logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tanie wyciszenie pokoju na próby zespołu rockowego – jakie materiały na ściany?

Sajberbob 06 Lis 2003 19:15 7208 17
REKLAMA
  • #1 389669
    Sajberbob
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Czy ktoś ma jakiś pomysł na tenie wyciszenie pokoju? Chcę żeby sąziadom nie przeszkadzały pruby zespołu rockowego a na profesionalne wyciszenie nas nie stać. Obijanie ścian steropianem budowlanym wydaje mi się niezbyt szczęśliwym pomysłem. Coś kiedyś słyszałem o tych tekturowych pudełkach na jajka...
  • REKLAMA
  • #2 389837
    scotch
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Pudła na jaja mają spowodować że w pomieszczeniu w którym grasz nie występują zjawiska takie jak pogłos ,echo itp . Podobna faktura na ścianach występuje w studiach nagraniowych ( tzw komora bezechowa ).Jeśli chodzi o wyciszenie dobrym pomysłem jest styropian i paczki po jajkach . Problem najwiekrzy to to , że przeszkadzją wyłącznie niskie tony z kolumn poniewasz "przechodzą " przez ściany i słychać je bardzo daleko (np posłuchaj jadących samochodów z subem słuchać tylko łup,łup,łup) .Tony wysokie i średnie łatwo wytłumić styropianem lecz niskie nie mam pomysłu
  • #3 389840
    detonator
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    a co masz ich juz tyle zeby powyklejac sciany ??? Ale zeby zespol rockowy w mieszkaniu ??? 8O W kazdym razie mozna zastosowac korek na sciany i nawet na podloge ale majac naprawde dobry sprzet do zestawu i dajac ma na chociazby polowe nic nie zmieni nawet .......3 metrowa warstwa welny owczej lub czegos innego :)

W kazdym razie takturki po jajkach moga poprawic akustyke pokoju ale nie jako jego wygluszenie tylko jako przeszkoda na drodze fali
  • #4 389876
    piotrek_bak
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    30 metrów betony sprawe załatwi:)) to tak na żarty a tak powaznie to ze styropianem dobry pomysł a i mam pytanie bo u nas kolo bloku jest garaz w którym sobie gra kapela i nikomu to nie przeszkadza gozej jak by to bylo w mieszkaniu i wlasnei mam ptanie czy nei taniej kupić garaż??
  • #5 389939
    Sajberbob
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Dzięki za posty. Co do garażu, taniej, nie taniej (chyba jednak nie, steropian nie jest taki drogi) to jeszcze trzeba by mieć gdzie ten garaż postawić. Jak na razie mam suterynę i tam można grać do woli, ale administrator budynku postawił warunek że musi być wyciszona.
  • #6 390207
    noname
    Poziom 11  
    Cytat:
    administrator budynku postawił warunek że musi być wyciszona.

o kilka oktanow cieszej graj :D nie bedzie sie doczepiac
  • REKLAMA
  • #7 390409
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Styropian nie jest zlym rozwiazaniem - proponuje plyty 4 cm postrzepic (chropowatosc zwiekszy absorbcje) i dac je kilka cm od sciany, pod nie mozna szmaty, koce itp...W rogach od sufitu do podlogi rulony ze starych kocow, im wiecej tego typu rzeczy - tym lepiej...Mialem kiedys podobny problem - u qmpla w garazu rowniez odbywaly sie proby - przeszkadzalo to ludziom z pobliskiego bloku - napchalismy szmat...dalismy wspomniane plyty, na nie wate i znowu plyta - na kanapke, uszczelnilismy i wytlumilismy drzwi...Naet na suficie bylo pelno ustrojstwa...W normalnych warunkach byl tam tylko huk, po wytlumieniu mala komora bezechowa - totalna cisza mimo bliskosci ulicy... bylo slychac na zewnatrz - ale 10 razy ciszej. Poza tym -- o ilez to lepiej brzmialo...
  • #8 390410
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Rozglądnij się za materiałem o nazwie TERWOLIN.Jest to mata (podobna do maty z waty szklanej) o doskonałym współczynniku wchłaniania fal akustycznych i stosuje się ją w budownictwie.Nie jest ona najtańsza ale na pewno wielokrotnie mniej zapłacisz niż za profesjonalne wytłumienia a efekt będzie podobny.A co do wytłoczek z jajek to możesz z nich uzyskać ciekawą fakturę na ścianie i nic poza tym.Nie zapomnij jeszcze że problemem są wszystkie szyby i tu nie masz zbyt wielkiego pola manewru:albo gracie po ciemku i zasłaniacie okna terwolinem albo wydajesz masę pieniędzy na okna próżniowe o dobrym współczynniku tłumienia.
  • REKLAMA
  • #9 390553
    ziel_inf
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    słyszałem kiedyć o aktywnym wytłumieniu - głośnik (lub coś przytknięte na sztywno do ściany) generuje falę o przeciwnej amplitudzie. W efekcie powstaje tzw. fala stojąca. Minima i maxima nawzajem się nakładają - oczywiście idealnie tylko w jednym punkcie przestrzeni. Schematu niestety nie posiadam. póżniej -->>znalazłem podobne elektrod -akustyka-wyciszenie barerą....i znowu dopisek do pomieszczenia się może nie nadaje ale gdyby potraktować płaczyznę ściany jako membranę.?
    Wyciszyć się nie da; ale załatwić przenoszenie przez ścianę ??
  • #10 391315
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    NIEREALNE w opisanych warunkach......
  • REKLAMA
  • #11 391381
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    jest na wytłumienie pare ciekawych sposobów:

a) maty, zakrzywienia, pudełka po jajkach, pełno pułek z książkami, ściany w zygzaki...

b) granie unplugged - akustycznie :D / też sąsiadom nie podchodzi

c) utworzenie próżni... nie bedzie wogule dźwieków:D

jaka by była moc i jaki byłby pokój [m^2] dowytłumienia czy to wogule będzie realne
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 391402
    chomiq
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ja ma pokuj wyłożony wytłoczkami z jakek. Akustyk epoprawiło znacznie, ale nie tłumi. Kumpl mają piwnicw wyciszona kocami i kotarami powieszonymi w pownej odległości od ścian i już troche tłumi.
  • #13 392341
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Panowie w tej całe rozmowie nastąpił pewien chaos!Akustyka pomieszczenia nie ma wspólnego nic z wytłumieniem fali akustycznej w celu poprawy brzmienia pomieszczenia.Wytłoczki z jajek mają zbawienny wpływ na poprawienie akustyki sali taki samo jak wszystkie inne przedmioty o nie symetrycznych kształtach.Ale nie o to chodzi.By wytłumić dźwięki przenikające na zewnątrz pomieszczenia należy zbudować barierę (przegrodę) która nie przepuszcza fal akustycznych.Jakosć takiej bariery wyrażona jest w dB i czym jest większa tym lepiej.O dziwo materiały zupełnie pominięte w tej rozmowie spisują się doskonale jako takie bariery.Przytoczę opis z książki "Elektroakustyka w pytaniach i odpowiedziach" z 1984r.Cytat: "Izolacyjnością akustyczną przegrody nazywa się tłumienność akustyczną przegrody, w określonych warunkach między dwoma pomieszczeniami" i dalej jest tabelka tłumienia różnych materiałów "Płyta aluminiowa o grubości 0,5mm 15dB, płyta stalowa o grubości ok.1mm 30 dB, ściana z cegły o grubości ok.20 cm 50 dB, szyba okienna o grubości 5 mm 25 dB, drzwi drewniane (dębowe) 25 dB, drzwi z płyty stalowej o grubości 5 mm 30 dB."koniec cytatu.I tu widać że aby otrzymać ciche pomieszczenie wystarczy zbudować bunkier z cegieł czy stali i będzie wszystko w porządku.Błądzeniem jest twierdzić że idealne wytłumienie "zje" cały dźwięk i nic na zewnątrz nie wyjdzie.Jeśli by się to udało to otrzymali byśmy komorę ciszy a akustyka w takim pomieszczeniu delikatnie mówiąc jest nie do zniesienia.Dlatego jedynym wyjściem jest izolować a nie wytłumiać ściany.
  • #14 392349
    Tremolo
    Poziom 43  
    hmm tylko jest problem blachy wchodzą a w rezonanse jest to wogule zwi azane ze strukturą materiału jakim jest metal - gaz elektronowy i inne charakterystyki polikryształów metalowych pozwalaja na przewodzenie prądu , ciepła i dźwięku lw większym stopniu niz niemetale. za to metal napewno zmieni kierunkowosc dzwieku w pomieszczeniu.

głupi pomysł ale moze to coś dać to zastosowanie dodatkowej ściany z cegieł majlepiej pustakow i zostawienie wolnego miejsca dla powiewtrza. albo styropianu (polistyrenu piankowego - styropianu o znakomitych właściwościach izolacyjnych). Uzyskamy coś jakby termos. Ale jak mówie wygodniej będize się wynieść, ja juz nie raz byłem na dywaniku za ostre granie, słuchanie...czy tez inni moi domownicy - tłuczenie kafelków i inne zabawy, sąsiedzi nade mną nawet w Wesele zostali odwiedzeni przez policemanów

Wszystko fajnie, juz zrobiliśmy stalowo, aluminiowo, styropianowa pułapke Faradaja dla fal elektromagnetycznych, nawet promieniowanie alfa i beta nam nie wkroczy. no ale co wtedy z sufitem i podłogą tamtedy tez się nieźle niesie - cegieł chyba się nie montuje na suficie a blach tym bardziej, nie chciałbym aby komus spadł sufit na głowe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 392371
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    styropian + wytłoczki po jajach to rozwiązanie znakomite i tanie -jeśli chodzi o srednie i wysokie tony-sprawdzone praktycznie-nie tylko w amatorskich zastosowaniach. W starym budynku rozgłośni PR studia 3ki całe lata tak funkcjonowały, inie tylko tam. Jeśli chodzi o niskie - niestety-kawał muru i to grubego. Jedynym materiałem który nieco ratuje sytuację (b.wysoka chłonność akustyczna również dla niskich tonów i niska cena) są bloczki gazobetonowe. Najlepsze były z dodatkiem żużla-niestety niedostępne od dawna-bo podobno trujące
  • #17 7148383
    fonos
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,

Rozwazamy tu dwa zagadnienia.
    1. Izoalcyjnosc przegordy (sciany, sufitu, podlogi)
    2. Chlonnosc pomieszczenia (czas poglosu)
    Zeby nie przekszadzac sasiadom trzeba przede wszystkim zwiekszyc izolacyjnosc przegrod (scian) i nie jest to zadanie proste. Przede wszystkim styropian sie do tego nie nadaje. Moze wrecz spowodowac pogorszenie izolacyjnosci (bez wdawania sie w szczegoly dot. fizyki budwoli i rozchodzenia sie fal dzwiekowych w przegrodach ale niestety tak jest). Na izolacyjnosc ma wplyw masa przegrody - im wieksza masa tym wieksza izolacyjnosc. Stad oczywiscie dobudowanie drugiej masywnej sciany ma sens. Innym psosobem jest dolozenie scianki lekkiej gdzie o jej wlasciwosciach izolacyjnych decyduja inne zjawiska niz masa (tzw zjawiska rezonansowe). Dobrym sposobem jest wiec dolozenie warstwy w postaci welna mieneralna + plyta g-k. Sa tez gotowe rozwiazania tego typu. Jednak nie polecam robic tego samemu. O izolacyjnosci decyduja szczegoly wykonania (np stosowanie przekladek gumowych, szczelnosc, itp) wiec przyslowiowy pan kazio nam tego dobrze nie zrobi.
    Natomiast zwiekszenie chlonnosci pomieszczenia np poprzez dolozenie na scianach materialow pochlaniajacych przede wszystkim poprawia aksutyke naszego wnetrza (+ np elementy rozprzaszjace pozwlaajace uzyskac rownomierny rozklad dzwieku w pomieszczeniu). Oczywsicie ma to takze posredni wplyw na "ilosc dzwieku" kotry przedostanie sie do siasiada - im wiecej energi pochloniete zostanie w naszym pomieszczeniu tym mniej przeniknie przez sciane
  • #18 7149714
    Tremolo
    Poziom 43  
    Papierowe wytłumienie musiałbyś z czymś cieżkim zmieszać jako podkład, albo mocno sprasować, by papier nabrał gęstości i masy. Ustawienie płasko na ścianie może nieco zmniejszyć o kilka decybeli hałas; na skutek zamiany impetu dźwięku na ruch papieru: ale papier może rezonować. W przypadku blach ma to sens. Ustawienie tektury tak jak kartki w książkach obróconych kantem okładki do ściany, zmniejszy pogłos i hałas ale niestety przez pory w tekturze przejdzie aż do ściany i nici z izolacyjności. No i kwestia takiego ustawienia to dużo roboty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy taniego wyciszenia pokoju przeznaczonego na próby zespołu rockowego, z naciskiem na ograniczenie hałasu przeszkadzającego sąsiadom. Wskazano, że popularne metody, takie jak obijanie ścian styropianem czy użycie wytłoczek po jajkach, poprawiają akustykę pomieszczenia (redukcja pogłosu i echa), ale nie zapewniają skutecznej izolacji dźwiękowej, zwłaszcza dla niskich tonów, które przenikają przez ściany. Styropian i wytłoczki po jajkach są efektywne głównie dla tonów średnich i wysokich. Zalecane jest stosowanie masywnych barier dźwiękochłonnych, takich jak dodatkowa ściana z cegieł lub bloczków gazobetonowych, najlepiej z wolną przestrzenią powietrzną między warstwami, co zwiększa izolacyjność akustyczną. Materiały takie jak wełna mineralna, mata Terwolin (mata akustyczna o wysokim współczynniku pochłaniania fal) oraz korek mogą poprawić absorpcję dźwięku. Ważne jest również uszczelnienie drzwi i okien, które są słabymi punktami izolacji. Aktywne tłumienie dźwięku (generowanie fali o przeciwnej amplitudzie) jest teoretycznie możliwe, ale praktycznie trudne do zastosowania w warunkach domowych. Papierowe materiały, takie jak tektura czy wytłoczki po jajkach, mają ograniczone właściwości tłumiące i wymagają połączenia z cięższymi materiałami, aby zwiększyć masę i skuteczność izolacji. Podsumowując, skuteczne wyciszenie wymaga budowy masywnych, wielowarstwowych przegrod dźwiękochłonnych z odpowiednią izolacją i uszczelnieniem, a proste, tanie materiały mogą jedynie poprawić akustykę wewnątrz pomieszczenia, nie zaś izolację od hałasu zewnętrznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA