logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Toledo – brak ładowania akumulatora, alternator nie daje napięcia, kontrolka nie świeci

marins 01 Paź 2007 16:33 9828 11
REKLAMA
  • #1 4338375
    marins
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    Witam. Dzisiaj padło mi ładowanie:( Sprawdziłem na wyjściu alternatora i zanotowałem brak prądu. Co dziwne, gdy go wymontowałem wszystko wyglądało na ok, rozkręciłem go ręką i wskazał 0,3V Po podłączeniu brak ładowania, na desce rozdzielczej, kontrolka ładowania wogóle nie świeci. Bezpieczniki sprawdziłem i są ok. Na cienkim kabelku od alternatora prąd jest, natomiast na grubym nie ma. Z chwilą braku ładowania (a stało się to po 2minutowym postoju) usłyszałem dziwne wycie gdzieś w pobliżu alternatora. Gdzie szukać usterki??

podkreśle
    Gruby przewód alternatora - brak prądu
    Cienki przewód - jest ok lecz na desce rozdzielczej nie świeci sie akum.
    Bezpieczniki - ok
  • REKLAMA
  • #3 4338654
    marins
    Poziom 13  
    Szczotki sprawdziłem i są dobre. Regulator napięcia... gdzie tego szukać i jak to sprawdzić??
  • REKLAMA
  • #4 4338870
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Ocena: 295
    w obudowie alternatora takie niewielkie urządzonko z dwoma przewodami jeden z nich jest podłączony do jednej ze szczotek zas drugi przewod jest podpiety do diód wzbudzenia alternatora . ja radze ci to sprawdzić w następująćy sposób odłącz orginalny przewód od szczotek w jego miejsce wepnij kawałek przewodu i podaj na niego 12v z akumulatora ,na odpalonym silniku mierz czy po podaniu napiecia na szczotki jest ładowanie ,jesli jest to regulator do wymiany ,sorki za błedy ale sie spieszylem
  • REKLAMA
  • #5 4338939
    marins
    Poziom 13  
    Dzięki serdeczne za pomoc i za zainteresowanie tematem.
    Jutro będę sprawdzał i napisze jak to wszystko wygląda
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4338964
    automisiek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    hejka jesli na ciekim przewodzie masz napiecie to z instalacja auta wszystko ok cieki przewód jest od wzbudzenia alternatora a grubym przewodem powinien alternator podawac prad czyli pad alternator szczotki lub regulator napiecia jes jeszcze mozliwosc ze padły diody ale w tym przypadku naprawa nie opłacaln taniej wyjdzie kupic urzywany alternator pozdro
  • #7 4339032
    marins
    Poziom 13  
    Właśnie ten cienk kabelek spadał z alternatora (urwany zaczep) czy to że on spadał moglo spowodować uszkodzenie alternatora?? (diod, regulatora nap.)??

I czy ewentualne uszkodzenie np. regulatora bądź diod może wywołać buczenie (chyba alternatora) i dziwną prace silnika na wysokich obrotach?? Silnik właściwie to normalnie pracował tylko na wysokich obrotach wydawał dziwny dźwięk coś jakby skrzeczenie (obcieranie metalowych części)
  • #8 4339324
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2097
    rafcio_21 napisał:
    w obudowie alternatora takie niewielkie urządzonko z dwoma przewodami jeden z nich jest podłączony do jednej ze szczotek zas drugi przewod jest podpiety do diód wzbudzenia alternatora

Przecież regulator razem ze szczotkami jest.
    Nawet nie wiadomo co za toledo i jaki alternator.
    Wirnik sprawdź, no i czy w ogóle kontrolka zapala po zwarciu przewodu do masy?
  • #9 4339455
    marins
    Poziom 13  
    Wiem już jak to wygląda. Są na allegro po 39zł
    toledo 95r 2.0 16V
    alternator bosch 90-120A
    przewodu nie podłączałem do masy
  • #10 4339708
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1338
    jeśli kontrolka w ogóle nie świeci to wirnik ma przerwę i alternatywka nie będzie ładować
    buczenie czy inne dziwne chałasy mogą wskazywać na ocieranie się wirnika o stojan - czy po rozebraniu nie ma uszkodzeń mechanicznych w środku? czy obudowa nie jest pęknięta?
  • #11 4346647
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1433
    Jeżeli na grubym przewodzie nie ma plusa to trzeba sprawdzić jego drogę od alternatora poprzez rozrusznik do akumulatora (na rozruszniku łączą się dwa grube przewody jeden od akumulatora drugi od alternatora).Jazda z odłączonym plusem grozi poważnym uszkodzeniem alternatora.
  • #12 4346803
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2097
    Megawe napisał:
    Jeżeli na grubym przewodzie nie ma plusa to trzeba sprawdzić jego drogę od alternatora poprzez rozrusznik do akumulatora

No tak w pierwszym poście napisane czarno na białym (w sumie na zielonym) że na grubym nie ma napięcia.
    Zrób jak radzi kolega Megawe.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Seat Toledo 95r 2.0 16V z alternatorem Bosch 90-120A wystąpił problem z brakiem ładowania akumulatora. Na grubym przewodzie alternatora nie ma napięcia, natomiast na cienkim przewodzie jest obecne napięcie, lecz kontrolka ładowania na desce rozdzielczej nie świeci się. Bezpieczniki są sprawne. Słyszalne jest buczenie i wycie w okolicy alternatora, a silnik przy wysokich obrotach wydaje metaliczne dźwięki, co może wskazywać na uszkodzenia mechaniczne, np. ocieranie wirnika o stojan. Zalecane jest sprawdzenie regulatora napięcia, szczotek, diod prostowniczych oraz ciągłości grubego przewodu od alternatora do akumulatora przez rozrusznik. Podanie napięcia 12V bezpośrednio na szczotki alternatora podczas pracy silnika pozwala zweryfikować działanie regulatora – jeśli ładowanie się pojawi, regulator jest uszkodzony. Uszkodzenie regulatora lub diod może powodować brak ładowania i brak świecenia kontrolki. W przypadku uszkodzeń mechanicznych lub przerw w wirniku alternator nie będzie ładował. Jazda z odłączonym grubym przewodem może prowadzić do poważnych uszkodzeń alternatora. Warto rozważyć wymianę alternatora na używany, jeśli naprawa okaże się nieopłacalna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA