logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Który kondensator odpowiada za wzbudzanie sie wzmacniacza.

bomber 01 Wrz 2007 22:18 2499 5
REKLAMA
  • #1 4241100
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Witam
    Mam wzmacniacz blaupunkt a-150 i sie wzbudza na wysokich czestotliwosciach tzn. gra nie czysto i jest efekt echa ale tylko na wysokich czestotliowsciach. Na słuchawkach podłaczonych przez ten wzmacniacz nie ma takiego problemu wiec to nie wina przedwzmacniacza. Jest oparty na kosciach serii 080 aktualnie jest 086 wiec ma zapas mocy. Z moich obserwacji na forum wynika ze winny jest którys z kondensatorów. Wzmacniacz wzbudza sie jednakowo na 2 kanałach wiec wykluczam możliwość uszkodzenia jakiegoś elemtu bo raczej by sie to stało na 1 torze. Wiec uważam ze to jest wina starych kondensatorów. Nie chciałbym jednak wymienać wszystkich tylko te co są odpowiedzialne za te echo..brak funduszy na taki cel, wzmacniacz ma słuzyc tylko jako zapasowy.
    Schematu wzmacniacza nie mam.
    Schemat podłączenia tego stk : http://www.electronica.ro/audio/STK086.shtml
    Zdjęcia umieszczam na zewnetrzym serwerze bo są duże żeby było coś widac i nie chcem żebyście musili płacic prowizje jesli chcecie pomóc.
    http://infomazury.pl/wzm1.JPG
    http://infomazury.pl/wzm2.JPG
    http://infomazury.pl/wzm3.JPG
    Pozdrawiam. Za pomoc oczywiście pomógł oraz moga być punkty, jesli komuś potrzeba.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4241188
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 358
    Na pewno na ograniczenie szerokosci pasma wpływa 470pF, zastanawia mnie natomiast te 2pF, tak na oko tez moze miec cos do czynienia z szerokością pasma, ale głowy nie dam...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4241427
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Kolego Bomber. Są 2 wersje tej kości: STK 086 oraz STK 086G. Którą wersję Ty posiadasz?
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • REKLAMA
  • #4 4241456
    bomber
    Poziom 24  
    Tą bez G ... orginalnie było tam stk082 wiec moge spokojnie wstawic stk086 chyba bo maja identyczne wyprowadzenia ?
    Pozatym wzmacniacz działa na niskim pasmie idealnie ... wiec jakby była zła kość by chyba były inne objawy ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4241636
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Lipa... Myślałem, że może wstawiłeś wersję "G"... Różni się ona od zwykłej wartościami paru elementów oraz dodatkowym kondensatorem 180pF pomiędzy wyprowadzeniami nr 4 i 5. No i najważniejsze: "G" możesz obciążać głosnikami 4ohm a zwykłą ośmioomowymi.
    Fakt faktem nie napisałeś jaką impedancję mają Twoje kolumny. Gdyby wzmak stale się wzbudzał to słyszałbyś zniekształcenia również na słuchawkach.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • #6 4292504
    bomber
    Poziom 24  
    Tak wiec :
    1. podłączyłem sie bezposrednio do końcowki tzn. za przedwzmacniaczem z odtwarzaczem mp3 : efekt .. to samo :|
    2. Podłączałem bezposrednio do kostki tzn. do pinu 1 i masy rozne kondensatory efekt ... jak dalem mały nie bylo roznicy jak dalem wiekszy np. 25n to kanal gral ciszej ale wzbudzanie dalej momentami dokuczalo
    3. podlaczylem pod ten kondensator 2p rownolegle jakis wiekszy - 10 p dalej to samo ...
    Orginalnie we wzmacniaczu było STK082 ja dałem 086 bo był tańszy i mocniejszy (dziwne :D ). Sprawdziłem i schemat stk082 i 086 sa identyczne wiec chyba tu nie o to chodzi. Dziwi mnie to jednak ze z tyłu(obudowie) jest napisane 4ohm jak stk082 ma tez 8 ohm ... sprawdziłem róznież i schemat od tego stk086g za nic nie pasuje do ukladu elemtow na plytce za to od 082 lub 086 tyle co obejrzałem zgadzają się . Ktos ma jeszcze jakies pomysły ? :D

Tak już po woli sie zastanawiam nad przeznaczeniem tego wzmacka na suba bo akurat potrzebuje .. tylko czy moge go w jakiś rozsądyny sposob zmostkować? Nie wiem na czym polega rownolegle i czy tu moge ?:D bo szeregowo chyba nie wchodzi w gre bo wyjdzie 4ohm na kostke i moze byc lipa ...chyba. Sub ma 1 cewke i 8 ohm.
REKLAMA