Cytat: 2) Tam chyba masz tak samo jak w mojej Nexii, możesz podkręcić lekko aparat zapłonowym w prawo, bo to może też być objaw opóźnionych obrotów.
A kolega radzący korzystanie ze słowników - niech może sam skorzysta najpierw z jakiegoś kompendium wiedzy nt silników spalinowych.
Aparatem zapłonowym nie regulujemy żadnych "obrotów" tylko ewent. "początek zapłonu" (pop. zapłon) Jednak w silnikach z wyposażonych w ECU* nawet jeżeli fizycznie istnieje taka możliwość, to jest to i tak korygowane przez jedn. centralną - dzięki odczytowi całego pakietu danych (m. in. CPW*)
---------
ECU - komputer
CPW - czujnik położenia wału
"Witam jestem troszeczkę.......... ..jakby to powiedzieć z innego KLUBU, ale kiedyś pracowałem w CENTRUM BADAŃ I ROZWOJU DAEWOO-FSO odłączenie samego akumulatora pozwala na reset kompa czyli ECU. Jest to skuteczne oczyszczenie komnpa z błedów wcześniejszych odpaleń samochodu. ECU resetuje sie po około 8-10 min po odłączeniu akumulatora. Ale żeby poprawnie odpalić ECU należy jeszcze zaprogramować ustawienie przepustnicy tzn:
1. Odpalić samochód bez dodawania gazu /
zgaśic auto po rozgrzaniu silnika do temp.pracy i wyjąć kluczyk !!!
2. przekrecic zapłon ale nie odpalac silnika
3. wykonać siedem powolnych ruchów pedałem gazu "od deski do deski"
4. Odpalić autko dodając gaz. - i bonvayage.......... "
Ten opis nie jest mojego autorstwa - ale wydaje się być ciekawy i logiczny