logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik krokowy LPG – czy tłoczek powinien całkowicie zamykać przepływ gazu?

kon-dar 29 Wrz 2007 17:07 25696 8
REKLAMA
  • #1 4332067
    kon-dar
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Witam wszystkich.
    Mam pytanie do znawców tematu dotyczące jw silnika krokowego. To , że działa to stwierdziłem doświadczalnie - rusza się w górę i w dół. Problem polega na tym, czy działa prawidłowo. Pytanie brzmi : Czy silniczek powinien zamykać przepływ w 100% ( powiedzmy około ) czy tak jak w moim silniczku tłoczek nie dochodzi do końca - czy jest to prawidłowe?
    Rozebrałem go, wykręciłem tłoczek, wstawiłem ponownie - wciągnął się ale ustawił się z dość dużym prześwitem. Dodam, że taki prześwit pozostaje na wolnych obrotach, po ich dodaniu otwiera większy przepływ, po obniżeniu obrotów wraca do poprzedniego stanu( dość spory prześwit) .
    Dodam, że ostatnio samochód bardzo dużo pali ( gazu ) i jak sądzę może to być jedną z przyczyn.
    Załączam zdjęcie prześwitu krokowca.
    Silnik krokowy LPG – czy tłoczek powinien całkowicie zamykać przepływ gazu?
    Pozdrawiam wszystkich i czekam na Wasze odpowiedzi
    kon-dar
  • REKLAMA
  • #2 4332159
    magik332
    Poziom 27  
    Ocena: 441
    Witam zacznijmy jaka to sterownik gazu ?(układ elektroniczny ) .Większość sterowników ma ustawianą pozycje startową atuatora ,i zakresy min i max otwarcia . Najlepiej podłączyć pod kopa i zobaczyć ustawienia .:D
  • #3 4332181
    kon-dar
    Poziom 12  
    Mam Passata '92 , silnik 2E , Digifant , no i gaz LANDI sterownik VOILA
  • REKLAMA
  • #4 4332261
    magik332
    Poziom 27  
    Ocena: 441
    Witam ponownie a więc skoro wiemy co to jest. To ściągamy program podłanczamy interfejs do komputera i patrzymy ustawienia masz w programie podgląd ustawień i pracy . ale jak tego nie robiłeś nigdy to radze pojechac lepiej do gazownika .
  • REKLAMA
  • #5 4333237
    kon-dar
    Poziom 12  
    Kolego magik332
    To najbardziej oczywista odpowiedź jakiej można było oczekiwać. Niestety nie mogę podłączyć się pod komp a gazownicy jak gazownicy - różni często niewiele więcej wiedzący. Staram się ich unikać.... dzięki temu poszerzam zakres swojej wiedzy, co bardzo sobie cenię. Dewiza " fachowiec tylko w ostateczności" uratowało mi już niejedną złotówkę.
    Wracając do tematu najprościej byłoby podłączyć inny, "sprawny" i zobaczyć jak się zachowuje. Może ktoś patrząc na swoją instalację może podzielić się informacją na postawione wcześniej pytanie....
    Koledze magik332 dziękuję za szybką reakcję i dobre chęci i czekam dalej na inne wypowiedzi
    Pozdrawiam
    kon-dar
  • #6 4338617
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Ocena: 292
    witam skoro samochód zaczął ostatnio wiecej palic proponuje sprawdzic sonde lambda ona jest kluczowym elementem w instalacji gazowej o dniej zalezy w jakim stopniu bedzie otwarty silnik krokowy jezeli centralka widzi z odczytów sondy ze mieszanka jest uboga to bedzie otwierała coraz bardziej krokowca mialem już podobny przypadek w leganzie z takim wlasnie sterownikiem po wymianie sondy wszystko wrucilo do normy. pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

witam skoro samochód zaczął ostatnio wiecej palic proponuje sprawdzic sonde lambda ona jest kluczowym elementem w instalacji gazowej o dniej zalezy w jakim stopniu bedzie otwarty silnik krokowy jezeli centralka widzi z odczytów sondy ze mieszanka jest uboga to bedzie otwierała coraz bardziej krokowca mialem już podobny przypadek w leganzie z takim wlasnie sterownikiem po wymianie sondy wszystko wrucilo do normy. pozdrawiam
  • #7 4339604
    kon-dar
    Poziom 12  
    Na pierwszy rzut oka sonda jest OK. Ale faktycznie może trzeba się jej bliżej przyjrzeć... zobaczę, o wynikach napiszę...
    Pozdrawiam
    kon-dar
  • #8 4340108
    kordirko
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    To że się nie przymyka do zera to normalne.
    W większości centralek producenci zalecają ustawiać minimalną pozycję krokowca na 20-30 (czyli 10% całkowitego otwarcia = 255). Całkowitego odcięcie (0) się nie ustawia, bo na pracującym silniku "na luzie" centralka nigdy sama z siebie nie ustawi krokowa na 0 (bo silnik by zgasł). Teoretycznie można by ustawić opcję Cut-off na pozycję 0 (odcięcie przy hamowaniu silnikiem) - ale też się tego nie robi, bo po dodaniu gazu krokowiec ma do pokonania te 20 kroków więcej ... i silnik by wolniej reagował na pedał gazu i czułbyś "dziurę w obrotach", mogłoby nawet dojść do strzału, bo w początkowej fazie otwierania "od zera" mieszanka byłaby zbyt uboga - poza granicą palności - nie zapalałaby się w cylindrach od iskry i ... bum ;)
    Dodatkowo podczas hamowania silnikiem jak wrzuciłbyś na luz, to krokowiec mógłby nie zdążyć się otworzyć od 0 do właściwej pozycji, i silnik by ci gasł.
    Tak przy okazji - krokowiec nie jest podstawowym elementem regulująym wypływ gazu - wypływ gazu jest regulowany głównie przez podciśnienie na mieszaczu (przed przepustnicą). Krokowiec jest tylko do "lekkiego" korygowania charakterystyki tego wypływu żeby pobór gazu był jak najbardziej liniowy względem podciśnienia, i jego druga funkcja regulacyjna to taka, żeby wywołać oscylację składu mieszanki wokół punktu Lambda. I z tego powodu przymykanie go do zera nie ma sensu.
  • REKLAMA
  • #9 4352058
    kon-dar
    Poziom 12  
    I sprawdziłem...
    Śledzących temat na pewno zainteresuje to, czego się dowiedziałem. Udałem się do znajomego gazownika. Nowy ( na pewno sprawny krokowiec ) został podłączony do instalacji i zachowywał się dokładnie tak samo jak mój. Wniosek: mój jest sprawny. Kolega kordirko ma rację, że centralka nie ustawi krokowca na "0" bo silnik by zgasł. Gazownik też to potwierdził.
    Dla zainteresowanych dużym spalaniem gazu, to problem tkwił w reduktorze. Po jego rozebraniu zauważyliśmy dziwne duże naprężenie membrany (sztywna). Wprawdzie niedawno wymieniałem (dlatego zasugerowałem się, że reduktor jest OK), ale mogłem trafić na jakąś podróbę...:cry:
    Po założeniu innego reduktora większość problemów zniknęła a i spalanie zmalało - jeszcze będę to sprawdzał...
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i podpowiedzi
    Myślę, że temat jest wyczerpany :D
    kon-dar

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego działania silnika krokowego w instalacji LPG, a konkretnie czy tłoczek powinien całkowicie zamykać przepływ gazu. Użytkownik posiada Passata '92 z silnikiem 2E, systemem Digifant i instalacją gazową LANDI ze sterownikiem VOILA. Okazało się, że tłoczek nie domyka się całkowicie, pozostawiając prześwit, który zmienia się w zależności od obrotów silnika. Eksperci wyjaśnili, że w większości sterowników LPG minimalna pozycja silnika krokowego jest ustawiona na około 10% otwarcia (20-30 kroków), co zapobiega zgaśnięciu silnika i problemom z reakcją na pedał gazu. Całkowite zamknięcie przepływu (pozycja 0) nie jest zalecane. Wysokie zużycie gazu mogło wynikać z uszkodzonego reduktora, a nie z działania silnika krokowego. Po wymianie reduktora na sprawny problem nadmiernego spalania został zredukowany. Sonda lambda była sprawdzana i nie wykazywała problemów. Podłączenie innego, sprawnego silnika krokowego potwierdziło, że oryginalny działa prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA