logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Deskjet 1220c - wyciek tuszu z kartridża ActiveJet 45 po 2-3 tygodniach

Protal 04 Paź 2007 10:50 4987 4
REKLAMA
  • #1 4346754
    Protal
    Poziom 2  
    Witam

Mam następujący problem z drukarką HP Deskjet 1220c:

Po 2-3 tygodniach od wymiany czarnego kartridża no 45 zaczyna wyciekać tusz. Tusz zbiera się w prawym dolnym rogu drukarki i wycieka z obudowy. Drukarka pracuje dobrze, jakość wydruków jest dobra i nie ma żadnych zabrudzeń na stronie.

Postanowiłem wymienić kartridż na nowy i znowu po 2-3 tygodnia sytuacja powtórzyła się.
    Dodam, że używam od prawie roku zamienników (100% nowe kartridże) firmy ActiveJet i nie miałem żadnych problemów. Drukarka jest ciągle używana - od kilku do kilkudziesieciu wydrukowanych stron dziennie.

Pozdrawiam
    Protal
  • REKLAMA
  • #2 4346802
    sq9cwd
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Witam.
    Rozbierałeś kiedyś drukarkę atramentową? Głowica drukująca w pozycji zaparkowanej znajduje się nad specjalnym rejonem (tzw. pampers), w którym może oczyścić dysze. Po pewnym czasie taki zasobnik ulega nasyceniu, tusz zaczyna się przelewać i przemienia się w żelową kluskę, która zaczyna się rozlewać po podłożu.
    Rozbierz ją, zlokalizuj miejsce parkowania głowicy i oczyść. Pomocna będzie rolka papieru toaletowego, bądź ręczników kuchennych wraz z butelką denaturatu.
  • REKLAMA
  • #3 4346927
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Zdjąc obudowę, wyjąć stacje dokującą, umyć całość w gorącej wodzie, filc wyprać, wysuszyć i powinno byc oki, chyba że jakość kardridzy sie popsuła i sa żle odpowietrzane.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • REKLAMA
  • #4 4349778
    Protal
    Poziom 2  
    Dziękuje za rady.
    Mam jeszcze kilka pytań, bo w kwestiach technicznych jestem zielony.
    1. Co ile należy czyścić tzw. pampers ?
    2. Czy w tym miejscu wystepują jakieś drobne elementy na które należy uważać podczas oczyszczania, aby ich nie uszkodzić ?
    3. Jaki byłby koszt wykonania takiej czynności przez serwis ?
  • #5 4349832
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Jesli zobaczysz, że na pampersie rośnie mały stalktyt/chyba tak to sie nazywa/ to juz powinno sie wyprac pampers. Nie wymieniać pampersa /filc/ na inny, w tych drukarkach sa bardzo dobre, chłonne i grube , nie to co w tych nowych drukarkch, cieniaki. koszt wykonania, hm, kazdy ma swoje ceny, powiem tak, jest to robota bardzo brudna i czasochłonna, /wspomniałeś iż tusz już się wylał z stacji parkowania, co powieksz jeszcze obszar czyszczenia/pomijając fakt, iż trzeba umieć rozebrać drukarke. Ja od razu zrobił bym konserwacje całej drukarki, czyszczenie rolek, ślizgów i takie tam.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
REKLAMA