logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana kierunku obrotów silnika prądu stałego przekaźnikami

Przemek1967m 20 Maj 2007 10:38 7178 24
  • #1 3902728
    Przemek1967m
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam silnk z wycieraczek od malucha i chce go użyć do otwierania bramy.Jak mam zmienić kirunek obrotów tego silnika stosując przekaźniki i krańcówki??
  • #2 3902881
    HakerPL1
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam, miałem coś takiego przy obrotnicy do satelity, dawno temu.
    Powinno się nadać. Sorki za jakość schematu.
    Załączniki:
    • Zamiana kierunku obrotów silnika prądu stałego przekaźnikami DSC00048.JPG (32.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 3903449
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    praktycznie to samo tylko czytelniej
    Załączniki:
    • sterownie lewo prawo1.pdf (19.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3908223
    Przemek1967m
    Poziom 10  
    Witam. Wielkie dzieki za schematy. Ja potrzebuje cos takiego do sterowania bramą wjazdową. Mysle ze cos mi sie z tego przyda.

Dodano po 30 [minuty]:

Mam jeszcze jedno pytanie. Ztych schematów wywnioskowałem że silnik jest zasilany tylko wtedy gdy wciśnięty jest jeden z przycisków S (ten drugi schemat) a ja bym potrzebował taki układ, żeby można było tylko nacisnąć i odrazu puscić przycisk (podać impuls). Jest jeszcze taka kwestia, że jesli wcisne dwa przyciski S w tym samym czasie to zrobi się zwarcie. Wydaje mi się że krańcówki powinny działać w taki sposób, że jeśli jedna z krańcówek otworzy się to druga automatycznie powinna sie zamknąć i odwrotnie, ale nie wiem właśnie jak coś takiego zrobić.
  • #5 3908481
    HakerPL1
    Poziom 14  
    Żadne zwarcie się nie zrobi. W moim wykonaniu jest tylko jeden przekaźnik i dwie krańcówki. Przekaźnik możesz sterować impulsem, ale trzeba zastosować np. przerzutnik bistabilny. Co do otwierania i zamykania krańcówek to przecież jest to sprawa czysto mechaniczna.
  • #6 3910862
    Przemek1967m
    Poziom 10  
    poskladalem to według tego schematu narysowanego długopisem i wszystko fajnie chodzi.:D

dzieki za schemat :D
  • #7 3911256
    HakerPL1
    Poziom 14  
    Cieszę się że Ci działa. Według mnie jest to najprostsze rozwiązanie. Jako krańcówek używałem włączników stopu od " malucha" ( bo tanie), a diody wystarczą 3-5 A, przylutowane bezpośrednio do włączników krańcowych.
  • #8 3911339
    Przemek1967m
    Poziom 10  
    no wlasnie takie diody wystarcza bo silnik mi mierze przy otwieraniu lub zamykaniu około 1,5A w porywach do 2 A. Teraz jeszcze musze do tego podłączyc jakieś sterowanie na pilota. Jeśli by ktoś miał jakiś pomysł lub do polecenia jakiś gotowy sterownik z pilotami to byłbym wdzięczny.

pozdrawiam
  • #9 3911370
    HakerPL1
    Poziom 14  
    Kup w markecie, takie włączniki bywają, nie pamiętam nazwy ale wtyka się to do gniazdka sieciowego i pilotem włączasz jakieś urządzenie na 230V . Cena tego "patenta" około 30zł. Oczywiście trzeba zaadoptować pod 12V.
  • #11 3911387
    HakerPL1
    Poziom 14  
    Ale żeśmy narobili, całe sterowanie do bramy za około 50zł. Ciekawe ile kosztuje profesjonalne.:D
    Może pomyślę i u siebie nad czymś takim.
  • #12 3911395
    Przemek1967m
    Poziom 10  
    ja bardziej myślałem o czymś w rodzju sterowników firmy BRAMSTER. Można już jekupić za około 100 zł. Tkie urządzenia co się wkłada do gniazdka i steruje pilotem, to jeśli dobrze mi się kojarzy to one mają dość duże piloty, no chyba ze już jest inaczej. Kiedyś to oglądałem to piloty były wielkości pilota od TV i nie wiem czy można dokupić dodatkowe piloty. W tych sterownikach np do bram są małe piloty, w sam raz do auta.

Dodano po 4 [minuty]:

a jednak są małe piloty i widze że można używać wielu pilotów do jednego odbiornika
  • #13 3911430
    bogdan_p
    Poziom 39  
    HakerPL1 tylko zapomniałeś o podstawowej takie rozwiązanie nie ma żadnego zabezpieczenia , nie masz pomiaru prądu który wykorzystywany jest ustalenia momentu awaryjnego zatrzymania , nie ma bariery optycznej
    nie wiem do jakiej bramy ma to być wykorzystane ale dla 2 skrzydłowej wymagany jest układ w którym jedno skrzydło rusza pierwsze , po jakimś czasie dopiero drugie , odwrotnie przy zamykaniu tak więc do profesjonalnego rozwiązania jeszcze daleka droga
  • #14 3911444
    HakerPL1
    Poziom 14  
    A o tym kolega Przemek1967m nie wspominał, jeśli trzeba to dorobimy dalszy układ.
  • #15 3911459
    Sapekk
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    a jaką tą bramą sterujesz- przesuwaną czy dwu skrzydłową
  • #16 3911468
    Przemek1967m
    Poziom 10  
    tak. jest to do bramy dwuskrzydłowej, ale nie ma potrzeby żeby jedno skrzydło ruszyło wcześniej od drugiego- zależy to od tego jaka jest brama, ale jeśli by coś takiego było to może być. Takie zwykłe zdalnie sterowane gniazdo mogło by sie sprawdzić, ale właśnie brak jest zabezpieczenia fotokomórkami, lub czymś podobnym, a do tego takie gniazdo z jednym pilotem kosztuje 113 zł (przed chwilą sprawdziłem), a sterownik Bramster moge już mieć za 140 zł z dwoma pilotami.

Dodano po 3 [minuty]:

ale jeśli ktoś by miał układ do zrobienia takiego sterowania to bym sie cieszył. Zawsze jest to jakas satysfakcja jak sie samemu coś złoży a nie gotowe kupi :)
  • #17 3911502
    HakerPL1
    Poziom 14  
    Zabezpieczenie prądowe jest dość łatwo wykonać. A i z barierą podczerwieni też nie powinno być kłopotu. Układ oczywiście się rozbuduje a koszty wzrosną. Może jednak iść w kierunku dostępnych i gotowych rozwiązań?

Dodano po 1 [minuty]:

Niestety gotowego schematu nie posiadam.
  • #18 3911533
    Sapekk
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    jest gdzieś na elektrodzie schemat do takiego urządzonka. poszukaj.
    był tez podawany link do [rywatnej strony i tam tez był jaki jakis schemacik

Dodano po 3 [minuty]:

sprawdzałem u siebie na kompie. nie mam już tych plików po formatowaniu ale na bank jest to na elektrodzie.
  • #19 3911577
    bogdan_p
    Poziom 39  
    chcąc zbudować sterownik odpowiadający funkcjom układów fabrycznych , nie widzę tego bez zastosowania uC , w fabrycznych rozwiązaniach masz po wykryciu wzrostu prądu silnika ( ów ) automatyczne zatrzymanie bramy oraz otwieranie , podobnie sprawa wygląda z barierą optyczną , do tego dochodzi sygnalizacja ruchu , automatyczne zamykanie itp
    pamiętaj o kolejnej sprawie jakim jest bezpieczeństwo i własna odpowiedzialność za szkody przy amatorskich konstrukcjach takich urządzeń
  • #21 3911616
    Przemek1967m
    Poziom 10  
    chyba raczej kupie jakiś gotowy układ. Widze że mi odradzacie chałupniczych konstrukcji. Tak se myśle, że złożenie swojego sterownika cenowo mogło by mnie to wyjść podobnie albo i droże, biorąc pod uwage że miały by być wzystkie te funkcje co w dobrym fabrycznym sterowniku.

Dodano po 3 [minuty]:

wcześniej ogładałem już te dwa tematy o bramie wjazdowej i garażowej ale tam o sterowaniu nic nie ma, tzn strowaniu na pilota.
  • #22 3911722
    HakerPL1
    Poziom 14  
    A zapowiadało się tak fajnie. Wszyscy chcieli dobrze a wyszło jak zwykle.
    Pozdrawiam.
  • #23 3914212
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Cytat:
    Wszyscy chcieli dobrze a wyszło jak zwykle

nie chodzi o zniechęcanie kogoś do własnych konstrukcji tylko zawsze najpierw warto zaznajomić się jak działają "oryginalne rozwiązania " czy ma sens budowa danego urządzenia samodzielnie czy lepiej zakup gotowego , oraz sprawa bezpieczeństwa własnego i innych użytkowników
    chyba nie trzeba tłumaczyć co może zrobić skrzydło bramy pracujące bez żadnych zabezpieczeń
  • #25 3914553
    daniel2121
    Poziom 14  
    moim zdaniem warto wydac te 140 zl na sterownik!
    zawssze mozna dołączyć dodatkowe użądzenia do sterownia, jest mozliwość sterowania silnika prawo lewo takze napewno konstrukcja domowa by tylu funkcji nie obejmowała. tak juz jest czasem wydac 50 zl wiecej ale miec profesjonalny sterownik z mozliwośćia rozbudowy.
    praca automatyczna i reczna tez bardzo wygodna opcja!
    według mnie dobry wybór ->lepiej zainwestowac w porządny rozbudowywalny sterownik!
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania kierunkiem obrotów silnika prądu stałego (pochodzącego z wycieraczek "malucha") za pomocą przekaźników i krańcówek do zastosowania w automatyce bramy wjazdowej. Zaproponowano prosty układ z jednym przekaźnikiem i dwoma krańcówkami, gdzie silnik jest zasilany impulsowo, a krańcówki mechanicznie blokują ruch, zapobiegając zwarciom. Do zabezpieczenia przed przeciążeniem i awariami sugerowano zastosowanie przerzutnika bistabilnego oraz diod o prądzie 3-5 A. Wskazano, że do sterowania pilotem można użyć gotowych modułów dostępnych w marketach lub dedykowanych sterowników, np. firmy Zamel lub Bramster, które oferują funkcje takie jak sterowanie prawo-lewo, zabezpieczenia prądowe, bariery optyczne i możliwość rozbudowy. Podkreślono, że profesjonalne rozwiązania zawierają zabezpieczenia prądowe, fotokomórki i automatyczne zatrzymanie bramy, co jest trudne do osiągnięcia w amatorskich konstrukcjach bez mikrokontrolera. Autor ostatecznie zdecydował się na zakup gotowego sterownika Bramster ze względu na bezpieczeństwo, funkcjonalność i możliwość sterowania pilotem z małymi pilotami. W dyskusji podano linki do schematów na forum elektroda.pl oraz omówiono kwestie bezpieczeństwa i odpowiedzialności przy budowie własnych układów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA