logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pansonic KX-T2395B - terkotanie dzwonka, podejrzenie układu IC01, jak odczytać nazwę?

dorotata 10 Paź 2007 19:08 1197 6
REKLAMA
  • #1 4366331
    dorotata
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    W położeniu max przełącznika poziomu dzwonka słychać terkotanie, w położeniu średnim słychać bardzo słabo prawidłowy dźwięk dzwonka wołania.
    Zasilanie IC01 w czasie wywołania ok 12V. Podejrzewam układ IC01. Buzer podstawiony, aplikacja sprawdzona. Problem w odczytaniu nazwy IC01.
    doro
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4367075
    dorotata
    Poziom 16  
    Dziękuję za szybką odpowiedź, szkoda tylko, że mój post niezbyt dokładnie przeczytany.
    doro
  • #4 4367148
    EQUALITY
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Na zasilaniu powinno być ok 27V. Na wyściu scalaka na buzer ok 12 V Nie spotkałem się z takim uszkodzeniem w tym modelu, ale również uważam że uszkodzony będzie scalak dzwonka. Jutro sprawdzę dokładnie jaki to(nie pamiętam). Może być też uszkodzona dioda Zenera.

Sprawdziłem scalak to BA6220 i dioda D5 MA4300 zener 30V.
  • REKLAMA
  • #5 4369883
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1238
    6620? - sterownik silnika sekretarki?
    A nie czasem 8205?

dorotata Podłącz sobie zasilacz pod wyjście mostka 4D prostującego napięcie sygnału dzwonienia.
    Ustaw napięcie na ok. 20 V, w szereg niewielki rezystor (nie mam schematu ale tam jest chyba dioda Zenera).
    Jeśli nie masz pewności co do sprawności samego przetwornika to możesz (przy braku oscyloskopu) posłużyć się dowolnym wzmacniaczem akustycznym z głośnikiem by upewnić się czy na wyjściu jest sygnał.

Co do samego układu to są to kostki dość wytrzymałe i rzadko ulegają uszkodzeniom nawet po burzy.
  • REKLAMA
  • #6 4369949
    EQUALITY
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Racja- moja pomyłka, dobrze myślałem i źle napisałem. Nawet na schemat spojrzałem a z płyty spisałem:) Oczywiście że 8205.
  • #7 4373317
    dorotata
    Poziom 16  
    Scalak, koszty przesyłki (extra) + moje honorarium i klient wystraszony -uciekł.
    temat zamykam, dziękuję za pomoc.
    doro

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telefonie Panasonic KX-T2395B pojawia się problem z terkotaniem dzwonka przy maksymalnym ustawieniu poziomu głośności oraz bardzo słabym, prawidłowym dźwiękiem przy ustawieniu średnim. Zasilanie układu IC01 podczas wywołania wynosi około 12 V, co budzi podejrzenia uszkodzenia tego układu. Sprawdzono buzzer i aplikację, które działają poprawnie. W dyskusji ustalono, że na zasilaniu powinno być około 27 V, a na wyjściu scalaka do buzzera około 12 V. Podejrzewany układ to scalak BA6220 (poprawnie 8205), a także możliwe uszkodzenie diody Zenera MA4300 o napięciu 30 V. Zalecane jest podłączenie zasilacza do wyjścia mostka prostowniczego i sprawdzenie sygnału dzwonka z użyciem wzmacniacza akustycznego, jeśli brak oscyloskopu. Układy te są zazwyczaj wytrzymałe i rzadko ulegają uszkodzeniom. Ostatecznie temat został zamknięty z powodu kosztów wymiany scalaka i rezygnacji klienta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA