logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nietypowe zastosowania starych telefonów Nokia, Sony, Mitsubishi, Sagem

Fantomen 08 Lis 2003 14:49 118441 137
  • #1 391743
    Fantomen
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Pisze ten temat poniewaz ostatnio przeczytałem ze w niektórych krajach stare komórki są składowane i nie wiadomo co z nimi robić. Ja tez mam troche takiego złomu od: Noki, Sony, Mitsubishi, Sagemy. Co zrobic z takmi telefonami? (Oprócz wyrzucenia ich do kosza) Macie jakies pomysły na nietypowe wykorzystanie starego telefonu? Do czego mozna to uzyc oprócz tego aby pracowały jako budzik lub zegarek? Piszcie nawet najdziwniejsze zastosowania!!!
  • #2 391771
    ianek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Popytaj w serwisach może chcieliby kupić , oczywiście za śmieszne pieniądze ale zawsze.Czasem jest to jedyne źródło części zamiennych.W moim serwisie wielokrotnie muszę kupywać takie złomy. :)
  • #3 392095
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 641
    albo ja :)
    jak masz stare centertele to mozesz sobie zrobic radio ;)
  • #4 392286
    Fantomen
    Poziom 20  
    Nie chodzi mi o sprzedaz. Duzo ludzi ma taki kłopot jak ja. Ma kilka telefonów a szkoda im sprzedac za tak małe pieniądze ile sa warte.
    :arrow: bobeer Jak zrobic takie radio?
    Macie jakies inne pomysły?
  • #5 392289
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    radio na okolo 400 MHz

a dokladniej jak pokombinujesz to moze nawet radiotelefon!

WALKIE TALKIE takie o wiekszym zasiegu!
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • #6 392299
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Ja się zastanawiam nad innym zastosowaniem. Moduły radiowe na 900 MHz z GSM'ów maja na tyle dużą moc, że możnaby zastosować je do transmisji danych np. pomiędzy komputerami. Nie wiem jak dużo udałoby się wycisnąć, ale jeśli masz takie sprzęty za darmo, to czemu nie. Możesz potestować, tylko najpierw trzeba się dowiedzieć jakie to moduły, jak się je steruje i tym podobne.
    Pozdrawiam.
  • #7 392304
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Nemo napisał:
    Moduły radiowe na 900 MHz z GSM'ów maja na tyle dużą moc, że możnaby zastosować je do transmisji danych np. pomiędzy komputerami.
    Wszystko cacy, ale one są cyfrowo strojone w zakresie GSM więc wszystkie telefony w okolicy byłyby zakłócone.
  • #8 392307
    Nemo
    Poziom 31  
    Wiem o tym. Należałoby zatem w jakiœ sposób "nakłonić" moduł do pracy poza pasmem GSM. Powiedzmy kilka(naœcie) MHz w dół. Być może jest to możliwe, ale bez znajomoœci konkretnego typu modułu raczej trudne. Nie chodzi mi o zakłócanie GSM, bo przecież nie chodzi o to.
    Pozdrawiam.
  • #9 392309
    Fantomen
    Poziom 20  
    Moja wiedza dotyczaca komórek nie jest tak wysoka zebym zrobił cos takiego. Potrzebuje dokładniejszy opis. A to walki taki naprawde jest mozliwe? Duzo jest tuningowania przy tym komórki?
  • #10 392319
    Nemo
    Poziom 31  
    Radyjko możesz zrobić ze starego analogowego Centertela. Z GSM raczej nie. Zresztą czego byś słuchał? Szumu innych telefonów?
    Pozdrawiam.
  • #11 392322
    Fantomen
    Poziom 20  
    A co ztymie walki taki? Opłaca sie wogóle za to zabierac czyto porywanie sie z motyką na słońce?
  • #12 392345
    Nemo
    Poziom 31  
    Uwaga podobnie jak i do transmisji danych (GSM). Inaczej będziesz zakłócał sieć. W przypadku Centerteli to jest do wykonania. To przecież sprzęt analogowy.
    Pozdrawiam.
  • #13 392554
    generator
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Wszystko się zgadza tylko przerobienie tego "złomu" na radio dotyczy
    niewielu modeli ( pewnie z braku dokumentacji) jeśli koledzy znają jakieś
    opsy było by to na miejscu -nie myślę o ogólnie znanych. :?:
  • #14 392600
    waad
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mój kolega w Szczecinie prowadzi salon naprawy takiego sprzętu. Swoją starą komórkę wielkości Centertela dałem mu w prezencie - teraz ładnie wygląda w gablocie obok CB 49 !
  • #15 392672
    JarekDex
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Chyba kombinujecie nie w tyk kierunku co trzeba. Jak chcecie przerobić tak złożone i skomplikowane urządzenia? (może wasza wiedza jest na tym poziomie, bo jeżeli tak to moje wielkie uznanie)

Mi jedyne co przychodzi do głowy to wykorzystać wyświetlacze do swoich projektów (sensowne, praktyczne, możliwe do wykonania)

Pozdrawiam!
  • #16 393498
    JCK
    Poziom 25  
    Witka!
    Uważam,że najbardziej rzeczowym rozwiązaniem jest oddanie ich (jeśli są sprawne) w ręce tych,którzy potrzebują taniej komórki (jest takich sporo).
    Proponuje sprzedaż na Allegro.Mile widziana oferta sprzedaży [B]Kup Teraz 1 zł!!!.
    Hej.
  • #17 393539
    Fantomen
    Poziom 20  
    Sprzedawac nieniestety nie bede. Ale bede cos jeszcze z nimi kombinował. Jedną dałem siostrzencowi (3 latka) ale ma radoche chłopak. Wczesniej skasowałem pamiec zeby przypadkiem nie zadzwonil na numery alarmowe. :)
  • #18 395967
    free22
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    na nr alarmowe ???????
    ja nigdy w zyciu sie tam nie dodzwonilem przerywa odrazu przy polaczeniu
  • #19 396143
    Fantomen
    Poziom 20  
    free22 napisał:
    na nr alarmowe ???????
    ja nigdy w zyciu sie tam nie dodzwonilem przerywa odrazu przy polaczeniu
    ]
    Ja niestety musiałem sie kiedys polaczyc i zadzwonilem na 112 a pani miłym głosem powiedzial zebym zadzwonil na 999. Czysty obłęd. Ale ja dmucham na zimne!!!
  • #20 396193
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 396201
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć !

JarekOr napisał:
    Starą komórkę podłączyłem do autoalarmu w celu powiadomienia o alarmie. Niestety trzeba kupować karty.

Jestem zainteresowany !
    Napisz , jak przyłączyłeś , i co wysyła . SMS - a ?
  • #22 396202
    Fantomen
    Poziom 20  
    JarekOr napisał:
    Starą komórkę podłączyłem do autoalarmu w celu powiadomienia o alarmie. Niestety trzeba kupować karty.

Pomysl dobry ale nie chce dostac sms'a: "kradną Ci samochód" Zreszta kto by chciał?
  • #23 396249
    psine.pl

Hej ... co bedziemy tu dywagowac czy sie da czy sie nie da ...

macie tutaj link :
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

i zobaczcie co sie da !
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
  • #24 396258
    Fantomen
    Poziom 20  
    armacomp napisał:
    Hej ... co bedziemy tu dywagowac czy sie da czy sie nie da ...

macie tutaj link :
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

i zobaczcie co sie da !

Spoko szkoda ze w innym języku
  • #25 396518
    psine.pl

no niestety przykro mi ale tego typu informacji po Polsku to jeszcze nie znalazlem :)

A angielski podstawa nowoczesnej elektroniki...

Poza tym sa programy typu English Translator...

zasada jest taka, ze np ze staroj nokii, ktora nie ma zasiegu itd. (wazne zeby byl LCD i sprawna elektronika - moze sie swiecic CC) mozna zbudowac np... uniwersalny kalkulator do zdejmowania simlockow ... a co do radiotelefonow to za jakis tydzien badz 2 kolega ma udostepnic fls'a ktory z nokii 3310 , 8210 robi walkie-talkie ... ponoc przyblizony zasieg to okolo paru KM ! w terenie otwartym ... (niestety ni korzysta z BTS'ow)
    :-)
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
  • #26 396519
    Fantomen
    Poziom 20  
    Jak bys mial te flashe to daj znac!!! Jestem az ciekawy jak to by chulało!!
  • #27 396612
    psine.pl

ok tu jest kalkulator a jak pojawi sie walkie-talkie to dam tez na forum ...

kalkulator jest do 3310 i zaznaczam, ze NIE LADOWAC TELEFONU po wgraniu :-)

nie potrzebne jest wcz bo to nie telefon tylko liczydlo do kodow GSM!
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
  • #28 397020
    Fantomen
    Poziom 20  
    A takie male pytanko:
    Od jakiego adresuwgrywac tego flasha? Standardowo od 200 000?
  • #29 404950
    jimi1
    Poziom 12  
    armacomp napisał:
    ok tu jest kalkulator a jak pojawi sie walkie-talkie to dam tez na forum ...

kalkulator jest do 3310 i zaznaczam, ze NIE LADOWAC TELEFONU po wgraniu :-)

nie potrzebne jest wcz bo to nie telefon tylko liczydlo do kodow GSM!

ciekawa sprawa
    można wiedzieć jak się rozwija ten flash coś już działa
  • #30 406414
    vavgan
    Poziom 11  
    Fantomen napisał:
    A takie male pytanko:
    Od jakiego adresuwgrywac tego flasha? Standardowo od 200 000?

wrzucasz go ntak samo jjak zwykly flash do telefonu. Fon Ci odrazu sam odpali i mozesz z niego korzystac! Telefon jako urzadzenie mobilne traci swoja wlasnosc :/ nie mozna z niego dzwonic itp... Sluzy tylko jako kalkulator do kodow DCT-4, siemensa ST55 i jakiegos panasonic`a Jesli chodzi o nokie to na pewno dziala ale z jednym mankamentem. Sa 2 wersje tego oprogrmowania do 3310. Jedna (z mozliwoscia generowania kodu do DCT-4,S55...) po wygenerowaniu mastercode do 2 cyfry nalezy +/- 1 (niestety nie pamietam czy sie dodaje czy doejmuje musial bym sprawdzic...) natomiast w v1 (tylko kalkulato DCT-4) do 4 i 5 cyfry +/- 1.

Ale ten soft tez ma wiele innych ciekawych funkcji. Najbardziej podoba mi sie to z ustaweieniami wibry i glosniczka :)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nietypowych zastosowań starych telefonów komórkowych marek Nokia, Sony, Mitsubishi i Sagem, z naciskiem na modele analogowe i GSM. Wskazano możliwość wykorzystania telefonów analogowych Centertel do budowy prostych radiotelefonów (walkie-talkie) na częstotliwości około 400 MHz, co jest trudne do zrealizowania w telefonach GSM ze względu na cyfrowe strojenie i pracę nadajnika i odbiornika na różnych częstotliwościach. Poruszono temat modyfikacji oprogramowania (flash) w modelach Nokia 3310 i 5110, umożliwiających m.in. funkcje kalkulatora do zdejmowania simlocków oraz potencjalne przekształcenie telefonu w urządzenie do transmisji danych lub alarm z powiadomieniem SMS. Omówiono również wykorzystanie telefonów jako elementów systemów alarmowych, powiadamiających o zdarzeniach przez SMS lub połączenie głosowe, z uwzględnieniem konieczności stosowania kart SIM prepaid. Wskazano na trudności związane z programowaniem i modyfikacją oprogramowania telefonów GSM, wymagające znajomości architektury ARM, DSP oraz specyfiki układów radiowych. Zaproponowano także wykorzystanie wyświetlaczy, klawiatur i innych komponentów telefonów do własnych projektów elektronicznych. Poruszono pomysły na zastosowanie telefonów jako lokalizatorów GPS, sterowników urządzeń (np. pieca gazowego, webasto), domofonów czy mierników sygnału radiowego. Wskazano na istnienie społeczności i zasobów online z dokumentacją, schematami i oprogramowaniem do eksperymentów z telefonami. Podkreślono, że realizacja bardziej zaawansowanych przeróbek wymaga dużej wiedzy technicznej i programistycznej oraz dostępu do narzędzi i dokumentacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA