logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować odsłuch DJ z głośników Alphard? Kształt obudowy, zwrotnica, Vas 31

hubiwit 08 Paź 2007 11:30 2880 9
REKLAMA
  • #1 4358771
    hubiwit
    Poziom 25  
    Ocena: 261
    Witam
    Po nieudanym projekcie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic503216.html
    zostały mi głośniki "renomowanej" firmy alpierd
    http://www.alphard.pl/product/130/

http://www.alphard.pl/product/137/

Chce z nich zrobić mały odsłuch dla Dj na szkolnych imprezkach, doradzono mi budę 25 L zamkniętą.
    Czy kształt budy ma znaczący wpływ na dźwięk, jeśli zachowana jest pojemność (lekki ścięcie itp.)?
    Jaką zwrotnicę zastosować do tych głośników?
    Na stronie producenta pojawił się parametr Vas [L] 31 co to oznacza?
  • REKLAMA
  • #2 4358942
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Echhh weź to sprzedaj może po prostu-te głośniki prawdopodbnie mają mizerną efektywność przez co ich użycie nawet jako odsłuchów bedzie nieudanym pomysłem...szkoda Twojego zachodu :)
  • REKLAMA
  • #3 4358994
    hubiwit
    Poziom 25  
    Nie chce ich sprzedawać bo niewiele za nie dostane, sprawdzałem je i wystarczą jako odsłuch, gramy w szkole i nie mam na razie pieniędzy na zakup lepszych - muszę kupić inny sprzęt.
  • #4 4360115
    mireczek14
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Witam zrób tom skrzynie około 25 litra może być pod skosem jak chcesz BR to daj otwór od 5cm do 10cm jaki chcesz tak tylko żeby nie harczało połącz głośniki bez zwrotki i po sprawie po co sie trudzić do jakiś alphardów szkoda czasu i nerwów! Zagrać zagra jak zrobisz fajną obudowę to możesz to potem sprzedać na allegro i kupić coś lepszego wiec życzę miłej pracy i fajnego efektu.

Jak zrobisz kolumnę to pochwal sie wrażeniami odsłuch Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 4360948
    hubiwit
    Poziom 25  
    A jaki kondensator dać do wysokotonowego?
    Przy 2,2u/250v wydaje mi się, że za bardzo obcina dół, wg. katalogu od 2000 Hz, przy tym kondzie nie schodzi tak nisko
  • REKLAMA
  • #6 4492706
    hubiwit
    Poziom 25  
    Zrobiłem :D jeszcze kocyk i wzmacniacz,
    Zastosowałem płytę 18mm, bardzo ładny basik, nie ma jakiegoś muczenia czy pierdzenia, chodziarz moc tych alpierdów to chyba jest trochę oszukana.
    Buda 25L
    Mam jeszcze problem z kondem na wysoko tonowy - powinien zchodzić troche niżej.
    Załączniki:
    • Jak zbudować odsłuch DJ z głośników Alphard? Kształt obudowy, zwrotnica, Vas 31 alpierd.jpg (69.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4492743
    mireczek14
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    No no obij to kocem i będzie git!
  • #8 4492755
    hubiwit
    Poziom 25  
    a jak z wygłuszeniem proszę o jakieś rady - na razie jest kilka szmat poskładanych i poprzyklejanych wewnątrz :D
  • #9 4493082
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Wygłuszać można watą, piankami, wełną i ogólnie materiałami włóknistymi. Co do ilości i ułożenia-na to nie ma przepisu, musisz eksperymentować :)
  • #10 7314803
    hubiwit
    Poziom 25  
    Kolumna na tych głośnikach nadaje się powiedzmy.. do radia w garażu.

TEMAT ZAMYKAM

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy odsłuchu DJ z głośników Alphard, w szczególności dotycząca kształtu obudowy, zwrotnicy oraz znaczenia parametru Vas = 31 L. Zalecana jest obudowa zamknięta o pojemności około 25 litrów, dopuszczalne jest lekkie ścięcie kształtu przy zachowaniu objętości. W przypadku obudowy BR sugerowany jest otwór bas-refleks o średnicy 5-10 cm, aby uniknąć harczenia. Zwrotnica nie jest konieczna do połączenia głośników, jednak pojawia się pytanie o dobór kondensatora do głośnika wysokotonowego – standardowo stosowany kondensator 2,2 µF/250 V może zbyt mocno ograniczać pasmo od dołu (wg katalogu od 2000 Hz). Wygłuszenie obudowy można wykonać za pomocą waty, pianki lub wełny mineralnej, jednak ilość i rozmieszczenie wymaga eksperymentów. Parametr Vas (31 L) oznacza efektywną objętość rezonansową głośnika, istotną przy projektowaniu obudowy. Podsumowując, głośniki Alphard mają niską efektywność i nadają się raczej do prostych zastosowań, np. odsłuchów szkolnych lub radia w garażu. Projekt zakończono z pozytywnym efektem basu i brakiem zniekształceń, choć moc nominalna głośników może być zawyżona przez producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA