logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomysły na oryginalną i tanią pracę dyplomową - co jest teraz w modzie?

Tremolo 08 Wrz 2002 13:38 4655 24
  • #1 40279
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Ma ktoś może propozycje co mógłbym zrobić na prace dyplomową, żeby to było i oryginalne i by się podobało komisji, i żeby jeszcze no same superlatywy - i w miare tanie - wiem, że to ciężkie... no ale sprawdze co macie w wyobraźni. Czekam na Wasze pomysły... Co teraz jest w modzie i na czasie?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #2 40336
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    mam ten sam problem :( - z tym że jestem że tak powiem na początku edukacji elektronicznej 8) jaki projekt wymyslic na informe z elktoniki ??

P O M O C Y ! ! !
  • #3 40354
    Na_T_aN
    Poziom 2  
    Moge jedynie napisac co robie wraz z trzema kolegami : jesto to robot. Konstrukcja umieszczona w zabawce - zamochodziku terenowym. Sterowanie za pomoca jednego 89C2051. Jego zadaniem jest jazda wzdluz bialej linii narysowanej na czarnym podlozu (trche poskrecanej). Jako czujnik pracuje czytnik ze starego recznego skanera (za nic w swiecie nie wiem, jak kumpel zmusil to do pracy - wazne, ze dziala). Silniki DC sterowane z mostka typu H. Impulsy zwrotne otrzymuje z czarno-bialej tarczy
    Do tego pare zabezpieczen typu : nie wjedz na sciane, nie zwal sie ze schodow itp (na przedluzonych microswitchach).

Dla qbus'a : a moze tak podobne 'cos' sterowane za pomoca podczerwieni ? - zbieranie informacji i wysylanie do kompa - nastepnie komp wysyla robocikowi, co ma robic ?
  • #4 40710
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    może miernik ujemnej rezystancji ?

To nie jest żart - można zrobić pracę iście teoretyczno-modelowom na ten temat. Kiedyś wygrzebałem o tym artykuł w szkolnej bibliotece, tylko był problem ze znalezieniem promotora. W dobie procków proponuję sterownik silnika krokowego w oprciu o BASCOM - ja nad tym pracuje by pogłębić swojąą wiedzę z tej dziedziny. O prockach jest mase TXT, więc część teoretyczną masz z głowy. Silnik i procek to nie duży wydatek, a wiedza się przyda. Z praktyki ci powiem jednak, że szkoła się cieszy najbardziej z tego co się jej przyda. Weż to też pod uwagę. Mało ambitne, ale czasem warto kupić coś co ci powiedzą i mieć 6 na papierze - bo to weżmiesz w świat, a nie swojąa ambicię.`
  • #5 40713
    uaz
    Ocena: 47
    może miernik ujemnej rezystancji ?

To nie jest żart - można zrobić pracę iście teoretyczno-modelowom na ten temat. Kiedyś wygrzebałem o tym artykuł w szkolnej bibliotece, tylko był problem ze znalezieniem promotora. W dobie procków proponuję sterownik silnika krokowego w oprciu o BASCOM - ja nad tym pracuje by pogłębić swojąą wiedzę z tej dziedziny. O prockach jest mase TXT, więc część teoretyczną masz z głowy. Silnik i procek to nie duży wydatek, a wiedza się przyda. Z praktyki ci powiem jednak, że szkoła się cieszy najbardziej z tego co się jej przyda. Weż to też pod uwagę. Mało ambitne, ale czasem warto kupić coś co ci powiedzą i mieć 6 na papierze - bo to weżmiesz w świat, a nie swojąa ambicię.`
  • #6 40718
    Tremolo
    Poziom 43  
    bardzo fajny temat dotyczacy tej ujemnej rezystancji. Nie wiem jak będzie z promotorem ale co do układu do sterowania silnika krokowego na pewno znajde promotora :):) zresztą gościu jak mu się mówi o jakimś rozwiązaniu to juz liczy w pamięci nogi i algorytmy MCS-51
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 40943
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    A może wydumany wobuloskop?
    Nawet mogę pomóc :D (kończyłem w 2000r.)
  • #9 41208
    Tremolo
    Poziom 43  
    Pomyśle znalazłem u jednego promotora przetworniki A/C C/A i inne prace w stylu zapis na kasete i magnetofon ale na początek pomyśle nad miernikiem ujemnej rezystancji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 41253
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    A ile masz czasu jeżeli wolno wiedzieć?
  • #11 41308
    Tremolo
    Poziom 43  
    mam czesu do końca października ale sprawe chciałem skończyć w piątek.
    Zeby miec spokój "ducha".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 41617
    MarcinP
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Ja z czterema koegami z klasy zrobiłem estradowy subwofer, komisja była oszołomiona z wrażenia.
    Pozdrawiam Marcin.
  • #13 41624
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    estradowy subik ??

na jakim przetworniku ??
    masz moze jakies info na temat tego subika ?? - jezeli tak byl bym bardzo wdzieczny za wszelka pomoc: qbas2(_at_)o2.pl :D
  • #14 41633
    Tremolo
    Poziom 43  
    Dobrze dostałem prace przymusowa z urzedu wybrałem - Wyświetlacze informacji cyfrowej , LCD, lampki, diody, żarówki, lampy z kształtami itd...

powiedzmy już nie ma dla mnie co... już mam :) dzięki za propozycje
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 42842
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    a moze by tak zrobic transformator tesli
    komisja napewno bedzie zachwycona
    a opis (dosc dokladny) jest w edw 9/2002
  • #17 42865
    Tremolo
    Poziom 43  
    W sumie ciekawy pomysł zrobie go ale dla własnej ciekawości trzeba rozdzielić obowiązek od przyjemności
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 58034
    napioo
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Nie musisz robić pracy dyplomowej, możesz podczas obrony rozwiązać zadanie teoretyczne zlecone przez komisję. Nic to nie będzie cię kosztowało. Jeśli jednak chcesz ją zrobić udaj się do opiekuna i zapytaj czy ma jakiś temat (powinien mieć) jeśli nie to zobacz czego mu brakuje w wyposażeniu sali, pracowni itp .
  • #19 58043
    mgim
    Ocena: 641
    Jeżeli chcesz coś o trochę starszych wyświetlaczach typu NIXI gdzie cyferki "skakały w szklanych bańkach" jak dawniej mówiono to co nieco mam,a i trochę lampek też by się znalazło.Młodzieży w zdobyciu cennego wykształcenia należy pomagać !.Miałem dla Ciebie Tremolo EXTRA schemacik,ale dopiero wczoraj dostałem noty aplikacyjne.
  • #20 58084
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1173
    A nie lepiej było się przyłożyć do Olimpiady Wiedzy Technicznej i mieć ten problem z głowy.
  • #21 58517
    Tremolo
    Poziom 43  
    dziekuje Wam za zainteresowanie tym tematem. Niestety mam problemy zsiecią MGIM odezwe się doCiebie niebawem. Uczestniczylem w olimpiadzie wiedzy technicznej... wszystkie elektryczne rzeczy odgadlem ale zadaniaz mechanikostatyki nieprzyszły mido gustu. Bardzo chętnieprzyjme wszelkie schematy urządzeń wyświetlających...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 58826
    Andrzej Ratyński
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    qbus napisał:
    mam ten sam problem :( - z tym że jestem że tak powiem na początku edukacji elektronicznej 8) jaki projekt wymyslic na informe z elktoniki ??

P O M O C Y ! ! !

Zrób łącze radiowe (nadajnik-odbiornik) na 433MHz kodowane o zasięgu np. 1km. Proste i trochę ostatnio modne-trnsmisja danych, systemy antynapadowe itp. Trochę mogę Ci pomóc.
  • #23 980365
    hardtmuth
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    wowka napisał:
    a moze by tak zrobic transformator tesli
    komisja napewno bedzie zachwycona
    a opis (dosc dokladny) jest w edw 9/2002

Wlasnie robie trafo tesli na prace dyplomowa, model juz prawie skonczony.

Jeszcze dokumentacje, musze sie zabrac wreszcie za nia.

Jesliby ktos szukal traf to polecam http://www.amcsystem.pl

Zamieszczam dwa zdjecia, zeby hmm pochwalic sie troszeczke :)

Jedno uzwojenie wtorne, 874zwoje, drut 0,75mm.

Drugie zdjecie uzwojenie pierwotne rurka przeznaczona do chlodnictwa 4mm. Liczbe zwojow zmniejsze w ostatecznej wersji.
    Załączniki:
    • Pomysły na oryginalną i tanią pracę dyplomową - co jest teraz w modzie? tesla13.jpg (33.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pomysły na oryginalną i tanią pracę dyplomową - co jest teraz w modzie? tesla6.jpg (40.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 985470
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 1247453
    napioo
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Jesli to ma byc model do badań to popros opiekuna o instrukcje, dane odnosnie liczników znajdziesz w każdej książce o układach cyfrowych tam znajdziesz szczegóły i możliwości układów , ale istotne są wymagania opiekuna, co on chce z tego mieć. Niech ci szczegółowo wyjaśni o co mu chodzi. Bo temat jest szeroki na samym układzie 7490 możnaby zrobić niezłą pracę . Dla przykłady wykożystanie 7490 jako dzielnika 1:3 do 1:10 z obserwacją przebiegów w poszczególnych stanach.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomysłów na oryginalną, tanią i atrakcyjną pracę dyplomową z elektroniki, która spodoba się komisji. Propozycje obejmują projekty praktyczne i teoretyczne, takie jak robot sterowany mikrokontrolerem 89C2051 z czujnikiem linii, sterownik silnika krokowego oparty na BASCOM i mikrokontrolerach MCS-51, miernik ujemnej rezystancji, transformator Tesli, wyświetlacze cyfrowe LCD oraz starsze technologie jak wyświetlacze NIXI. Wskazano także na możliwość wykonania łącza radiowego na częstotliwości 433 MHz z kodowaniem i zasięgiem około 1 km. Wśród projektów praktycznych wymieniono estradowy subwoofer oraz modele do badania liczników cyfrowych opartych na układach serii 74xx (m.in. 7490, 7491, 7492, 7493). Podkreślono znaczenie konsultacji z promotorem i dostosowania tematu do wymagań szkoły oraz dostępności materiałów i komponentów. Wskazano również na przydatność gotowych schematów i literatury technicznej oraz na możliwość obrony pracy teoretycznej bez kosztów materiałowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA