logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator mocy lutownicy transformatorowej - problem z optotriakiem i triakiem

luki55 19 Paź 2007 18:44 7623 18
REKLAMA
  • #1 4394011
    luki55
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    Witam:)
    Złożyłem sobie właśnie taki układzik jak w złączniku, niestety triak nie przełącza się, napięcie na obciążeniu wynosi około 137V . Moim zdaniem wina leży po stronie optotriaka. Włożyłem zamiast optotriaka zwykłą diodę LED i ładnie widać że generator działa, natomiast gdy włożę optotriaka i równolegle diodę to niestety dioda nie pulsuje.. Zmierzyłem go i wyszło mi tak w kierunku przewodzenia przerwa, zaporowo przerwa, natomiast gdy mierze napięcie przewodzenia to wskazuje 1 V.

Proszę o pomoc
    Załączniki:
    • Regulator mocy lutownicy transformatorowej - problem z optotriakiem i triakiem lut.JPG (29.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4394070
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Najpierw dajesz plik z punktami następnie link do pliku którego nie ma.
    luki55 napisał:
    .. Zmierzyłem go i wyszło mi tak w kierunku przewodzenia przerwa, zaporowo przerwa...
    A gdzie w triaku masz kierunek zaporowy? Może zamiast triaka wstawiłeś tyrystor?
  • REKLAMA
  • #3 4394090
    luki55
    Poziom 20  
    wiesz jak jest zbudowany optotriak? poczytaj notę katalogową, mierzyłem diodę w optotriaku....
  • Pomocny post
    #4 4394164
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    luki55 napisał:
    wiesz jak jest zbudowany optotriak?....
    Wyobraź sobie że wiem. Ale nie jestem jasnowidzem. Jeżeli nie potrafisz się precyzyjnie wysławiać to już nie moja wina. Określenie "zmierzyłem go" raczej nie sugeruje pomiarów na diodzie.
  • #5 4394213
    luki55
    Poziom 20  
    Zwracam honor, rzeczywiście określenie to mogło odnosić sie do triaka...przepraszam. Wracając do tematu ... co co tak naprawdę może być tego przyczyną , zwierając triak w optotriaku na trafie mam 230V.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4394359
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Sprawdź napięcie w punktach "X" "Y" .
  • REKLAMA
  • #7 4394426
    luki55
    Poziom 20  
    Sprawdziłem wynosi 6,5 V czyli po wyprostowaniu trochę poniżej 6 V.
  • #8 4395040
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Skąd wyrwałeś ten schemat. Przecież sam sobie odpowiadasz. Jeśli dioda optotriaka ma 1,3V to jak ma z nią świecić dioda LED mająca około 3V. Możesz je włączyć szeregowo, lub równolegle ale z własnymi rezystorami. Sprawdź jak to działa na zewnętrznym zasilaniu generatora 4.5-9V.
  • Pomocny post
    #9 4395218
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    elek555 napisał:
    Skąd wyrwałeś ten schemat. Przecież sam sobie odpowiadasz. Jeśli dioda optotriaka ma 1,3V to jak ma z nią świecić dioda LED mająca około 3V. Możesz je włączyć szeregowo, lub równolegle ale z własnymi rezystorami. Sprawdź jak to działa na zewnętrznym zasilaniu generatora 4.5-9V.

co tam powyższe uwagi, choć faktycznie schemat jest "prima sort"... :D
    Lecz ja chcę zapytać skąd weźmie się energia do pierwszego załączenia optotriaka po załączeniu tego "ustrojstwa" do sieci?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 4395388
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Kocham wiarę w sterowanie trafa triakiem. :) Sam PARĘ lat temu ugotowałem dwa trafa (po kolei) wierząc głęboko w inne efekty :) Nie wiem co autor schematu miał na uwadze bo sterowanie fazowe z "MOC-em zero crossing" jak i grupowe, z oczekiwaniem cudownego startu są siebie warte. Lutownica stałocieplna za 10zł+zwykły sterownik fazowy byłaby naprawdę lepszą inwestycją.
    Publikowanie "byle czego"- wynika z oczekiwań LUDU. W oparciu o takie publikacje powstała konstrukcja szlifierki która zabiła właściciela w sąsiedniej wsi. Na wałek silnika przykręcił "wydajny i tani- bo duży" kamień szlifierski i zapuścił próbując sterować obroty fazowo! Urwało mu głowę i drzwi od stodoły.. A LUD opowiada wkoło że miał chyba luźną fazę :idea: Na pewno!
  • #11 4395406
    luki55
    Poziom 20  
    Schemat z praktycznego elektronika 7/96. Niestety z zewnętrznym zasilaniem też nie działa.
  • Pomocny post
    #12 4395627
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    luki55 napisał:
    Schemat z praktycznego elektronika 7/96. Niestety z zewnętrznym zasilaniem też nie działa.

to wszystko wyjaśnia. "Radosna twórczość" (na papierze) redaktorów owego dziwoląga jest mi dobrze znana.... podaruję sobie dalsze komentowanie tego schematu - bubla.

Zapytam tylko retorycznie, a co już zaczął Kolega elek555; jak może działać prawidłowo regulacja fazowa triaka z układem przeznaczonym do sterowania grupowego z załączaniem w zerze?

Fakt braku energii w obwodzie sterowania optotriaka pozostawiam poza wszelką krytyką. Takie coś może narysować tylko człowiek nieznający kompletnie podstawowych Praw Fizyki. Cisną mi się na usta właściwsze tu słowa, ale ze względu na ortodoksyjnych Modów podaruję je sobie... :cry:

Pozdrawiam
  • #13 4395846
    luki55
    Poziom 20  
    W takim razie jak sterować tym triakiem? Może zamiast tego generatora astabilnego wrzucić generator na 555?
  • Pomocny post
    #14 4396013
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    luki55 napisał:
    W takim razie jak sterować tym triakiem?? może zamiast tego generatora astabilnego wrzucić generator na 555
    A nie lepiej zastosować układ do tego przeznaczony? Ot taki np. U2008B służy do regulacji fazowej. Bardzo prosta aplikacja, mało elementów zewnętrznych, dostępny bez problemów.
  • #15 4396020
    luki55
    Poziom 20  
    A czy regulacja fazowa jest bezpieczna dla transformatora?
  • Pomocny post
    #16 4396118
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    luki55 napisał:
    A czy regulacja fazowa jest bezpieczna dla transformatora?
    Na to pytanie nie potrafię odpowiedzieć ze 100% pewnością. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Ale regulacja fazowa stosowana jest czasem w spawarkach do regulacji prądu spawania.
  • #17 4396156
    luki55
    Poziom 20  
    Jeszcze pytanie do schematu z pierwszego postu. Czym zastąpić ten optotriak żeby można było sterować , powiedzmy żarówkę zgodnie z przebiegiem generatora włącz/wyłacz. Z tym że minimalne napięcie na żarówce będzie tak jak teraz 137 V.

Co do optotriaka to może w taki sposób to rozwiązać:
    http://img76.imageshack.us/my.php?image=triak5lh.gif
  • Pomocny post
    #18 4396896
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    Quarz napisał:
    Witam,
    luki55 napisał:

to wszystko wyjaśnia. "Radosna twórczość" (na papierze) redaktorów owego dziwoląga jest mi dobrze znana.... podaruję sobie dalsze komentowanie tego schematu - bubla.

...tak się składa, że wiele lat temu wykonałem sobie ten regulator. Musze przyznać ze spełniał swoją rolę doskonale. Pozdrawiam.
  • #19 4397011
    luki55
    Poziom 20  
    Zmiana rezystora z nóżki 6 optotriaka na 1k do bramki i zwarcie z nóżki 4 do Anody, spowodowało, że układ działa , teraz tylko mam wątpliwość czy dolne napięcie regulacji nie powinno być mniejsze od 137 V.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z regulatorem mocy lutownicy transformatorowej, w którym triak nie przełącza się prawidłowo, a napięcie na obciążeniu wynosi około 137 V. Przyczyną problemu może być optotriak, który nie pulsuje zgodnie z oczekiwaniami. Pomiar optotriaka wykazał brak przewodzenia, a napięcie przewodzenia wynosi około 1 V. Wskazano, że pomiary i sposób podłączenia optotriaka oraz diody LED mogą być nieprawidłowe, zwłaszcza brak odpowiednich rezystorów i niewłaściwe połączenia. Schemat pochodzi z "Praktycznego Elektronika" 7/96, jednak jest krytykowany jako nieodpowiedni do sterowania fazowego triaka w tym zastosowaniu, zwłaszcza bez zewnętrznego zasilania i prawidłowego sterowania fazowego. Zasugerowano użycie dedykowanego układu U2008B do regulacji fazowej, który jest prostszy i bardziej niezawodny. Poruszono też kwestie bezpieczeństwa i efektywności regulacji fazowej transformatora. Ostatecznie autor potwierdził, że zmiana rezystora i poprawne podłączenie nóżek optotriaka do bramki triaka spowodowały działanie układu, choć pozostaje wątpliwość co do minimalnego napięcia regulacji. Podano również link do alternatywnego rozwiązania sterowania triakiem za pomocą optotriaka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA