logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować nadajnik do mini rozgłośni radiowej o zasięgu 2-3 km?

włuczykij 11 Lis 2003 11:23 5430 57
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zbudować nadajnik FM do lokalnej rozgłośni stereo o zasięgu 2–3 km?

Da się, ale na 2–3 km trzeba celować w około 1–2 W, przy czym nadajnik musi być stabilny, dobrze filtrowany i współpracować z porządną anteną ustawioną wysoko, najlepiej 1/4 GP albo dipolem 1/2 fali [#396770][#397302] Jeden z użytkowników opisał gotowy nadajnik 1 W z syntezą PLL i anteną na wysokości 6 m: dawał ok. 1 km bardzo dobrego odbioru, 2 km dobrego i 3 km słabego, więc zasięg mocno zależy od anteny, miejsca i warunków [#398103] Trzeba też bardzo dobrze zestroić wyjście, żeby nie wchodziły harmoniczne i nie zakłócać TV ani innych odbiorników; kawałek drutu w pokoju, na balkonie czy parapecie to zły pomysł [#396770] W wątku padło też ostrzeżenie, że nadawanie bez pozwolenia może skończyć się kontrolą UKE/URTiP, karą i konfiskatą sprzętu, więc legalna praca wymaga zezwolenia [#399254][#2432383]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 395347
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    da sie zrobic nadajnik do minirozglosni radiowej (zasieg do 2-3 km) z ktorej moznaby odbierac muze stereo???. mieszkam na wsi i cos takiego by sie przydalo, taka "lokalna" rozglosnia radiowa
  • REKLAMA
  • #2 395430
    spanko
    Poziom 11  
    hehe wszystko sie da zrobic tylko niewime czy wiesz ale mozesz miec problemy z PAR-em czy jak to tam sie nazywa...ale jezeli dalej chcesz to zrobic to zajzyj na tą stronke powinienes tam znalezc cos dla siebie http://www.pink.art.pl/radio/schematy.html
  • #3 395670
    włuczykij
    Poziom 27  
    ile wat musi miec nadajnik, zeby mial zasieg na 2-3 km??? i co to jest ten PAR czy cos tak,iego???
  • #4 396189
    spanko
    Poziom 11  
    Taki nadajnik wydaje mi się ze 1 W lub 2 W powinien wystarczc, jezeli sie myle to niech ktos mnie poprawi :)...PAR jest to Państwowa Agencja Radiowa niejestem pewien czy oni sie tak nazywają dokladnie ale chodzi oto ze oni czuwają nad tym zeby zaden czlowieczek nie nadawal bez ich zgody...takie piracenie jest karalne wysokimi grzywnymi lub wiezieniem... hehe oczywiscie niechcem cie straszyc jeżeli bedziesz uwazał w eterze tzn miedzy innymi niepodawał swoich danych i niebedziesz zaklucał innych stacji to niepowinno byc zle oczywiscie ryzyko wpadniecia zawsze istnieje
  • #5 396203
    włuczykij
    Poziom 27  
    moja miejscowosc to takie zadupie, ze policja wogole sie tu niepokazije (tylko juak pijaki sie pobili to policja byla)
    a w poromieniu 4 km jest "czysty" teren, na ktorym tez nikt sie nie kreci.popatrze za takim nadajnikiem 2w
  • #6 396204
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 642
    nie przesadzajmy z tym czuwaniem :)
    jak mieszkasz troche dalej duzego miasta gdzie takowa jednostka
    urzaduje
    to raczej nie licz ze sie tam komus bedzie chcialo jeszdzic sto kilometrow
    zeby cos tam sprawdzac (nic pewnego zreszta -wylaczysz nadajnik i qpa)
    hyba ze przegniesz palke (albo cie ktos podpier..)
    do wszystkiego trzeba miec wyczucie
  • #7 396229
    RTX-Service
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    PAR to juz dawno nie istnieje, teraz jest URTiP Urząd Regulacji Telekomunikacji i Poczty, i słuchaj kolego co chcesz budować nadajnik chociazby twoja miejscowosc była najwieksza dziurą to oni zawsze dotrą, wystarczy ze któryś z mieszkancow co bedzie ciebie odbieral podpierniczy dla Policji ( bo przewaznie tak nieswiadomi ludzie robia) a Policja do URTiP , wiem to po wlasnych doswiadczeniach , jak narazie udalo mi sie, ale juz niejednokrotnie URTiP byl u mnie w domu i niejednokrotnie stali na mojej ulicy samochodem tylko u mnie byla taka roznica ze bez pozwolenia uzywam CB Radio takze oni zbytni sobie tym glowy nie zawracaja chyba ze byl dla polowy mieszkancow wymiatal kanaly telewizyjne to wtedy, ale coz sam bawilem sie rowniez takimi nadajnikami i jakos nie wpadlem w ich rece takze pozostaje mi zyczyc tobie szcescia i powodzenia, ale jak znam zycie po 2 miechach ci sie to znudzi
  • REKLAMA
  • #8 396447
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 654
    ale za nadawanie nielegalne na paśmie radiowym UKF można dostać podobno nawet 2 lata.... Problem możesz mieć gdy jakiś sąsiad odbierać Cię będzie w telewizorze i będzie mu to przeszkadzało - wtedy może zadzwonić tu i uwdzie... Ale do chaty i tak URT Ci nie wjedzie - muszą mieć nakaz i być z Policją, - będzie niezła sensacja na wiosce......
  • #9 396699
    włuczykij
    Poziom 27  
    no wlasnie:) wypas

a pasmo na ktorym nadaje to sie jakos ustawia????

i skad bedzie policja wiedziala, ze to akurat ja nadaje???
  • #10 396770
    draken
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witaj!
    Do tego potrzeba odpowiedniego sprzętu. Sam nadajnik, jak zostało napisane 1, 2, 5 W zupełnie wystarczy (np. na KT 907) - warunek, musi być stabilny (nie pływać) i bardzo dobrze filtrowany na wyjściu. Ale to dopiero początek. Instalacja antenowa musi być niemal wzorowa. Antena (najlepiej jakaś 1/4 GP na odpowiedniej wysokości - nigdy kawałek drutu w pokoju, na balkonie czy parapecie!!!). To wszystko odpowiednio zestrojone i dopasowane do nadajnika. A po co te rygory? Otóż po to, żeby przypadkiem jakaś harmoniczna nie weszła komuś np. na TV, a jak znam życie, pełno wokół Ciebie "siatek", które takie zakłócenia doskonale wyłapują. No i podstawa - nie zakłócać innych. Wszystko po to, żeby przez jakieś niedopatrzenia nie narobić sobie wielkich kłopatów, włącznie z ustawą o prawie autorskim. Powodzenia.
  • #11 396779
    domel_sa
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    No ale co wy, to traba mieć jakąś koncesję na nadawanie. Nie wiem jak to jest przy radiu, ale np. w telekomunikacji jest tak, że konce4sję trzeba mieć tylko wtedy gdy my jako operator wyjdziemy z abonentami poza teren jedej gminy, a więc możemy założyć se operatora telekomunikacyjnegio na terenie jednej gminy bez koncesji.

Można jednak spróbowac eksperymentów w darmowym paśmie częstotliwości.
  • #12 397033
    spanko
    Poziom 11  
    w radiu z tego co ja sie orientuje to przy nadawaniu powyżej jakiejs tam mocy (dokladnie niepamietam ale cos setki mW) trzeba być już zarejstrowanym i miec koncesje na nadawanie....a "eksperymenty w darmowym paśmie częstotliwości" (szczerze nieslyszalem o niej jak tos moze to niech przyblizy ten wątek) troche niebardzo bo trzeba by bylo przestrajac odbiorniki....chyba ze ktos lubi ;)
  • REKLAMA
  • #13 397169
    RTX-Service
    Poziom 18  
    Kolego powyzej, nie setki miliwatow tylko dokladnie do 20mW mozna bez zadnych pozwolen
  • REKLAMA
  • #14 397259
    włuczykij
    Poziom 27  
    jak mozna waty przeliczyc na odleglosc???
  • #15 397302
    RTX-Service
    Poziom 18  
    Wiesz nie ma na to zadnej regulu matematycznej, wszystko zalezy od czynnikow atmosferycznych sa takie dni w roku ze z miwatow poleci to daleko a sa i takie ze bedziesz slyszalny na kilkaset metrow, ale tak jak ci kolega jeden wczesniej pisal ze na obszar wsi tak zeby wszytscy cie w miare dobrze slyszeli no to z tym jednym watem musisz wyskoczyc no i odpowiednia antene muszisz do tego zrobic, ja osobiscie polecam dipol 1/2 fali, bo jak panowie z URTiP-u pytali sie po co to? odpowiedzialem im ze do zwykłego radia, bo czesto lokalne przekazniki wylaczaja i wtedy musze miec cos wyskoko zeby odbierac z innego przekaznika i jak do tej pory dwukrotnie lykneli ten kit, ale wracajac do tematu polecam ta strone co jeden z kolegow wczesniej http://www.pink.art.pl/radio/schematy.html uwazam ja jedna z najlepszych stron w tym temacie , znajdziesz tam wszytko co bedziesz potrzebowal do budowy stacji radiowej (zasilacz, koder stereo, nadajnik,koncowki mocy, filtry, mikser, antena)
    Takze zycze powodzenia w budowie, zaznaczam ze nie jest to takie proste jak sie na poczatku wydaje,POWODZENIA
  • #16 397367
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    antenka na dachu na jakims nieduzym maszcie i powiedzmy 2 waty i bedzie cie slychac jak trzeba... tylko dobry generator najlepiej z synteza, dopalka i filtr, dostrojone w miare do anteny (ale nie trzeba przesadzac :wink: ) i bedzie
    koder stereo bardzo prosty z ukladem 74107 (albo jakies podobne, niepamietam ale jest na stronie pink'a) daje dosyc zadowalajace efekty, ale trzeba to ustawic tak zeby czestotliwosc byla odpowiednia -zeby ci lapalo stereo we wszyskich odbiornikach, jakie masz w domu, wtedy bedzie dobrze.jak wszystko bedzie dobrze to nigdzie nie powinno syfic i sie nie maja do czego doczepic, tylko prawa autorskie jak ktos sie wkuzy, albo cie sprzeda poprostu, za samo nadawanie niewiele ci zrobia.
    pozdrawiam i zycze sukcesow przy pierwszych probach
  • #17 397685
    włuczykij
    Poziom 27  
    kumple na wsi mie mecza, ze w radiu smuty:)

postaram sie cos pokombinowac
  • #18 398103
    newton78
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam!
    Ja jakiś czas temu na Allegro kupiłem za 100 PLN (teraz chyba 150) nadajnik 1 W z syntezą PLL (wykonaną przez fachowca,naprawdę super!) (niestety, mono :( ) , wykonałem prostą antenkę, dałem na wysokości 6 m nad ziemią i- mimo że mieszka w "dołku" -zasięg wynosi 1 km dla super odbioru, 2 dla dobrego, a 3 km dla słabiutkiego... ale to zależy od pory dnia, warunków atmosferycznych, a także od czułości odbiornika ( u jednych na dobrym radiu 2 km dalej jest dobry odbiór, podczas, gdy u innych już na szajsie w odl. 1km jest tylko "jako-tako" ) . Dużo zależy od anteny (sam się przekonałem na własnej skórze :wink: ) ... Może warto kupić jakieś gotowe urządzenie??? Bo zestrojenie takiego urządzenia może Cię przerosnąć, sądząc po Twoich postach :idea: Bez obrazy, to tylko moja sugestia... Aaaa.... i u mnie nadajnik ma fajniutki przełącznik 1W/20mW -może kiedyś się przydać :wink: ..... Pozdrawiam i życzę sukcesów :!:
  • #19 398526
    włuczykij
    Poziom 27  
    to mW to miliwat?? przez chwile myslalem ze to megawat:)
    zeczywiscie jestem kiepski w tej dzisdzinie. w jakim dziale na allegro to kupiles???
  • #20 399122
    newton78
    Poziom 12  
    Witam!
    Tak, mW to miliwaty, a megawaty oznacza się MW :D Mała różnica w pisowni, ale ogromna w rzeczywistości (bagatela, milion razy :wink: ) ...
    Właśnie w tym nadajniczku najlepsze jest te 20 mW opcjonalne- bo właśnie 20 mW jest dopuszczalną granicą do "eksperymentalnego" nadawania bez żadnych opłat, licencji, oraz konsekwencji prawnych :x . W razie "W"- sekunda na przełączenie i nadajemy z mocąeksperymentalną... Właśnie w tym nadajniczku najlepsze jest te 20 mW opcjonalne- bo właśnie 20 mW jest dopuszczalną granicą do "eksperymentalnego" nadawania bez żadnych opłat, licencji, oraz konsekwencji prawnych :x . W razie "W"- sekunda na przełączenie i nadajemy z mocą eksperymentalną ....
    Ehh, a co do ostatniego pytania: jest tam taki przycisk "szukaj"- zawsze z niego korzystam, gdy chce coś znaleźć :wink: No, ale odwaliłem robotę za Ciebie i na chwilę obecną znalazłem tylko jeden, identyczny z tym, który ja kupiłem- teraz kosztuje 149 PLN i jest to komplet -zasilacz, przewód, instrukjca i oczywiście sam nadajnik... Oto link:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=17781419 W razie pytań, oczywiście jeśli tylko będę mógł, pomogę . Życzę powodzenia i wytrwałości, pozdrawiam all :!:
  • #21 399135
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    newton78 napisał:
    Witam!
    Tak, mW to miliwaty, a megawaty oznacza się MW :D Mała różnica w pisowni, ale ogromna w rzeczywistości (bagatela, milion razy :wink: ) ...

Nie milion a 1 000,000,000 cały
    1M(j) = 1,000,000(j) = 1,000,000,000m(j)

(j) - jednostek
  • #22 399139
    newton78
    Poziom 12  
    Witam!
    No, co racja, to racja, po drodze "połknąłem" kW :wink: , moja wina :( Ale właśnie tym bardziej różnica między mW a MW jest KOLOSALNA 8O Pozdrawiam
  • #23 399205
    włuczykij
    Poziom 27  
    oki, juz czaje
  • #24 399224
    domel_sa
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    A co do eksperymentalnych częstotliwości to chyba rzeczywiście to był głupi pomysł. Myślę jednak, że ta rozgłośnia jako mono to Ci wystarczy - no chyba, że ty jako jedyny masz na wsi porządną muzę w domu i chcesz się nią podzielić. A soją drogą to ciekawy jest ten przełącznik 1W/20mW - ochrona przed kontrolą - no fajne.
  • #25 399254
    Enterek
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Przełącznik jest ciekawym rozwiązaniem, ale w PARze (czy jak to się tam teraz nazywa) nie pracują dyletanci tylko goście znający sie na elektronice. Wystarczy że zajrzą do nadajnika (a jeśli już wpadają to zaglądają) i po końcówkach mocy widać co to za sprzęt :-)
    Sam miałem dwa naloty kilka lat temu, jak jeszcze bawiłem się w lokalną rozgłośnie radiową i nie było to zbyt przyjemne. Za pierwszym razem dostałem upomnienie i grzywnę 200zł. Za drugim niestety zabrali nadajnik, co i tak było uprzejmością z ich strony bo zgodnie z prawem mogą skonfiskować nadajnik oraz wszystkie urządzenia galwanicznie do niego podłączone!!! W moim przypadku to był mikser, dwa CD, komputer oraz telefon. Szkoda by było :-)
    Radzę więc uważać, choć w małej miejscowości powinno byc łatwiej. Ja nadawałem w centrum krakowa :-)
  • #26 399513
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Ja chce tylko tyle powiedzieć że jak ktoś chce stosować schematy ze strony Pink'a to szczere gratulacje i życzę powodzenia...
  • #28 399674
    włuczykij
    Poziom 27  
    czemu tak mowisz Xyrovaqs ????? cos tam nie tak???
  • #29 399686
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    :arrow: włuczukij,
    przyglądnij się schematom z tej strony a dowiesz się co jest nie tak. podajesz +24V na kolektor, bazę polaryzujesz 0V i na emiterze chcesz mieć +24V :)

Poza tym jak pisał mariuszf po krótkim czasie ta zabawa staje się nudna, ale ujeśli chcesz być radiowcem to może szkoła w tym kierunku i może w przyszłości coś z tego wyjdzie.
    Pamiętam jak pare lat temu używałem nadajnika na dwóch ECC81, z syntezą na nieśmiertelnym SAA1057. Początkowo gdy budowałem ten nadajnik były problemy właśnie z zestrojeniem, gdy go włączałem znikał TVP1, więc trzeba było się dobrze natrudzić by w domowych warunka coś z tym zrobić.Na szczęście trafiłem do ZSŁ, gdzie mogłem zestroić to tak jak należy. Owszem nadajnik pracował, ale po miesiącu nie było czego puszczać, nie wspominając, tego że mam wrednych sąsiadów, którzy się niestety domyślili po co miałem antenę na dachu, wystarczyło tylko jej dotknąć.
    Chcą zakładać stację trzeba się dobrze wcześniej przygotować, by nie puszczać wciąż tego samego - inaczej słuchalność drastycznie spadnie, a w najgorszym przypadku ktoś cie podkabluje i przyjadą mili panowie i zabiorą cacka razem z tobą.
    Z resztą bardziej cieszy mnie słuchanie radia niż jego tworzenie, może nie mam predyspozycji akurat w tym kierunku....
  • #30 399687
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    no chociazby generator z powyzszego linku... jest do dupy (przeciwosobny) ale dopalka zato jest bardzo dobra, ale jest tam blad z tymi 30W bo bedzie z 7W, strojenie trzeba dosyc precyzyjnie przeprowadzic z miernikiem wskazuwkowym (chyba najlepiej i najtaniej) i z prosta sonda w.cz.
    gdzies tu sie znajduje (chyba jeszcze tak...) schemacik fajnego generatora seilera, dopalki i plytki ktore do tego zaprojektowalem, dziala razem fajnie, niema jeszcze KT907...
    jeden z koderow stereo jest dobry, drugiego nie sprawdzalem ale ten co mam to nawet niezle dziala, spokojnie mozna juz rozroznic prawy-lewy, przy puszczeniu tylko na jeden kanal w drugim cichutko slychac.
    dodam tez ze jak jest dobry tuner i antena do niego dobra w dobrym miejscu to bedzie slychac bardzo dobrze...

a czy jak mam nadajnik uziemiony to pobiora wszystkie sprzety w bloku uziemione :wink: :D
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy nadajnika radiowego o mocy około 1-2 W, umożliwiającego nadawanie stereo na zasięg 2-3 km, głównie na terenach wiejskich. Kluczowe elementy to stabilny nadajnik (np. na tranzystorze KT907), dobrze filtrowany sygnał, odpowiednio dobrana i zestrojona antena (np. dipol 1/2 fali lub antena 1/4 GP umieszczona na wysokości), a także koder stereo (np. z układem 74107). Wskazano, że moc nadajnika i zasięg zależą od warunków atmosferycznych i jakości odbiornika. Poruszono kwestie prawne – nadawanie bez koncesji jest nielegalne, a kontrolę prowadzi URTiP (Urząd Regulacji Telekomunikacji i Poczty), dawniej PAR. Dopuszczalna moc eksperymentalna bez pozwolenia to do 20 mW, natomiast nadajniki o mocy 1 W i wyższej wymagają rejestracji i koncesji. Ryzyko wykrycia jest realne, zwłaszcza przy zakłócaniu innych urządzeń lub zgłoszeniach sąsiadów. Wskazano również na możliwość zakupu gotowych nadajników z syntezą PLL na Allegro, które oferują przełącznik mocy 1 W/20 mW. Omówiono trudności techniczne związane z precyzyjnym strojeniem nadajnika i koniecznością unikania zakłóceń. Poruszono także temat legalności nadawania i kosztów uzyskania koncesji, które są wysokie i nieopłacalne dla amatorskich mini rozgłośni. Wskazano, że na wsi, w miejscach oddalonych od dużych miast, ryzyko kontroli jest mniejsze, ale nadal istnieje. Podkreślono, że rozpowszechnianie chronionych prawem autorskim materiałów muzycznych może prowadzić do dodatkowych konsekwencji prawnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA