logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie silnikiem 3-faz 2kW pilotem radiowym - jak to zrobić?

michal_wilk 18 Paź 2007 19:21 11321 15
  • #1 4390901
    michal_wilk
    Poziom 2  
    Witam!
    Szukam informacji na temat sterowania silnika 3-faz 2kW (prawo-lewo-stop) za pomoca pilota radiowego. Myslałem o wykorzystaniu sterownika do bram np. bramster. Prosze o pomoc w tej sprawie bo nie chce sie narazac na zbedne koszty.
  • #3 4391589
    michal_wilk
    Poziom 2  
    Tyle to wiem chodzi mi o dokładniejsze informacje np. jaki sterownik mozna do tego uzyc, czy sterownik do bram moze do tego slóżyc nawet i 2 kanalowy. Sterowniki te maja dosc rozbudowane mozliwosci.
  • #4 4391654
    sebastianxxx
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam
    Każdy sterownik 3 kanałowy się nada, 2 kanałowy niestety nie (chyba że zrezygnujesz z jednego kierunku). Jaki ma być zasięg ? nadajnik ma być radiowy czy może być na podczerwień ?
  • #7 4392242
    janek_66
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Zgadzam się z autorem poprzedniego postu - szkoda tylko że autor tematu nie podał konkretnie, co ma być sterowane. Chodzi o sekwencje (kolejność) używania przycisków. Jeśli kolejność będzie taka jak w temacie - (prawo-lewo-stop), układ sterowania należałoby dodatkowo rozbudować. Natomiast jeśli może być prawo-stop-lewo-stop, wystarczą dwa styczniki z samopodtrzymaniem (styki NO) i wzajemną blokadą (styki NC). Warunkiem jest przełączenie odbiornika w tryb impulsowy - czyli każde naciśnięcie przycisków pilota, na moment załącza dany przekaźnik. (przekaźnik "stop" -styki NC)
  • #8 4392474
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3856
    pierwsze pytanie (powielam) co ma być sterowane, nie należy zapomnieć o zabezpieczeniach-co będzie gdy z powodu awarii toru radiowego silnik się nie da zatrzymać? co do reszty zgadzam się z kolegą Janek_66, dwa styczniki wzajemnie zabezpieczone ale za pomocą prostej elektroniki zapewnić sterowanie : lewy przycisk obroty lewe start/stop
    prawy przycisk obroty prawe start/stop.
    Do tego hamulec elektromagnetyczny, zabezpieczany kluczem wyłącznik awaryjnego stopu,
    w zależności od typu urządzenia również zabezpieczenie aby w zasięgu pracy urządzenia nie pojawiły się osoby niepowołane...
  • #9 5132338
    bobuss
    Poziom 16  
    Ocena: 63
    kortyleski napisał:
    za pomocą prostej elektroniki zapewnić sterowanie : lewy przycisk obroty lewe start/stop
    prawy przycisk obroty prawe start/stop.

Mógłbys rozwinac pomysł z tym sterowaniem ?? posiadam sterownik 2 kanałowy radiowy do bramy. niestety nie potrafie sie odpowiednio połapac w tym by dorobic STOP na pilot.

mam na 1 kanale otwieranie , a na 2 kanale zamykanie. natmiast myslełem o przebudowie centralki sterujacej radiowej , w ktorej na 1 kanał jest przekaznik 1 stykowy NC/NO na kazdy z kanałów... Brama była szybciej pare lat temu zrobiona , i sterowana 3 przyciskami które były umieszczone w domu - " otwórz - stop - zamknij" Stop rozłacza zasilanie które jest dostarczane do podtrzymania stycznika. natomiast sterownik radiowy mam ustawiony na prace krótkiego trzymania przekazniczka po wcisnieciu przycisku na pilocie

mysle ze twój pomysł by mnie z pewnosca zainteresował :)
  • #10 5138671
    kortyleski
    Poziom 43  
    Mam mieszane uczucia czy doradzać...
    Nie piszesz jakie urządzenie ma być sterowane - wiesz jakie są obostrzenia w przypadku takich urządzeń? wiesz również jakie kłopoty będziesz miał jak z powodu awarii komuś coś się stanie?
    Jeśli już Twoje radio to popatrz czy wyjścia kanału 1 i 2 da się ustawić w tryb chwilowy?
    Jeslitak to jedno wyjście załącza stycznik"lewo", drugie "prawo" i wszystko. Dopuki trzymasz przycisk i radio sprawne to silnik się kręci.
    Jeśli to radio nie ma takiej funkcji to kup radiolinie dwukanałową z elmesa i nawet zabezpieczenie bedzie przed załączeniem dwóch styczników - ta radiolinia może załączyć tylko jeden z dwóch kanałów
  • #11 5139147
    bobuss
    Poziom 16  
    No tez na to wpadłem , tylko że w domu są 3 przyciski do otwierania , zamykania i zatrzymywania. wiec jak bym zrobił tak ze ustawił bym sterownik radiowy na prace Mono stabilna , i ustawił bym czas trzymania przekaźnika , np 15 sekund to całkowite zamykanie lub otwieranie bramy to ustawił bym go według tego czasu.. wtedy gdy ponownie wcisnę na ten przycisk to przekaźnik w sterowniku radiowym sie zwolni , zatrzymując bramę.. no ale ok. chce by można było sterować również brama przyciskami z domu - załóżmy ze będę chciał otworzyć bramę nie mając pilota pod ręką - to będę musiał wcisnąć i trzymać przycisk az brama sie otworzy lub zamknie , bo wtedy nie może być podtrzymania na styczniku bramy.

PS. zamontuje nie dlogo fotokomórki na brame , by w razie przerwania wiązki wyłączał ja :)
  • #12 5151889
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ale czas to nie jest podstawowe kryterium w przypadku bramy... Po pierwsze obciążenie się zmienia, np. wiatr, zimą śniegu napada i brama w tym samym czasie pokona mniejszą drogę - otworzy się do połowy.
    Tu musisz zastosować krańcówki - czas pracy w fabrycznych sterownikach to dodatek, ważny za to czujnik przeciążeniowy, równie ważny jest foto.
    Swoją drogą brama na 3-fazowym silniku? Wrota skalne chyba albo przerost formy nad treścią.
  • #13 5159354
    bobuss
    Poziom 16  
    Krańcówki sa teraz zabudowane , no i fotokomórki też niedługo będa , silnik 3 fazowy jest zabudowany ale bardzo malutki niskoobrotowy. z przekładnia pasową. natomiast ja mam caly czas na mysi jak na 2 kanałowym pilocie zrobic zamykanie, otwieranie i najwazniejsze.. STOP... pisałem wyzej ze brama nie bendzie tylko otwierana i zamykana pilotem , ale równiez z panelu 3 przyciskowego który znajduje sie w domu i przy bramie... Wiem że czas tu nie jest istotny... jeszcze raz opisze problem...

Brama była wykonana pare lat temu, do niej bylo dorobione sterowanie silniczkiem elektrycznym 3 fazowym którym sterowałem trzema przyciskami - pierwszy panel z przyciskami był przy bramie , a drugi w domu - moge nim zamykań, zatrzymywac i otwierac brame. sa w bramie krancówki które wylaczaja ja przy całkowitym otwarciu lub zamknieciu. .. i tak ta brama przez pare lat działała... natomiast niedawno temu zakupiłem sterownik radiowy dwu kanałowy ustawiłem go na trzymanie na krótko. w panelu przycisków do sterowania bramy jest 6 kabelków - 2 do zamykania , 2 na stop oraz 2 do otwierania. zrobiłem odczepy od tych przycisków i kabel poprowadziłem do sterownika radiowego. uzyłem 4 kabelki. 2 podłączyłe do przekaznika na otwieranie z 1 kanału , a kolejna para 2 kabelkow z zamykania podlączyłem do przekaznika 2 kanału. zostały mi 2 kabelki z STOP-u bramy które sa teraz złączone z soba ( rozłączając je zatrzymuje sie brame awaryjnie) i interesuje mnie cały czas jak podłączyc kabelki z STOP-u by nie przerabiac sterowania bramy które zostało wykonane pare lat temu (zbędna robota)
  • #14 5179912
    janek_66
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Także mam wątpliwości czy doradzać, ale każdy wykonawca i tak bierze odpowiedzialność na własne barki. Po pierwsze - nie wiemy jak działa odbiornik. Spotkałem się z tym że po uruchomieniu pilotem np. otwierania, i ponownym naciśnięciu tego samego przycisku przekaźnik nie załączał (w trybie impulsowym). Trzeba było uruchomić drugi kanał (kierunek przeciwny), - sekwencja była wymuszona przez elektronikę odbiornika. Nie wiadomo jak dokładnie działa zastosowane zdalne sterowanie. Możliwe jest wykonanie stopu na bazie 2-kanałowego sterowania, ale trzeba rozbudować sterowanie o logikę (krańcówki + pamięć kierunku + sterowanie odbiornikiem + przyciski sterowania ręcznego). Schemat zbyt prosty nie będzie, i do tego jest konieczny dokładny opis działania odbiornika (w instrukcji obsługi - instalacji z reguły tych informacji nie ma).
  • #15 5181033
    kortyleski
    Poziom 43  
    Jeśli chcesz prosto - zastosuj przekaźniki bistabilne - widziałem chyba nawet trzyfazowe. Wtedy jeden kanał działał by w sekwencji lewo - stop - lewo - stop, drugi kanał analogicznie tylko w prawo. Należało by tylko tak połaczyć styki aby niemożliwe było załączenie jednocześnie obu kierunków. Ewentualnie zastosuj elektronikę - cd 4017 w konfiguracji - q3 resetuje układ - z doświadczenia wiem że wszystkie wyjścia powyżej Q3 przez diody trzeba także podlaczyć do resetu. Sterujesz jednym przyciskiem w sekwencji prawo - stop - lewo - stop. konsolą klasycznie. Tylko zaczynam się zastanawiać czy jest sens kombinować jak przysłowiowy koń pod górę skoro na allegro można za kilkadziesiąt złotych kupić kompletny sterownik do bramy przesuwnej, z pilotami oraz kompletną logiką sterującą - za cenę niewielkiej przeróbki możesz sterować trójfazowym - zachowując funkcje przeciążenia, i wszystkie inne.
  • #16 5412006
    aqq123
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    popieram kolegę na allegro można kupić gotowe sterowniki np. bramster niewielka przeróbka i wszystko gra

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania silnikiem trójfazowym 2 kW (funkcje prawo-lewo-stop) za pomocą pilota radiowego, z uwzględnieniem wykorzystania sterowników do bram, np. Bramster. Zalecane jest stosowanie trójkanałowego pilota, gdzie każdy kanał odpowiada za jeden kierunek lub zatrzymanie silnika. Sterownik bramowy może być użyty, ale wymaga odpowiedniej integracji z cewkami styczników oraz zabezpieczeń, aby zapobiec jednoczesnemu załączeniu obu kierunków i umożliwić bezpieczne zatrzymanie silnika. Wskazane jest stosowanie wzajemnej blokady styczników, trybu impulsowego pracy odbiornika radiowego oraz dodatkowych zabezpieczeń, takich jak hamulec elektromagnetyczny, krańcówki i fotokomórki. W przypadku sterowników dwukanałowych konieczne jest rozbudowanie logiki sterowania, aby uwzględnić funkcję STOP. Rozwiązania oparte na przekaźnikach bistabilnych lub układach CD4017 mogą realizować sekwencję sterowania jednym przyciskiem. Wskazano, że gotowe sterowniki do bram przesuwanych z pilotami i logiką sterującą, dostępne na rynku (np. Bramster), mogą być najprostszym i bezpiecznym rozwiązaniem, minimalizującym ryzyko awarii i kosztów. Podkreślono konieczność uwzględnienia zabezpieczeń przeciwprzeciążeniowych i bezpieczeństwa użytkowania, zwłaszcza przy sterowaniu silnikiem 3-fazowym w zastosowaniach mechanicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA