logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CK 5012T, po włączeniu z pilota zawiesza się.

Gordian 28 Wrz 2007 10:17 1857 8
REKLAMA
  • #1 4327506
    Gordian
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Po włączeniu do sieci tv świaci dioda ,napięcia są prawidłowe , po właczeniu z pilota bądż klawiatury lokalnej tv zawiesza się, po kilu takich czynnościach tv normalnie pracuje. Nadmieniam że wszystkie elki sa wymienione, podejrzane elementy też. Ciekawe , jak podam mu zewnętrzne napięcie z zasilacza to procesor zachowuje się normalnie. Procesor wtym tv jest PCA84C640 . Chcę zaznaczyć że to się dzieje tylko jak tv ostygnie ,czyli po kilku godzinach. Proszę o jakieś porady.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4327552
    deni
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Jak podajesz z zewnętrznego zasilania jest dobrze , to szukaj usterki w zasilaniu .
    Może jakieś elko pominąłeś lub zimny lut .
  • REKLAMA
  • #4 4327813
    Gordian
    Poziom 11  
    Witam ponownie. Wszystkie luty są sprawdzone.Dodam tylko że w momencie właczenia do sieci w głośniku słychać mały trzask ,podejrzewam że to może być impuls który blokuje procesor. Przy następnych właczeniach tego już nie ma.Albo procesor albo jeszcze coś.Już nie wiem co to może być.
  • REKLAMA
  • #5 4328193
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Kondensatory po wtórnej stronie przetwornicy.
  • REKLAMA
  • #6 4334774
    Gordian
    Poziom 11  
    Witam. Temat zamykam. Problem rozwiązany. Przyczyną blokowania się procesora buł elektrolit po pierwotnej stronie zasilacza. Włożyłem nowy a okazał się wadliwy.Ale mam pytanie do kolegów. Zciągnąłem z elektrody schemat ,winrar to rozspakował ale pliki są zapisane w formacie psd,jak to otworzyć. Proszę o porade.
  • #7 4335280
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    A IrfanView Ci tego nie bierze?Powinien nawet bez pluginów.
  • #9 4336327
    Gordian
    Poziom 11  
    Witam.Temat zamykam .Dziękuje za pomoc.Gordian.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Samsung CK 5012T po podłączeniu do sieci świeci dioda i ma prawidłowe napięcia, jednak po włączeniu z pilota lub klawiatury lokalnej zawiesza się, zwłaszcza gdy jest zimny. Po kilku próbach działa normalnie. Wszystkie elektrolityczne kondensatory zostały wymienione, a podejrzane elementy sprawdzone. Procesor PCA84C640 zachowuje się poprawnie przy zasilaniu zewnętrznym. Przy włączaniu słychać trzask w głośniku, który może być impulsem blokującym procesor. Wskazano na możliwe zimne luty wokół procesora lub pamięci oraz kondensatory po wtórnej stronie przetwornicy. Ostatecznie przyczyną problemu okazał się wadliwy elektrolit na pierwotnej stronie zasilacza, który po wymianie usunął blokowanie procesora. Dodatkowo poruszono kwestię otwierania schematów w formacie PSD oraz udostępniono link do schematu serwisowego modelu Samsung CW5012Z.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA