżu nadajników jest często udręką dla części odbiorników . Po prostu w ruchu miejskim odbiornik potrafi sam przeskakiwać na sąsiednie stacje . Bardzo ważne jest zmasowanie odbiornika możliwie najkrótszym i najgrubszym przewodem do większej części metalowej .
  • #8 37987
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    jaką masz antenę gdzie założona ? cy na dachu ?jaka długość pręta jak na dachu to napewno krutka antena a kabel antenowy długi to może by założyć wzmacniacz i napisz czy długie dobrze grają sprawdz czy nie masz upływnści między masą a sygnałem anteny i czy sygnał ma przejscie między wtyczką i prętem antenowym
  • #9 38359
    Mirek71
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    No wlasnie juz myslalem ,ze nikt tego nie powie - sprawdz na dlugich !
    Jesli jest ok to napraw tor fM ja i tak wyjalbym radio i na stole sprawdzilbym jego czulosc tak "na ucho" - u mnie w domu przy wlaczonym kompie porzadne radio gra na palec i wyswietla rds- mowie o nowych Blaupunktach itp -kiepskie radia nie lapia automatycznie stacji
  • #10 38368
    kamahonda
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Jeżeli wzmacniacz to w ostateczności i tylko w wykonaniu fabrycznym
    najlepiej ze starej anteny. Bo te robione przez rzemiosło przynosza
    przewaznie odwrotny skutek.
  • #11 38530
    jackuc
    Poziom 19  
    h jaworski napisał:
    jaką masz antenę gdzie założona ? cy na dachu ?jaka długość pręta jak na dachu to napewno krutka antena a kabel antenowy długi to może by założyć wzmacniacz i napisz czy długie dobrze grają sprawdz czy nie masz upływnści między masą a sygnałem anteny i czy sygnał ma przejscie między wtyczką i prętem antenowym

mam antenę na dachu. miałem firmową fiatowską (uno) ale zmieniłem na taką ze wzmacniaczem gdzie jest przewód do podpięcia do +. A antena firmowa była dłuższa niz ta co kupiłem (długość ok 30cm - taki grubszy karbowany pręt) Rozumiem, że do tych pomiarów wystarczy łomomierz ???

Pozdrawiam :lol:
  • #12 38536
    oporek2
    Poziom 16  
    Jeśli masz zintegrowaną antenę ze wzmacniaczem to nie możesz sprawdzić przejścia i zwarć w antenie przy pomocy omomierza !
    Nawet jeśli będzie zwarcie to może być celowe poprzez indukcyjności i nigdy nie będziesz miał pewności dopóki nie rozbebeszysz wzmacniacza czy tak rzeczywiście jest .
  • #13 38543
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    impedancja falowa wejścia radia kabla i anteny powinny sobie być równe. przecież to jest główne kryterium doboru anteny do reszty sprzętu... Ważna jest też długość anteny, gdzieś tu miałem jakieś wzory. Długość anteny to powinna być chyba połową długości fali nosnej co najmniej ... Teraz działą się na wyższym FM i przez to długości anten sie zmniejszyły
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 38553
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    sprubój podpiąć inną antenę ale w takim miejscu gdzie jest słaby odbiór i porównaj efekt .jeżeli nie masz innej anteny to podłącz przewód tak aby 1 metr wystawał poza samochód i poruwnaj jakość jeżeli na nowej antenie radio działa lepiej to sprubuj wymienić antenę jeżeli nie ma różnicy to trzeba naprawiać głowicę w radiu
  • REKLAMA
  • #15 38556
    oporek2
    Poziom 16  
    W przypadku anteny zespolonej ze wzmacniaczem impedancja falowa samej anteny może być różna od impedancji wejściowej radia i powinna być równa impedancji wejściowej wzmacniacza . Impedancja wyjściowa wzmacniacza powinna być równa impedancji kabla i wejścia radia .
    Dlatego anteny ze wzmacniaczem mogą być innej długości . Zdarza się że gdy wymienimy pręt na inny , nawt dłuższy , ale nie orginalny to jakość odbioru spada . Oczywiście najlepiej jest gdy wejście wjście wzmacniacza jest dopasowane do anteny ćwierćfalowej .
    A tak wogóle to komu udało się zmierzyć impedancję omomierzem ??????? ( nie mylić z rezystancją )
  • #16 38570
    oporek2
    Poziom 16  
    Najlepiej kup sobie antenę taką jak miałeś poprzednio i dodatkowo wzmacniacz na przykład UNICON-u i będziesz miał lepszy odbiór niż nawet na sprawnej którą obecnie masz . Im większy pręt tym lepiej .
    Na to co ty używasz obecnie ja nie zdecydował bym się oferować to klientom choć niektórzy się pytają . Zawsze się pytam czy chodzi mu o antenę czy gadżet na samochodzie . W przeciwnym wypadku miałbym mnóstwo reklamacji ( i tak kiedyś było ) . Twój pręt ma zysk o co najmniej połowę mniejszy od starego . Wzmacniacz też musi jakiś sygnał dostać do wzmocnienia i to dużo powyżej swoich szumów własnych .
    Zastanów się czy chodzi ci o ładnie wyglądający gadżecik czy też walczysz o możliwie najlepszy odbiór . Zespół antenowy ZA-21 od UNO był po części wyborem lepszym ( po części bo był bez wzmacniacza ).
  • #17 38574
    jackuc
    Poziom 19  
    Zastanów się czy chodzi ci o ładnie wyglądający gadżecik czy też walczysz o możliwie najlepszy odbiór . Zespół antenowy ZA-21 od UNO był po części wyborem lepszym ( po części bo był bez wzmacniacza ).

Ależ ta nowa antena wcale nie jest ładna !!! Jest wręcz brzydsza od starej. Mi chodzi o odbiór. Zatem nie wiem czy nie założe starej z wymienionym kablem.
    Pozdrawiam
  • #18 38580
    oporek2
    Poziom 16  
    Jeśli nie masz orginalnego kabla z gniazdem do podstawy anteny to rzuć się na zestaw z kablem , na przykład ASP-18 01 i do tego wzmacniacz o którym wspominałem . Ta antena wygląda jak do Uniaka a gdy padnie ci sam wzmacniacz to zawsze możesz dukupić , co się zdarza . Przy wyborze zróć uwagę na to jaki jest wymagany otwór w dachu . Zasilanie wzmacniacza i całego radia zresztą najlepiej pociągnąć z bezpośrednio akumulatora . Tam są najczęściej najmniejsze zakłócenia .
    Każdy uczy się na błędach ale najlepiej na cudzych . Pamiętaj .
    Pozdrawiam .
  • #19 38609
    pioter
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Nie instaluj w samochodzie wzmacniaczy antenowych. Będziesz miał fatalny odbiór w pobliżu trakcji kolejowych i tramwajowych. Antena im dłuższa tym lepsza, a jak zostało wcześniej powiedziane im bardziej na dachu i jeszcze lepiej w centrum owego. Impedancja anteny i kabla powinna wynosić 75 ohm. Nie zwijaj nadmiaru kabla w spiralkę, a napewno nie dookoła anteny. Odpowidnio umasuj obudowę radia i ekran kabla przy antenie. Musi grać. Łomomierzem możesz sprawdzić czy na kablu nie masz zwarć.
  • #20 38764
    Mirek71
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Czesc
    Tez tak uwazam - zadnych wzmacniaczy tylko sprawne radio ,kabel i antena !!!
  • #22 39530
    ckloss
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    a do golfa jaka antene byście polecili???Chodzi mi odachową.Obecnie mam dachową oryginalną vw taka co ma jeszcze wyjscie na komorke ,ale nie jestem zadowolony z odbioru.Radio jest ok,sprawne i dobrej firmy PioneerMEH-P9100R...
  • REKLAMA
  • #24 39534
    ckloss
    Poziom 12  
    mgim!cześć! calkiem możliwe,tylko że trzeba całą tapicerkę z dachu zdjąć i chciałbym od razu założyć nową antenę(wtedy jest nowy kabel).chciałem kupić w "Nord-Auto"w gdańsku..nie wiem czy to dobre miejsce na zakupy.Jeśli masz GG to podaj nr.-pogadamy
  • #25 39537
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    Do sprawdzenia użyj miernika.Podłącz do stopki anteny (po odkręceniu pręta) drugo koniec do wtyczki przy radiu i masz.99% klientów którzy skarżą się "na zły odbior" ma przetarty przewód antenowy i "jadą" tylko na kawałku kabla tym przy wtyczce.GG nie mam (narazie).
  • #26 39554
    ckloss
    Poziom 12  
    hm..???niby tak ale z tej anteny na dachu wychodzi kawalek -tak ok.10cm przewodu i kończy się wtyczką skręcaną i dalej jest złączka i dopiero idzie kabel do radia.Oprócz tego idzie drugi kabelek z anteny i też jest złączka z innym drugim kabelkiem do komórki..te kabelki sa różne,jeden cienki-od komorki-i ten grubszy-od radia.Poza tym-a moze to najważniejsze-za złączką od kabelka od radia ,tak około 10 cm jest wzmacniacz zamontowany..czy to by było przyczyną?Nadmienie że wzmacniacz działa,a gdy wykręcę pręt anteny to odbiór jest zupełnie do niczego.Czyli resumując,antena działa ale nie tak jakbym się tego spodziewał...:(((
    pytanie:Czy wymiana na nową bez złączek i wzmacniaczy poprawi w ZNACZĄCY SPOSÓB ODBIÓR???
  • #28 40140
    toko0311
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Najlepszym sprawdzeniem anteny(poza pomiarami) jest przełączenie radia na zakres AM,jeżeli np." Warszawa I " idzie bez zakłóceń ,to instalacja jest OK.
    W samochodach nowej generacji np.Volkswagen do odbioru fal długich potrzebny jest separator do zasilania wzmacniacza ,a i UKF odbiera dużo lepiej.Sprawdz może masz gdzieś nie podłączony jakiś wzmacniacz.
    Na pocieszenie - Twój Kenwood nie jest wcale taki zły.
  • #29 45720
    Francik
    Poziom 12  
    A moze to kwestia ksztaltu dachu? Nie zebym byl przesądny, ale skoro ksztalt piramidy jest idealnym izolatorem dla fal radiowych, to moze tu wystepuje jakis zblizony...
    Sam jezdze autem i narzekam na odbior. Serwisy twierdzaly, ze teoretycznie wsjo OK. Ale podpiete do osobnego akumulatora inne radio z inna antena, wystajaca jednak przez "oryginalna" dziure zachowywalo sie tak samo zle. Obydwa radia w innym aucie chodzily bez zarzutu nawet polaczone na tzw. pajeczyne i śline :)

Pozdrufffki, Fran.
  • #30 59734
    jackuc
    Poziom 19  
    Witam, trochę czasu minęło. W międzyczasie zmieniłem radio na Blaupunkta CD31 oraz powróciłem do starej anteny. Jest trochę lepiej. Chodzi mi jeszcze o to co pisałeś:

"Bardzo ważne jest zmasowanie odbiornika możliwie najkrótszym i najgrubszym przewodem do większej części metalowej ."

Mianowicie mam obecnie radio przerobione na kieszeń. Czy wystarczy umasowić samą kieszeń (rozumiem, że masa w kostce ISO nie jest wystarczająca dla radia)? Jaki przekrój kabla proponujesz? Gdzie najlepiej się podłączać - pod śrubkę?

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Poprawa odbioru FM w samochodzie zależy przede wszystkim od jakości i stanu instalacji antenowej, długości i umiejscowienia anteny oraz dopasowania impedancji anteny, kabla i radia. Zaleca się stosowanie anten dachowych o długości około 70 cm, umieszczonych w najwyższym punkcie nad dużą powierzchnią metalową. Kabel antenowy powinien być w jednym kawałku, ułożony z dala od przewodów wysokiego napięcia i silnika, z solidnymi połączeniami i bez zwarć między żyłą sygnałową a masą pojazdu. Wzmacniacze antenowe mogą pomóc na obszarach oddalonych od nadajników, ale często powodują problemy w pobliżu silnych źródeł zakłóceń, takich jak trakcie kolejowe. Fabryczne wzmacniacze ze starej anteny są preferowane nad samodzielnie wykonanymi. W przypadku anten ze wzmacniaczem ważne jest dopasowanie impedancji wzmacniacza do anteny i radia. Sprawdzenie ciągłości przewodu antenowego miernikiem (omomierzem) jest podstawową diagnostyką. Masa radia powinna być możliwie krótka i gruba, najlepiej podłączona bezpośrednio do karoserii lub śruby, a masa w kostce ISO może być niewystarczająca. Wymiana anteny na oryginalną, dłuższą i bez złączek oraz wzmacniaczy może znacząco poprawić odbiór. Problemy z odbiorem mogą też wynikać z uszkodzeń kabla przy stopce anteny lub kształtu dachu pojazdu. Warto również sprawdzić radio na stole, aby ocenić jego czułość niezależnie od instalacji.
REKLAMA