logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

( MOC TRANSFORMATORA ) Jak zmierzyć natężenie trafa ?

El_liero 14 Wrz 2007 16:37 8356 26
  • #1 4282982
    El_liero
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    we wzmacniaczu będę wymieniał końcówkę mocy, co wiąże się z zakupem nowego trafa. Ale zanim to nastąpi muszę znać maxymalne natężenie prądu jakie trafo mozę "wydać" na okleślonych wyprowadzeniach.

Jak to zmierzyć ?

Dodano po 42 [sekundy]:

A i jakią firmę polecacie, gdzie najtaniej i solidnie wykonują toroidy na zamowienie ?
  • #2 4283019
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Znając średnicę drutów uzwojeń wtórnych, ich napięcia i moc transformatora, można to policzyć.
  • #3 4283118
    El_liero
    Poziom 24  
    a gdy nie znam nic z tych rzeczy oprócz napięcia ?

Dodano po 3 [minuty]:

dodam że więcej niz 0,5A nie będzie tam, to gdyby miernikiem równolegle się wpiąć nie spalę go ?
  • #4 4283224
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    Co Ty równolegle nie wpinaj amperomierza do trafa.
    Skąd masz te trafo skoro nic o nim nie wiesz?Jakiś symbol musi być!
  • #5 4283344
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    poczytaj co marian ma napisane malą czcionką na dole postu i poważnie przemyśl
  • #6 4283461
    El_liero
    Poziom 24  
    alnus napisał:
    poczytaj co marian ma napisane malą czcionką na dole postu i poważnie przemyśl

nierozsmieszaj mnie, to ze mam lukę w wiedzy jak zmierzyć moc trafa to nie znaczy zę jestem całkowicie zielony.

Zresztą powiem ci alnus że sam pewnie nie wiesz jak to zmierzyć a się udzielasz. I o!

Mogę tez dodać, że na początkach taki manewr z równoległym wpieciem miernika zrobiłem i przeżył :) , apmiętam że ściągnołem całe natężenie z trafa do miernika, że cały wzmacniacz ucichł bo nie miał napięcia :). Ale potem szybko się dowiedziałem że tak się nie robi to też pytam się teraz jak to zmierzyć.

Dodano po 2 [minuty]:

marian1981.02 napisał:
    Co Ty równolegle nie wpinaj amperomierza do trafa.
    Skąd masz te trafo skoro nic o nim nie wiesz?Jakiś symbol musi być!

jedyne co wiem o tym trafie to napiecia i całkowita moc - 230W

No nie mówcie mi że nie można zmierzyć mocy ( natężęnia ) trafa !!?? :!: :?: :|
  • #7 4283502
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 283
    A może lepiej zacząć od końca: jaką konkretnie końcówkę mocy będziesz wstawiał do swojego wzmacniacza ? W nocie katalogowej będzie pisało jaki ma ona zakres napięć zasilania oraz jaką max moc potrafi oddać. Znając napięcie i max moc (dodamy jeszcze do niej trochę zapasu, bo wiadomo że wzmacniacz nie pracuje bez strat) będzie można oszacować prąd zasilania pobierany z transformatora przez prostownik. Mając te szacunkowe dane będzie można dobrać jakiś transformator.
  • Pomocny post
    #8 4283512
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    No to kolego jesli znasz moc i napięcie to sobie policz jaki prąd może dać,już ktoś Ci wyżej to napisał.

P.S. Tak wpiąłeś i nic się nie stało?...A bezpiecznikiem jakimś w oko nie dostałeś?Tak się nie mierzy bo to jest pomiar prądu zwarciowego a nie prąda znamionowego jakie trafo może oddać.
    Można to zmierzyć obciążając trafo jakimiś rezystorami lub innym obciążeniem np.aktywnym po zastosowaniu prostownika i sprawdzać spadek napięcia na uzwojeniu dla danej wartości obciążenia.
  • Pomocny post
    #9 4283678
    Ptolek
    Poziom 36  
    Co miałeś na myśli, wspominając o tym 0,5A?
    To moc chcesz zmierzyć czy natężenie? Podobno znasz moc - 230W? Więc zostaje natężenie do zmierzenia. Gdyby uzwojenie wtórne było jedno - to nie problem, znając napięcie i moc masz prąd. Gdy są dwa, to powstaje problem - ile mocy przypada na każde uzwojenie? A ty masz n uzwojeń, gdzie n>=2. Są dwa sposoby:
    1. Pomiar grubości drutów nawojowych w każdym uzwojeniu.
    2. Jak już wspomniał przedmówca, pomiar rezystancji wewnętrznej każdego uzwojenia, jako źródła napięcia zmiennego. Niestety, na wypadkową rezystancję wewnętrzną takiego źródła napięcia, ma wpływ rezystancja uzwojenia pierwotnego, co nieco utrudnia pomiar. Da się to wszystko w przybliżeniu policzyć, ale metoda z punktu 1. byłaby lepsza.
  • Pomocny post
    #10 4284041
    BJJ
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Zbadaj transformator, narysuj wykresy, to będziesz wiedział jakie są jego możliwości.
    http://www.imne.pwr.wroc.pl/SkryptME/CW31.htm
    To, że link dotyczy trójfazowego, nie ma nic do rzeczy(liczy się metoda).
  • #11 4286406
    El_liero
    Poziom 24  
    uzwojeń wtórnych mam 3
    2x21V
    63V
    12V to ma max 0,5A

Dodano po 4 [minuty]:

BJJ napisał:
    Zbadaj transformator, narysuj wykresy, to będziesz wiedział jakie są jego możliwości.
    http://www.imne.pwr.wroc.pl/SkryptME/CW31.htm
    To, że link dotyczy trójfazowego, nie ma nic do rzeczy(liczy się metoda).

o dzięki, przeczytam.

Cytat:
    A i jakią firmę polecacie, gdzie najtaniej i solidnie wykonują toroidy na zamowienie ?

0,27mm mają te dwa druciki
    napiecie na nich to 63V
    jakie jest natężenie ?
  • #12 4286443
    Ptolek
    Poziom 36  
    Nie tak szybko. Jakie 2 druciki? Potrzeba grubości wszystkich drutów, wtedy z łącznej mocy, i napięć, można jakoś wyznaczyć średnią gęstość prądu w każdym uzwojeniu. Ale to już coś, bo można przyjąć gęstość prądu np. 3A/mm^2. Wtedy to uzwojenie, o którym mówisz (przekrój drutu ok. 0,06mm^2) może dostarczyć prądu 170mA. Obciążając tylko to uzwojenie, myślę, że można przyjąć 4A/mm^2 i prąd ponad 200mA.
  • #13 4286639
    BJJ
    Poziom 20  
    A co z temperaturą. Co z rozmiarem rdzenia(on decyduje o całkowitej mocy).
    Nie pozostaje inna metoda, jak praktyczne przebadanie transformatora. Stopniowe obciążanie wszystkich uzwojeń na raz(sugerując się tymi gęstościami prądów o jakich piszecie) i kontrolowanie temperatury - jak nie będzie parzył w rękę(po ~kilkunastu minutach ciągłej pracy), to jest dobrze.
  • #14 4287357
    El_liero
    Poziom 24  
    a gdyby kupić rezystor 200W, wyprostować prąd i wpiąc ten rezystor równolegle a przed nim amperomierz szeregowo?
  • Pomocny post
    #15 4287387
    BJJ
    Poziom 20  
    Musisz mieć możliwość ZMIAN obciążenia... :|
  • #16 4289626
    El_liero
    Poziom 24  
    Ptolek napisał:
    Nie tak szybko. Jakie 2 druciki? Potrzeba grubości wszystkich drutów.

No więc tak: z uzwojenia wtórnego wyprowadzonych jest 6 drutów:
    2x21V (1,15mm ) - symetrycznie zasilanie do końcówki mocy.
    63V ( 0,27mm )

łącznie trafo ma 220W

da sie teraz jakoś to wszystko obliczyć ?
  • Pomocny post
    #17 4291858
    Ptolek
    Poziom 36  
    Z moich obliczeń w arkuszu kalkulacyjnym, z następującymi założeniami:
    1. Moc transformatora wynosi 220W
    2. Napięcia takie jak podałeś
    3. Średnice drutów są mierzone bez emalii
    4. Gęstość prądu we wszystkich uzwojeniach wtórnych jest taka sama

wynika co następuje:
    1. Gęstość prądu wynosi aż 4,66A/mm^2, czyli albo trafo ma w rzeczywistości mniejszą moc, albo jest zrobione oszczędnie
    2. Prąd maksymalny w uzwojeniach 21V wynosi 4,85A, prąd w uzwojeniu 63V - 0,26A.
  • #18 4292212
    alnus
    Poziom 28  
    El_liero napisał:
    nierozsmieszaj mnie, to ze mam lukę w wiedzy jak zmierzyć moc trafa to nie znaczy zę jestem całkowicie zielony.

ja na twoim miejscu bym się nie śmiał, tylko wziął za uzupełnienie tej luki. co do transformatora, to prąd da się oszacować lub zmierzyć w konkretnych warunkach. to co zazwyczaj pisze w katalogach to pewne założenia, ale przy sposobie pracy transformatora we wzmacniaczu mają tylko charakter orientacyjny. wyliczenia które robił kolega plotek są także niezbyt nieprecyzyjne, choćby z tego powodu, że przy obciążeniu napięcie spadnie. o ile - to zależy od konkretnego transformatora. niemniej mogą już co nieco przybliżyć. żeby być pewnym mocy trafa noname trzeba albo znać dokładnie jego budowę i/albo przeprowadzić serię pomiarów prądu i napięcia przy różnych obciążeniach z uwzględnieniem przyrostów temperatury. tylko tyle, ze tak dokładna wiedza niezbyt często się przydaje. prawdę mówiąc nie rozumiem po co ci dane na temat transformatora, który i tak chcesz wymienić w związku z wymianą końcówek mocy. przecież do tych końcówek powinieneś wiedzieć jakiego trafa potrzebujesz. a jeśli chcesz wykorzystać to które ci zostanie po tej operacji, to po prostu możesz przyjąć , że nadaje się do urządzenia tej mocy w którym było zamontowane. więcej i tak raczej z niego bez przeróbek nie wyciśniesz ze względu na napięcia które tam występują.

każdy kiedyś był początkującym, ale nie każdy strugał fachowca z luką w wiedzy. to nie wstyd czegoś nie wiedzieć. wstyd się do tego nie przyznać.
  • #19 4292240
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    El_liero napisał:

Takie pytania nie brzmią jak luka w wiedzy, tylko jak całkowity brak wiedzy w zakresie elektrotechniki, prawo Ohma powinien znać chyba każdy kto ma do czynienia z prądem elektrycznym.
  • #20 4292272
    Ptolek
    Poziom 36  
    Pewnie, że moje obliczenia są przybliżone. O ile spadnie napięcie pod obciążeniem, można z grubsza przewidzieć. W dużym przybliżeniu można założyć, że rezystancja wewnętrzna źródła napięciowego, jakim jest uzwojenie wtórne transformatora, jest równa oporowi uzwojenia wtórnego dla prądu stałego + oporowi uzwojenia pierwotnego, podzielonego przez przekładnię. Do tego można dodać ze 30% i w przybliżeniu wiemy już prawie wszystko, oprócz temperatury uzwojenia w czasie pracy i wytrzymałości termicznej.
    Znamy za to moc transformatora. Czego chcieć więcej?
  • #21 4293108
    El_liero
    Poziom 24  
    robokop napisał:
    El_liero napisał:

Takie pytania nie brzmią jak luka w wiedzy, tylko jak całkowity brak wiedzy w zakresie elektrotechniki, prawo Ohma powinien znać chyba każdy kto ma do czynienia z prądem elektrycznym.

nie róbcie offtopa, nabijacze postów...

Dodano po 2 [minuty]:

Ptolek napisał:
    Z moich obliczeń w arkuszu kalkulacyjnym, z następującymi założeniami:
    1. Moc transformatora wynosi 220W
    2. Napięcia takie jak podałeś
    4. Gęstość prądu we wszystkich uzwojeniach wtórnych jest taka sama

wynika co następuje:
    1. Gęstość prądu wynosi aż 4,66A/mm^2, czyli albo trafo ma w rzeczywistości mniejszą moc, albo jest zrobione oszczędnie
    2. Prąd maksymalny w uzwojeniach 21V wynosi 4,85A, prąd w uzwojeniu 63V - 0,26A.

Ptolek a gdybym dodał jeszcze że wzmacniacz ma moc 2x50W 4ohm RMS ( zasilany symetrycznie z 21V, po wyprostowaniu 29V )

pasuje tu wszystko teraz?

Dodano po 7 [minuty]:

Ptolek napisał:
    .

dokładnie
  • #22 4294436
    alnus
    Poziom 28  
    Ptolek, ja wiem, że ty wiesz co liczysz i jesteś świadomy ograniczeń metody - zresztą napisałem, że to co policzyłeś może już co nieco ( a nawet więcej) przybliżyć. Chciałem tylko El-liero uświadomić, że on nie za bardzo wie czego chce i dlaczego. Nie odpowiedział na moje wątpliwości po co chce liczyć moc trafa które właśnie demontuje. Zwłaszcza, że sam napisał, że ma ono 220W. A może ono nie ma 220W tylko jest na 220V i mu się pomyliło ? Ale takiej luki to on chyba nie ma...
  • #23 4294446
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    El_liero napisał:
    co wiąże się z zakupem nowego trafa.

Jeśli zakup nowego, to wszystkie parametry poda Ci sprzedawca.

Dodano po 9 [minuty]:

El_liero napisał:

Ludzie chcą Ci pomóc, a Ty się zachowujesz nieładnie (delikatnie mówiąc). Z Twoich postów wynika, że nie chodzi o jakąś małą lukę w wiedzy na konkretny temat, lecz o kompletną ignorancję.
    1. Mocy transformatora się nie mierzy. Można zmierzyć moc oddawaną do obciążenia w danych warunkach.
    2. Maksymalną moc jaką transformator może przenieść/oddać do obciążenia wyznacza się z wzorów biorąc pod uwagę min. użyte materiały, przekrój kolumny środkowej rdzenia, średnice drutów nawojowych, sposób chłodzenia i wiele innych czynników.

To jest podstawowa wiedza, jaką trzeba posiąść, aby można było dyskutować na ten temat.
  • #24 4296161
    El_liero
    Poziom 24  
    alnus napisał:
    Chciałem tylko El-liero uświadomić, że on nie za bardzo wie czego chce i dlaczego. Nie odpowiedział na moje wątpliwości po co chce liczyć moc trafa które właśnie demontuje. Zwłaszcza, że sam napisał, że ma ono 220W. A może ono nie ma 220W tylko jest na 220V i mu się pomyliło ? Ale takiej luki to on chyba nie ma...

Daj mi koleś spokuj, nie podoba się coś to nie wypowiadaj się w moich topicach, tym bardziej że same offtopy walisz cały czas.

Nawet nie jesteś w stanie zrozumieć po co mi to wszystko.

alnus napisał:
    Ale takiej luki to on chyba nie ma...

sam masz jakieś "luki"

...elektronik.

Pisałem że będe podmianieł końcówkę mocy, a reszta zostanie bez zmian czyli muszę nadal zasilacz resztę ( pewnie preamp i radio, bo to amplituner ) ale nie wiem ile mocy to potrzebuje ( na linii 63V ) to też tutaj kolega Ptolek pomógł mi i już wiem że mam kupić trafo z wyprowadzeniem 63V na około 0,3A no i 2x40V 4A bo tyle wymaga nowa końcówka mocy.

Ja to nie wiem skąd alnus się urwałeś...

Dodano po 5 [minuty]:

Remeknapr napisał:

To jest podstawowa wiedza, jaką trzeba posiąść, aby można było dyskutować na ten temat.

Heh, no kolejny.

Ludzie, dlaczego piszecie offtopy ?

Według ciebie Remeknapr, dana osoba nie powinna zakłądać topiców jeżeli nie zna się na danym temacie.
    Forum jest chyba właśnie po to aby, ci którzy się znają na danym temacie, pomogli zielonym.

Dobrze że nie jesteś moderatorem, bo z twoimi zasadami nikt by nie miał prawa nowego tematu założyć.
  • #25 4296234
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    El_liero napisał:

Według ciebie Remeknapr, dana osoba nie powinna zakłądać topiców jeżeli nie zna się na danym temacie.
    Forum jest chyba właśnie po to aby, ci którzy się znają na danym temacie, pomogli zielonym.

Nie wypowiadam się , kto może zakładać tematy. To wynika z Regulaminu Forum. A jeśli chodzi o meritum. Kto pyta nie błądzi. Pyta i stara się skorzystac z odpowiedzi, zamiast się wymądrzać. Stara mądrość ludowa mówi, że nie ma głupich pytań, a tylko głupie odpowiedzi. Czasami jednak czytając niektóre wątki mam wątpliwości. Czy oprócz ostatniego zdania przeczytałeś co napisałem wcześniej? Jeśli przeczytasz i zrozumiesz, przestaniesz pytać jak zmierzyć moc transformatora.

Pozdrawiam
  • #26 4296579
    alnus
    Poziom 28  
    napisałeś : we wzmacniaczu będę wymieniał końcówkę mocy...

aż tu nagle zrobił się amplituner. w każdym razie powodzenia koleś.
  • #27 4296961
    El_liero
    Poziom 24  
    ok juz wszystko wiem chyba

zamykam

pozdro

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem pomiaru maksymalnego natężenia prądu transformatora używanego we wzmacniaczu, który ma zostać wymieniony wraz z końcówką mocy. Użytkownik dysponuje danymi o napięciach uzwojeń wtórnych (2x21V, 63V, 12V) oraz całkowitą mocą transformatora (około 220-230W), ale nie zna dokładnych parametrów prądowych. Omówiono metody oszacowania natężenia prądu na podstawie średnicy drutów nawojowych, napięć i mocy transformatora, przyjmując typową gęstość prądu w uzwojeniach (około 3-4,6 A/mm²). Zwrócono uwagę, że pomiar prądu bezpośrednio amperomierzem równolegle do uzwojenia jest błędny i może uszkodzić miernik lub transformator. Zalecane jest obciążanie transformatora rezystorami lub innymi obciążeniami, mierzenie spadku napięcia i kontrola temperatury uzwojeń podczas pracy. Podkreślono, że moc transformatora nie jest parametrem bezpośrednio mierzalnym, lecz wyznaczanym na podstawie konstrukcji, przekroju rdzenia, średnicy drutów i warunków chłodzenia. Wskazano, że doboru transformatora należy dokonać na podstawie parametrów nowej końcówki mocy, znając jej wymagania napięciowe i prądowe. Użytkownik ostatecznie ustalił, że dla nowej końcówki mocy potrzebny jest transformator z uzwojeniem 63V o prądzie około 0,3A oraz 2x21V o prądzie około 4A. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące kultury dyskusji i potrzeby zrozumienia podstaw elektrotechniki przed zadawaniem pytań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA