logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Pioneer DH3900MP nie gra po podłączeniu do wzmacniacza Blaupunkt GTA 2 mkII – brak dźwięku

longer7 12 Wrz 2007 19:54 2313 18
REKLAMA
  • #1 4276758
    longer7
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich
    Mam radio pioneer dh3900mp,wzmacniacz balupunkt gta 2 mkII,głośniki hertz dsk 165
    Podłączyłem to wszystko ale nie gra.
    Gdy włączę radio dioda na wzmacniaczu świeci się na zielono ,dla sprawdzenia odłączyłem masę to zapaliła się dioda czerwona (protect) a jak odłączyłem + to nic się nie świeciło,więc myślę że zasiłąnie jest dobrze podłączone.
    Wydaje mi się że problemem jest sygnał z radia:cry:
    W radiu mam tylko jedną parę wyjść rca + i - a we wzmaku dwa jedno z napisem "line out" i "input" podłączyłem do Input ale sprawdząłem też to drugie i głucha cisza.Wyjąłem radio bo myślałem że może wtyczki rca się wypięły ale nie,wszystko siedzi na miejscu.
    proszę o jakieś rady i pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4276821
    krzysiek90210
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Bardzo możliwe że są uszkodzone kable sygnałowe, często spotykam się z taką sytuacją. Z drugiej strony troszkę mało prawdopodobne żeby zepsuły się dwa na raz... Jeżeli masz miernik to sprawdź czy kable są w porządku.
    Czy cały ten sprzęt jest nowy i pierwszy raz zamontowany w aucie?
  • #3 4276823
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Może masz na radiu FADER "przestawiony" na przód? Masz podpięty kabelek Remote ? Jak masz ustawiony Gain na GTA?
  • REKLAMA
  • #4 4276905
    longer7
    Poziom 11  
    krzysiek90210 radio już grało i głośniki też,kable i wzmak są nowe.

powalla Tak fad jest ustawiony na przód,ale jak dam na środek to słyszę tylne głośniki,które zasiłane są z samego radia.
    powalla napisał:
    Jak masz ustawiony Gain na GTA?

A co to jest?
    Wszystko przełączałem na mozliwe sposoby.

tak to podłączyłem
    Radio Pioneer DH3900MP nie gra po podłączeniu do wzmacniacza Blaupunkt GTA 2 mkII – brak dźwięku
  • #5 4276941
    powalla
    Moderator CarAudio
    Fader musi być na środku ,bo aux w Pioneerach działa "jako tył".Gain,to pokrętło na wzmacniaczu ( czasem volume,sensivity)
  • #6 4276959
    krzysiek90210
    Poziom 19  
    Minus (do wzmacniacza) podłącz gdzieś z karoserii po uprzednim oczyszczeniu blachy (z klapy bagażnika to bardzo zły pomysł!).
  • REKLAMA
  • #7 4276968
    powalla
    Moderator CarAudio
    Masz go pociągnięty z zawiasu klapy ,czy z klapy ?
  • #8 4277031
    longer7
    Poziom 11  
    Dokładnie to minus leci z pod śruby od zamka na którym zamyka się klapa.Może później znajdę lepsze miejsce.
    powalla A czy przewód remonte nie jest tylko po to aby wzmacniacz włączał i wyłączał się razem z radiem?
    Co ma aux do tego?
    Takie są pokrętła na wzmacniaczu
    Level,low pass,bass przekręciłem na środek i suwakim x-ower przełączałem na lewo i prawo i nic
  • #9 4277067
    lechu12
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    tak kabel remote-sterowanie wzmaka +12v po włączeniu radia, na 99% masz złe kable rca
  • Pomocny post
    #10 4277077
    krzysiek90210
    Poziom 19  
    Jeszcze jedna rzecz: sprawdź czy przypadkiem nie jest włączony LPF (jeżeli jest włączony i na dodatek na płynnej regulacji filtra ustawiona jest niska wartość to tych głośników praktycznie nie będzie słychać).
  • REKLAMA
  • #11 4277083
    Kamyk1986
    Poziom 15  
    hym.... moze to i glupie co powiem... ale jak chcesz sprawdzic wzmak i glosnik to sprobuj podlaczyc inny sygnał. np. z mp3 playera bezposrednio do wzmaka ... sa takie przejsciowki po 4zl z jacka na tego no .... chincha i wtedy sie dowiesz czy to od wzmaka i glosnika czy radio ew. kabelek
  • #12 4277188
    longer7
    Poziom 11  
    lechu12 napisał:
    masz złe kable rca
    Mam jeden :|
    bo w radiu jest tylko jedno wyjście-tak ma być?
    krzysiek90210 napisał:
    sprawdź czy przypadkiem nie jest włączony LPF

gdzie to mam sprawdzić?

Kamyk1986 radio jest sprawne głośniki też jeszcze 2h temu grały spod samego radia.
  • #13 4277201
    Kamyk1986
    Poziom 15  
    no to najprostszym wyjciem jest przekladac po kolei kazdy klocek np do kumpla i szukac "usterki" bo tak to nic nie wygdybasz...
  • #14 4277279
    powalla
    Moderator CarAudio
    Z tym filtrem LPF,to może być prawda . Pstryknij fotę wzmacniacza (bok z regulacjami) ,bo na allegro sprawdzałem ale jakby się zmówili i są tylko foty boków z przyłączami .
  • #15 4277296
    longer7
    Poziom 11  
    powalla 6 postów wyżej jest zdjęcie wzmaka.
  • Pomocny post
    #16 4277374
    powalla
    Moderator CarAudio
    longer7 napisał:
    powalla 6 postów wyżej jest zdjęcie wzmaka.

nie widziałem :-) ,idę spać ,bo nawet zwrot "RCA" pomyliłem z "aux" :-)

Daj ten suwak "xover" na flat (na razie tylko), Level na środek (w połowie między min i max), na radiu Fader też na środek i jeśli tak ustawisz MUSI BANGLAĆ .

Jeśli nie będzie działać ,to najpierw podmień kable RCA,a potem radio .
  • #17 4277426
    mlody1921
    Poziom 29  
    Ocena: 25
    longer7 przy włączeniu radia włącza sie wzmak ?

jeśli tak to z prądem jest dobrze , jeśli nie to szukaj winy w kablach rca jeśli jak pisał powalla dalej nic

to podłącz rca od wzmaka do odtwarzacza mp3 albo discmana
  • #18 4277481
    longer7
    Poziom 11  
    mlody1921 Tak wzmak się włącza,jutro załatwie miernik i zobacze albo nowe przewody ,napewno się odezwę i powiem co i jak.
  • #19 4278578
    longer7
    Poziom 11  
    powalla napisał:
    Daj ten suwak "xover" na flat (na razie tylko), Level na środek (w połowie między min i max), na radiu Fader też na środek i jeśli tak ustawisz MUSI BANGLAĆ .

No i BLANGA!:D
    Dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku dźwięku po podłączeniu radia Pioneer DH3900MP do wzmacniacza Blaupunkt GTA 2 mkII i głośników Hertz DSK 165. Zasilanie wzmacniacza było prawidłowe, co potwierdzały diody LED (zielona przy włączonym radiu, czerwona przy odłączeniu masy). Radio posiadało tylko jedną parę wyjść RCA, które podłączono do wejścia ("input") wzmacniacza, jednak dźwięku nie było. W dyskusji zwrócono uwagę na możliwe uszkodzenie kabli sygnałowych RCA, ustawienia fadery w radiu (zalecane na środek, gdyż AUX w Pioneer działa jako tył), oraz na konieczność prawidłowego podłączenia masy wzmacniacza do karoserii, a nie do zawiasu klapy bagażnika. Poradzono także sprawdzenie ustawień wzmacniacza, takich jak gain, LPF (filtr dolnoprzepustowy) oraz suwak crossover (xover), który powinien być ustawiony na "flat". Sugerowano testowanie wzmacniacza i głośników podłączając sygnał z innego źródła, np. odtwarzacza MP3, aby wykluczyć uszkodzenie radia lub kabli. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana kabli RCA na nowe, co przywróciło prawidłowe działanie systemu audio.
REKLAMA