logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykorzystanie starej komóry

krzys_20 06 Kwi 2007 11:45 16250 49
  • Wykorzystanie starej komóry
    Witam wiele razy były posty "co zrobić ze starą komórką?". Dziś troszkę mi się nudziło dorwałem moją starą motke rozmontowałem ją. Do przycisku 2 przylutowałem dwa kabelki a do nich przylutowałem fotorezystor. Przy zmianie natężenia światła następuje wybieranie numeru przyporządkowanego pod ten klawisz. Zastosowanie:
    - Ostrzega o nadjeżdżającej kontroli (patrolu) w nocy jak ktoś pracuje w ochronie
    - zamiast fotorezystora zamontować kontrakton i jak ktoś otworzy drzwi u ciebie w domu dostaniesz sygnał z telefonu że nastąpiło otwarcie drzwi
    Zastosowanie tak przerobionego telefonu jest różne zależy od wyobraźni. Różnego rodzaju urządzenia o powiadamianiu zdalnym troszkę kosztują a starą komórkę pewnie ma każdy. Życzę miłej zabawy
    Załączniki:
    • Wykorzystanie starej komóry DSC00032.JPG (33.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wykorzystanie starej komóry DSC00031.JPG (41.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wykorzystanie starej komóry DSC00030.JPG (48.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    krzys_20
    Poziom 13  
    krzys_20 napisał 125 postów o ocenie 10. Jest z nami od 2003 roku.
  • #2 3759379
    drakon3
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Pomysł godny nagrody Nobla, faktycznie mogło by to działać jako urządzenie ostrzegawczo-alarmowe.
    Rozwiązanie dobre i tanie a to w dzisiejszych trudnych czasach się liczy.
  • #3 3759765
    adamciowasyl
    Poziom 2  
    Brawo!! Tez mam starą komórke chyba coś pokombinuje i zamontuje ruchowy czujnik który bedzie wybierac numer np. na moją komórkę bede wiedzial ze ktoś weszedl do pomieszczenia . Zrobie to sie pochwale.
  • #4 3760018
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Bardzo dobry pomysł, znakomita sprawa do zabezpieczania niektórych obiektów, piwnica np.
  • #5 3760039
    gigabyte400
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Pomysł może i fajny gdyby wystarczył sam stary telefon ale dochodzą koszta karty bo przecież za coś ten telefon musi zadzwonić do ciebie a jak na koncie nic niema to jak to ma niby zrobić ??
  • #6 3760087
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Zawsze może dzwonić na koszt odbierającego:D, Ale zostaje jeszcze konieczność przełużania ważności konta.
  • #7 3760090
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    starter heyah kosztuje 5zł - chyba taka miesięczna cena za ochronę nie jest wygórowana
  • #8 3760262
    krzys_20
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Dziękuje za takie odpowiedzi. Aż nie mogę uwierzyć że takie opisy otrzymam. To mój pierwszy taki post. "Potrzeba matką wynalazku" za posty z góry dzięki za krytykę także
  • #9 3762511
    Matheush18
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Chyba matką wynalazku, a nie "matką wynalazcą" :D A co do pomysłu, to jest na prawdę dobry. Niby prosty, ale jednak nie każdy by na to wpadł.
  • #10 3762525
    mardar
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Pomysł genialny w swej prostocie:) szkoda tylko że wszystkie moje stare telefony są już w "niebie":(
  • #11 3762777
    Coolbit
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Dobra to teraz wymyślcie jak zrobić zeby telefonik wybirał 2,3 numery naraz lub prawie naraz, Tak aby sygnał otrzymać samemu + agencia ochrony.
    Zrobić układ który po pewnym czasie wcisnie kolejny przycisk? I moze jeszcze układ który rozbroi/zazbroi alarm ,gdy samemu wybierze się numer na ten telefonik.
  • #12 3762823
    SQ5IRH
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Jeszcze większą przysługę mógłby dać taki monitoring gdyby go wykożystać w samochodzie. Mógłby informować o otwarciu drzwi lub włączeniu zapłonu. To by dopiero było coś :spoko:
  • #13 3762841
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Z włączaniem i wyłączaniem alarmu, to można podłączyć np. jakiś przerzutnik w miejsce głośnika, i idać sygnał jakiś ciągły. a z wieloma numerami to ciążko. (może jakiś gnerator podłaczony do licznika np 4017??)

Pozdrawiam
  • #14 3763062
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    kaldachar a moj pies lutuje smd lutownica transformatorowa..
    Jesli zes taki madry to zrob sam cos lepszego i tanszego!
    A jesli autor nie zastosowal jeszcze to mozna zastosowac jakis maly kondensatorek i to zalatwi sprawe.
    Pozatym jak przejezdza samochod to troszke to trwa , tak samo jak ktos otworzy drzwi, wejdzie i je zamknie tez mija pare sekund.
    Tylko ze jesli kolega zrobil to po to aby jak jest w pracy kiedy jedzie kontrola obudzilo go to to mozna bylo rownie dobrze przeslac sygnal droga radiowa chociazby dzwonek bezprzewodowy - wtedy odpadna koszta karty, ladowanie telefonu - bo taki dzwonek mniej o wiele ciagnie mozna powidziec nawet ze wartosc jest bliska 0 .
    Sam zrobilem cos takiego u siebie w domu(na poczatku bylo bezprzewodow jednak balem sie o baterie wiec zrobilem sobie na kabel - skretke LAN przy okazji leci nim linia telefoniczna, sygnal do nadajnika podczerwieni zebym mogl zmieniac kanaly na dekodzerze bez ciaglego latania) zeby widziec kiedy mama idzie sprawdzic co porabiam ja wtedy szybko monitor off i ksiazka w lapy - skutecznosc 100% :D
    Teraz planuje zautoomatyzowac tzn. dodac przekazniki do wylaczenia dzwieku w sluchawkach i monitorka po tym jak wyjdzie tylko guziczek i wszysko dziala jak trzeba - tak prawde mowiac juz mam wersje beta uzadzenia jednak narazie brak funduszy na 4 przekazniki - wszystko wpakowalem w glosniki ;]
  • #15 3763231
    krzys_20
    Poziom 13  
    Witam wszystkich. Co do urządzenia w tym telefonie wybieranie zapisanego numeru po naciśnięciu klawisza numerycznego następuje błyskawicznie i działa w 100%. "KLADACHAR" mi nie chodziło o wygląd tego
    telefonu tylko o działanie. Poza tym robiłem go z godzinkę czasu i nie myślałem o jego estetyce tylko o prostocie i funkcjonowaniu a działa bez zarzutów. "KALDACHAR" co żeś się tak przyczepił do cenzorów? i gratuluje bratanka

Moderowany przez androot:

Dyskusja z Kaldacharem juz skonczona!!

• #16 3763642
    scal12
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Możecie np taki prosty układ powiadamiający zastosować w samochodzie i jezeli ktoś by wszedł do samochodu bez waszej wiedzy to wtedy tel. dzwoni na wasz numer tylko trzeba jeszcze zastosowac prosty układ czasowy z przyciskiem gdy wchodzi własciciel do auta ma np 30s na nacisniecie przycisku jesli go nie nacisnie to telefon zaczyna dzwonic pod wskazany numer
  • #17 3763865
    scorpionn17
    Poziom 12  
    no dobra, a co jeśli jest noc?
  • #18 3763913
    orion
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    krzys_20 napisał:
    Wykorzystanie starej komóry
    Zastosowanie:
    - Ostrzega o nadjeżdżającej kontroli (patrolu) w nocy jak ktoś pracuje w ochronie

przecież zrobione jest do działania w nocy :)
  • #19 3763927
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    A jak nadejdzie światłość i nastanie nowy dzień??:D cały dzień będzie dzwonić??
  • #20 3763950
    orion
    Poziom 23  
    orion napisał:

przecież zrobione jest do działania w nocy :)

przecież napisałem że zrobione jest do działania w nocy oczywiście tylko w wersji z fotorezystorem kolega zresztą też to napisał
  • #21 3763965
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    To wiem, tylko chodzi, że trza to rano wyłączyć:P
  • #22 3764022
    orion
    Poziom 23  
    No przecież jak wsiadasz do samochodu to alarm wyłączasz, jak wchodzisz do sklepu (oczywiście jako właściciel no lub złodziej )alarm wyłączasz .Tak chyba jest z każdym urządzeniem zabezpieczającym że się je aktywuje i dezaktywuje .
  • #24 3764488
    XeON
    Poziom 17  
    Pomysł BOMBA, muszę coś takiego wykonać.

Wystarczy dobrać telefon który się odpowiednio zachowuje, bo np. w nokii trzeba dłużej przytrzymać przycisk by zaczął aparat zaczął wybierać numer sprawdziłem na starej 8210, można to wykonać za pomocą klawisza "1", tylko w miejscu gdzie podaje się numer poczty głosowej trzeba wpisać numer telefony który ma wybierać to wybiera błyskawicznie.

Wynalazek super i na pewno pomysł się przyda.

--
    Pozdrawiam !

Wesołych Świąt !
  • #25 3764681
    PiotrekE
    Poziom 13  
    Wydaje się że stworzenie takiego czegoś nic nie kosztuje jednak telefon przecież należeć musi do jakiejś sieci więc trzeba go opłacić (karta lub abonament).
  • #26 3764735
    XeON
    Poziom 17  
    Teraz kiedy zestawy startowe do telefonów na kartę sprzedają prawie na kilogramy to nie stanowi żadnego problemu...

--
    Pozdrawiam !

Wesołych Świąt !
  • #27 3765461
    Maniek24
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    No i sterowanie łatwo wykombinować w takim telefonie wystarczy sie podłączyć do silniczka wilbracji. tylko mankament taki ze sterowany bedzie z każdego nr tel chyba ze bedzie jakas mozliwosc w ograniczeniu połączen przychodzacych cos w rodzaju "dzwon jesli nr z ksiązki vip"chyba siemens ma taką opcje a moze sie mylę ale pokombinować mozna .Pozdrawiam
  • #28 3767116
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Ja bym do zrobił na tranzystorku, a dodatkowy fotorezystor dać gdzieś, gdzie tylko światło dzienne będzie oświetlać
    Załączniki:
    • Wykorzystanie starej komóry Tel.JPG (14.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 3767915
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania starego telefonu komórkowego jako taniego, prostego systemu powiadamiania i alarmu. Pomysł polega na podłączeniu do przycisku telefonu czujnika, np. fotorezystora lub kontaktronu, który przy zmianie natężenia światła lub otwarciu drzwi powoduje automatyczne wybranie zaprogramowanego numeru. Rozwiązanie może służyć do ostrzegania o nadjeżdżającej kontroli, wykrywania nieautoryzowanego wejścia do pomieszczeń lub samochodu. Wskazano, że telefon musi mieć aktywną kartę SIM, co generuje koszty, ale można użyć tanich starterów (np. Heyah, Simplus) z długim okresem ważności konta. Poruszono kwestie techniczne, takie jak szybkie wybieranie numeru po naciśnięciu klawisza, konieczność naciśnięcia przycisku "połącz", możliwość sterowania kilkoma numerami, integracja z detektorem ruchu, zastosowanie układów czasowych i przerzutników (np. licznik 4017). Dyskutowano także o problemach zasilania starego telefonu, możliwości emulacji baterii, a także o alternatywach, takich jak wykorzystanie mikroprocesorów do sterowania wybieraniem numerów. Wspomniano o dodatkowych funkcjach, np. lokalizacji telefonu w samochodzie, wysyłaniu SMS-ów z powiadomieniami, czy integracji z systemami alarmowymi Satel. Pomysł oceniono jako prosty, tani i funkcjonalny, choć z ograniczeniami związanymi z kosztami utrzymania karty SIM, zasięgiem i koniecznością ręcznego wyłączania alarmu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA