logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 1010 - słabe wydruki po regeneracji tonera w LaserJet 3020

lipa133 04 Paź 2007 16:12 1916 14
REKLAMA
  • #1 4347727
    lipa133
    Poziom 10  
    Witam,

mam problem z regeneracją tonera hp 1010 do drukarki laserjet 3020. Po wyczyszczeniu dokładnie tonera i wsypaniu do niego proszku IPM od bewacasa mam bardzo złe wydruki które są wręcz mało widoczne.

Pierwszy skan przedsawia wydruk art z gazety.pl a drugi, wydruk strony z czarnym wypełnieniem.

Proszę o pomoc osoby które spotkały się z tym problemem i mają jakieś sugestie.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • HP 1010 - słabe wydruki po regeneracji tonera w LaserJet 3020 skanuj0002.jpg (132.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP 1010 - słabe wydruki po regeneracji tonera w LaserJet 3020 skanuj0001.jpg (85.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4347814
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    witam
    sprawdz czy dobrze jest założona sprężynka łącząca dwie czesci kasety.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4348156
    lipa133
    Poziom 10  
    Sprężynkę poprawiałem kilkakrotnie i nic... Przed napełnieniem wszystko było cacy. Skończył się proszek więc postanowiłem go napełnić. Wszystko wykonywałem zgodnie z polską jak i angielską instrukcją. Prawdopodobnie to jest jego 2 regeneracja... prawdopodobnie bo nie wiem na ile wiarygodne są na nim oznaczenia wskazujące ilość regeneracji.
  • #5 4348584
    pawelzet
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    no cóż, OPC chyba już sie wyeksplotował, i inne podzespoły kartridża również.
  • #7 4348643
    eseli
    Poziom 27  
    Sprawdz czy beben nie jest przetarty - przeważnie z tej strony gdzie nie ma zębatki (orginalny beben jest cały zielony - przetarcie żółtawe)
  • #8 4349131
    canonowiec
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Sprawdz czpien wchodzący w bęben dotyka tam masy musi byc kontakt.Sprawdz elektrodę w miejscach gdzie pracuje ,musi być czysto bez tonera i jeszcze spręzynka od wałka magnetycznego czy się nie podgiea i brak jest dobrego kontaktu.
  • REKLAMA
  • #10 4349853
    laserjack

Poziom 31  
    1 Sprawdz na innym tonerze.
    2. Podmienił bym beben w tonerze
    3 Podmienił bym elektrodę ładującą/czesto padają/
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #11 4350233
    tracer_as
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    A ja proponuje sprawdzić czy podczas demontażu nie zostały zamienione gniazda wałka ładującego nad bębnem, czyli jest tam białe i czarne czy one nie zostały zamienione
  • #12 4350640
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Ocena: 107
    Kol. laserjack, co masz na myśli pisząc "elektrode ładującą" ?????
    Przecież tam bęben ładuje się poprzez sprężynkę która styka się z metalowym sworzniem, pozycjonującym bęben, a wałek magnetyczny jest podłączony do elekrtrody-blaszki w boczku kartridża od strony zasypu, poprzez obracającą się sprężynkę.
    Jaką elektrode tam wymieniasz, ja nie wiem?
  • #13 4350837
    laserjack

Poziom 31  
    Wałek gumowy który się styka z bębnem OPC. Wałek ładujący vel elektroda ładująca PCR/Primary Charge Roller/
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy słabej jakości wydruków po regeneracji tonera HP 1010 do drukarki LaserJet 3020, mimo dokładnego czyszczenia i użycia proszku IPM od Bewacasa. Dyskusja koncentruje się na możliwych przyczynach problemu, takich jak niewłaściwe zamontowanie sprężynki łączącej części kasety, zużycie bębna OPC, uszkodzenie lub zabrudzenie wałka magnetycznego oraz problemy z kontaktem elektrycznym sprężynki ładującej wałek magnetyczny. Zalecane jest sprawdzenie stanu bębna pod kątem przetarć, poprawności montażu sprężynki i kontaktów, a także ewentualna wymiana bębna lub wałka ładującego (Primary Charge Roller - PCR). Wskazano, że regeneracja może być drugą lub kolejną, co zwiększa ryzyko zużycia podzespołów. Dyskusja zawiera także wyjaśnienia dotyczące roli elektrod i wałka ładującego w procesie ładowania bębna OPC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA