logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zastąpić wkładkę gG/gL w TNC bezpiecznikiem MCB B?

mmgryc 09 Sie 2007 18:05 5308 7
REKLAMA
  • #1 4162077
    mmgryc
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Witam wszystkich.
    Moje pytanie jest następujące: czy zamiast wkładki topikowej o charakterystyce gG lub gL w instalacji elektrycznej typu TNC można zastosować bezpiecznik typu MCB (popularnie zwane S-kami) o charakterystyce B ??

Proszę o odpowiedź
    pozdrawiam Maciek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4162728
    mmgryc
    Poziom 22  
    to że charakterystyka s-ek zależy od typu urządzeń to wiem, B to dom(dokładniej gniazdka sieciowe), c to silniki, z to urządzenia elektroniczne.

Ale ja się pytam czy taka S-ka typu B jest równowaznym zamienikiem zwykłej topikowej wkladki gG lub gL
  • REKLAMA
  • #4 4163350
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    Nie podałeś prądu i typu tej wkładki.Wkładek Gg jest dużo i jest wkładką zwłoczną i ma inny współczynnik "k" niż eska typu B.Tymbardziej że rodzajów esek też jest dużo a charakterystyki tych bezpieczników są różne.Dla przykładu bezpiecznik Instalacyjny Gg 20A ma prąd zwarcia 150A natomiast zwykła eska S191B 20A ma już 100A prądu zwarcia.Także wnioski wyciągnij sam.
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #5 4163540
    mmgryc
    Poziom 22  
    Witam, przepraszam za niedopatrzenie, chodzi mi o wkładkę gL-Gg 25A/500V w porównaniu z eską S191B 25A. Ale z tego co napisałeś wnioskuję że eska ma mniejszy próg zadziałania prądowego. A czy tak samo jest z czasem reakcji? Czy posiadacie może charakterystyki czasowo-prądowe wkładek topikowych gL-Gg ??
  • Pomocny post
    #7 4164680
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    Bezpiecznik Gg25A 229A prąd zwarcia przy czasie zadziałania bezpiecznika 0,2s,s191B25A 125A prąd zwarcia przy czasie 0,2s.Także zamiast wkładki topikowej Gg możesz zastosować bezpiecznik S191C 20A gdzie prąd zwarcia wynosi 200A czas zadziałania 0,2s.Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • #8 4165115
    mmgryc
    Poziom 22  
    Dziękuję slawek1111 bardzo mi pomogłeś :) :wink:
    Tobie lechm56 też dziękuję materiay do których mnie skierowałeś są bardzo interesujące.

Dziękuję wszystkim. Temat uwarzaz ma zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zastąpienia wkładki topikowej o charakterystyce gG/gL w instalacji typu TNC bezpiecznikiem automatycznym MCB o charakterystyce B (tzw. "eska"). Podkreślono, że charakterystyka bezpiecznika MCB zależy od typu chronionych urządzeń – B dla gniazdek domowych, C dla silników, Z dla urządzeń elektronicznych. Porównano parametry wkładki gL-gG 25A/500V z bezpiecznikiem S191B 25A, wskazując, że MCB ma niższy prąd zwarciowy (125A przy 0,2s) niż wkładka topikowa (229A przy 0,2s), co oznacza różnice w czasie i progu zadziałania. Zaproponowano jako lepszy zamiennik bezpiecznik S191C 20A o wyższym prądzie zwarciowym (200A przy 0,2s). Podano link do charakterystyk czasowo-prądowych wkładek topikowych. Ostatecznie uznano, że bezpiecznik MCB typu B może zastąpić wkładkę topikową gG/gL tylko po uwzględnieniu różnic w parametrach prądowych i czasowych, a dobór powinien być dostosowany do konkretnej instalacji i wymagań zabezpieczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA