logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość basu w Alfie 156 z tubą JBL i wzmacniaczem Magnat?

styniu 11 Wrz 2007 19:56 1299 3
REKLAMA
  • #1 4273561
    styniu
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam zainstalowalem niedawno tube do mojej alfy 156 wzm magnat classic 360 tuba jbl ctx 3000wszystko pod pioneerem deh 9600. wszystko gra ok poza basem jest wysoki i buczacy a po obnizeniu na radiu na 40Hz jest ok ale szybko sie "zapycha" glosnik nie wyrabia tak jak by nie zgadzala sie faza glosników.nie ma zadnej roznicy czy zdejme bas z reszty glosnikow czy nie sytuacja sie zmienia gdy otworze drzwi wtedy jest ok basik niski i gleboki nawet przy ustawieniu na 150 Hz pozatym duzo glosniejszy co zrobic??
  • REKLAMA
  • #2 4273648
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Oto sprawca twoich kłopotów "tuba jbl ctx 3000" (to nie tuba ale nie ważne jak zwał). Do tego wzmacniacza nie ma co szaleć z głosnikiem ,więc może wymontuj z tego walca,ten głosnik ,poszukaj dla niego T-S (o ile są) i zrób "normalna" skrzynkę (może być nawet z wióry) .Zagara (powtórzę ZAGRA ) wtedy pewnie 2x lepiej.

PS: Jak nie będzie T-S dla niego ,to możesz zrobić skrzynkę o takiej samej objetosci jak ten walec ,tylko strojenie BR dać na ok.40hz,a nie tak jak w orginale (pewnie 60 ,bo lepiej "łupie" :-) ).
  • REKLAMA
  • #3 4273727
    styniu
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    co masz na mysli z tym wzmacniaczem? nie wiem czy to kwestia tuby mialem skrzynke pioneera kolegi i problem byl podobny a u niego w bmw serii 5 jest ok zarowno na tubie jaki jego skrzyni dziwi mnie ta poprawa przy otwartych drzwiach
  • #4 4273876
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Ten wzmacniacz ma na mostku 90w rms ,czyli suba ciężko mu ciagnać,a znajac głosniki Pioneera ,to "mocożerne stworzenia" ,więc takie podłączenie nie ma sensu.
    PS: o tych otwartych dzwiach i "poprawie" basu poczytaj w google (wpisz długość fali dźwiękowej)
REKLAMA