logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Tecra 8100 działa tylko przy podłączonym zasilaczu.

t0m3czek 23 Paź 2007 22:55 2136 4
  • #1 4408549
    t0m3czek
    Poziom 11  
    Witam.

Podczas czyszczenia wyżej wymienionego modelu laptopa, odczułem delikatne "kopnięcie" gdy zbytnio zbliżyłem swój palec do płyty głównej notebook'a. Obszar spięcia widoczny jest na zdjęciu poniżej:

Toshiba Tecra 8100 działa tylko przy podłączonym zasilaczu.

Po nieszczęsnym wydarzeniu laptop włącza się, ale tylko podczas gdy jest podłączony do zasilacza. Gdy podczas pracy wtyczka zostanie odłączona, komputer wyłącza się. Oprócz tego wszystko działa.

Ciekawe jest również to, że bateria za każdym podłączeniem jest "podładowywana", co jest widoczne poprzez diodę na panelu notebook'a, oraz w systemie (np 98% naładowania). Po chwili jednak dioda gaśnie, a wskaźnik pokazuje 0%.

Nie jest to najnowszy sprzęt i nie chciałbym inwestować w jego naprawę w serwisie dlatego zwracam się do was o pomoc.

Proszę o radę.
  • #2 4408605
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Trudno będzie.Ubiłeś ładunkiem elektroststycznym jakiś półprzewodnik,albo układ scalony lub tranzystor. Pomierz miernikiem tranzystory.
  • #3 4437749
    t0m3czek
    Poziom 11  
    Powód okazał się dużo banalniejszy. Po zmobilizowaniu mojego brata elektronika (ja o tej dziedzinie wiedzy nie mam najmniejszego pojęcia), wyszło na jaw, że sprawcą problemu jest bezpiecznik :P. Jednakże mieliśmy wątpliwości co do jego wartości. Opis na nim jest dokładnie taki "f8a" - co wskazywałoby na 8A lub 0.8A (lub coś innego :D). Testowaliśmy laptopa na 320mA bezpieczniku - sama płyta główna odpaliła i działała bez problemów, jednak po skręceniu notebook'a (doszła potrzeba zasilenia reszty podzespołów
    ) bezpiecznik wytrzymał jakieś 2 sekundy. I teraz moje pytanie, ponieważ trudno określić ile A ma dany bezpiecznik po grubości "drucika", czy to na pewno 8A? Czy taki duży prad jest potrzebny aby zasilić całego laptopa, czy może wystarczy 0.8A. Na 90% jestem przekonany, że musi być 8A, ale wolę się upewnić.

Za poprzednią odpowiedź serdecznie dziękuje.
  • #5 5941304
    slawo777
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Witam, dołączę się do tego tematu, otóż ma problem z modemem PCMCIA w tym laptopie. Modem po podłączeniu do Internetu pracuje kilka minut (czasem mniej) i połączenie staje się martwe tzn. nie można wyświetlić żadnej strony. Jedyny ratunek to reset laptopa lub wyjecie kart z gniazda i ponowne włożenie. Pytałem w naprawie powiedzieli, że problem może tkwić w zasilaniu karty (jest to Option Globetrotter EDGE). Proszę o jakieś konkretne rady co do ustabilizowania połączenia z Internetem i jeszcze jedno czy problem może tkwić w zasilaczu ponieważ, powinien być taki 15V i 4A a ja mam 15v i 3A?
REKLAMA