Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z rozruchem w Favoritce 135

01 Wrz 2007 23:38 2238 19
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 22  
    Gaźnik do regulacji ,lub naprawy .Prawdopodobnie uszkodzone tzw automatyczne ssanie . 1.Sprawdzić wężyki od siłownika ssania.2.Sprawdzić siłownik na szczelność.3.Sprawdzić stan sprężyny bimetalicznej.
    4.Sprawdzić stan przepustnicy rozruchowej.(zacięcie).
    Co do kontrolki ładowania ,żaróweczka ma być o 4 watowa ,jeżeli jest 1,2W. zbocznikuj żaróweczkę oporem 56R/2W.Kontrolki ładowania i ciśnienia oleju mają świecić w pozycji 1 kluczyka ,natomiast kontrolka płynu hamulcowego nie świeci przy normalnym poziomie płynu.Sprawdź czujnik ciśnienia oleju.
  • Poziom 29  
    Sprawdź filtr paliwa - może trzeba go wymienić?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 29  
    Pewnie będzie gdzieś problem z ssaniem
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 22  
    Typowy "nieautoryzowany"mechanik około 100 -150 zł.
  • Poziom 12  
    to zatarte ssanie mechaniczne, na bank, po przeczyszczeniu wraca wszystko do normy, a przed rozruchem zimnego silnika w favoritkach trzeba trzy razy nacisnąć pedał gazu do oporu. a ta wycieraczka to proza, wysil się trochę, wskazówki były konkretne;)
  • Poziom 11  
    sprawdz napięcie ładowania około 14.2V
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    barthezz napisał:
    Witam,

    Pisałem wczesniej na temat wycieraczki tylniej ale nie uzyskalem stosownej pomocy wiec chociaz moze w jednej kwestii pomozecie otoz ten samochod od czasu bycia w warsztacie w Poznaniu na Os. Wichrowe Wzgórze 10a nie odpala nalezycie otoz obiawy sa takie:

    Silnik zimny (wcisniete do oporu sprzeglo, skrzynia biegow w pozycji luz):

    1. odpalanie bez gazu - trwa okolo 8-9 sekund po czym odpali, wskazowka predkosciomierza wchodzi na okolo 1000 obrotow przy czym od razu spada do zera i calosc gasnie,

    2. odpalanie przy wcisnietym ok 1/2 pedale gazu - trwa do 3-4 sekund, wskazowka predkosciomierza wychyla sie do ok 2000 obrotow. Przy probie puszczenia gazu calkowicie silnik gasnie (obroty spadaja do zera).

    3. odpalenie przy wcisnietym gazie do oporu - trwa do 8 sek, wskazowka wychyla sie do >3500 obrotow. Przy probie puszczenia gazu (co robie odruchowo by nie spalic predkosciomierza) silnik gasnie.

    W kazdym przypadku swieci sie kontrolka niedostatecznego ladowania akumulatora jak rowniez w kazdym przypadku by wogle jechac tym samochodem musze pogazowac go sam na luzie do ok 3000 obrotow przez pare minut by temperatura wg wskaznika weszla minimalnie wyzej niz stan poczatkowy. Powyzej okolo 1250 obrotow gasnie kontrolka ladowania i wiecej juz nie swieci. W samochodzie tym przed rozruchem (pozycja I kluczyka) tez nie swieci kontrolka niedostatecznego smarowania i malej ilosci plynu hamulcowego - zarowki sa nowe, styki oczyszczone a wg ksiazki Jalowieckiego powinny swiecic.

    Wymienie natomiast co bylo w tym warsztacie "niby" zrobione:

    1. wymiana oleju w silniku na mineralny (sprawdzalem, jest nowy bo starego bylo ponizej minimum troszeczke i byl czarny),
    2. wymiana filtra oleju na bosh-a,
    3. wymiana plynow chlodniczych i spryskiwaczy,
    4. regulacja zaworow.

    Dodam ze jak kupowalem samochod odpalal lepiej ale tez i bylo lato i nagrzany odpala zawsze. Roznica w tym ze obroty jalowe silnika sa inne. W aktualnym stanie po serwisie potrafia zejsc do 500 obrotow i przygasa troche swiatlo wewnatrz (silnik chodzi nie rowno-czuc) ale TYLKO jak jest zimny. Gdy sie troche pojezdzi sytuacja sie zmienia - obroty jalowe wzrastaja w okolice 950-1000. Przedtem chodzil podobnie lecz obroty byly stale kolo 900 i nigdy sie nie swiecila kontrolka ladowania - tylko w pozycji I stacyjki. Jesli potrzeba wiecej danych jak sie samochod zachowoje to podam. Samochod ma przebieg niecale 93 tys.
    Co i gdzie szukac? Prosze o SZYBKA i fachowa pomoc.


    Według tego co piszesz to mechanik "zapomniał" ci powiedzieć że podmienił przepływomierz , czujnik temperayury ,czy też coś w podobnym stylu. Więc zajedź do niego i chciej wyjechać samochodem o tej sprawnosci z jaką przyjechałeś do niego albo i lepszą (sprawdź te podmioty które wymieniłem czy nie były wymieniane.
    Powodzenia!
    :idea:


    Moderowany przez Błażej:

    Sprawdź też pompowtryskiwacze, silniczki krokowe, komputer wtrysku, sterowanie ABS i nadajnik GPS...
    Ręce opadają, jak się czyta takie rady... Odkąd to w skodzie favorit jest osprzęt silników z wtryskiem skoro to silnik gaźnikowy?

  • Poziom 14  
    Prawdopodobnie jest uszkodzony pulldown lub wadliwa jest jego regulacja. Trudno wyczuć skąd jesteś bo napisałeś w profilu Poznan/Warszawa oraz cala Polska - ale z W-wy czy Poznania do Torunia to trochę daleko. Jest to jednak do naprawienia w krótkim czasie.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Barthez napisał:
    Cytat:
    Pisałem wczesniej na temat wycieraczki tylniej ale nie uzyskalem stosownej pomocy

    A cały wątek tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic821007.html
    Więc jeśli kolega ma problem z podłączeniem TRZECH przewodów do silniczka, to może niech lepiej zastanowi się, czy jest sens pisać kolejny temat, bo na podstawie rad danych przez innych użytkowników, też sobie pewnie nie poradzi. I znowu będzie, że nie otrzymał stosownej pomocy. Bo mam wrażenie, że oczekuje podpowiedzi w stylu: odkręć tą i tą śrubkę, odczep ten element, tu podciągnij, tu podszlifuj, zakręć, spluń i gotowe.
    Proszę tez sobie przeczytać ten temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic566200.html
    i głęboko się zastanowić!
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    W sumie to cała i konkretna odpowiedź padła już w pierwszej odpowiedzi kolegi jozcho. Wykonać czynności wymienione przez kolegę i jeździć. Co do paliwa to szkoda pieniędzy na tą verwe.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    jak mówiłem , zrób porządek ze ssaniem, tam jest mechaniczne kilku stopniowe! Jak będziesz miał zimny silnik naciśnij pedał gazu do dechy i puść, następnie zdejmij tylko obudowę filtra z gaźnika i zobacz na który ząbku stanęło ssanie, jak nie na pierwszym z brzegu, to musisz rozebrać ten aparat i poskładać tak żeby lekko chodził i nie zacinał się!!!
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Ja zawsze myślałem, że części samochodowe to można w sklepie kupić. Wprawdzie nie w spożywczym, ale w sklepie. Ewentualnie używane na szrocie lub w firmie handlującej używkami. Ale widać się myliłem...
    Bo chyba nie stanowi jakiegoś nadprzyrodzonego wysiłku wrzucenie kilku haseł do wyszukiwarki. Chyba, że znowu się mylę...
    a z tym brakiem czasu, by siedzieć przed komputerem, to chyba przesada. Bo sam sobie przeczysz, pisząc posty.
  • Poziom 12  
    tak wogule to nie powiedziałeś nam jaka wersje gaźnika masz, mechaniczną czy sterowaną elektrycznie? poznasz to po takim bzyczeniu pod maska jak przekręcisz stacyjkę;)
  • Poziom 26  
    jeździlem kiedyś favoritka i podobne objawy mialem z powodu złego stanu paliwa, a zwłaszcza że w baku oprócz paliwa zgromadziła sie woda , proponuję oczyścić cały układ paliwowy , moze też być jak piszą koledzy uszkodzony gaźnik, a zwłaszcza jego pływak .
    z ktorego roku jest samochód i jaka jest jego wersja z gaźnik(L ,LS) czy wtrysk (LX)??
  • Poziom 14  
    Proponuje sprawdzić stan bezpieczników.
    Szczególnie nr 3 odpowiedzialny za gaźnik i ssanie.
    Bo jeśli masz zablokowaną przepustnice ssania to lepiej oddaj auto do mechaniora