logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana głowicy GFE-106 na GFE-111 w Tosca AWS303 - jak to zrobić?

-emwu- 24 Paź 2007 20:26 1401 4
REKLAMA
  • #1 4411286
    -emwu-
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam,
    Mam pytanie, czy da się bez większych problemów wymienić w tosce głowice z gfe-106 na gfe-111?
    Mam obydwie ale zauważyłem, że gfe-111 ma o jedno wyprowadzenie więcej, a nie mogę znaleźć do niej schematu (wyprowadzenia + instrukcja przestrojenia na górny FM).
    Jeśli ktoś przerabiał już podobny temat, to byłbym wdzięczny za pomoc w zamontowaniu nowej głowicy i przestrojenie jej.
    Pozdrawiam emwu.
  • REKLAMA
  • #2 4411554
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Zobacz o schemat na elektrodzie i w google-powinno byc. Jesli nie boisz sie tego wezwania i masz pojecie o takiej robocie to nie bedziesz mial ciezko,jesli nie to proponuje oddac sprzet do fachowca,aby go nie popsuc.

Dodano po 41 [sekundy]:

Musisz tez sprawdzic czy napewno ona sie tam przypasuje-wyprowadzenia,napiecia itd.
  • REKLAMA
  • #3 4411658
    -emwu-
    Poziom 14  
    Właśnie schemat do gfe-106 jest, ale do gfe-111 nie mogę nigdzie znaleźć. Są tylko gfe-110 i gfe-112 (ale one i tak się już między sobą różnią). Bez schematu nie mogę stwierdzić czy można podmienić tą głowicę.
    Wyzwania się nie boje, poprzednią głowice sam przestroiłem (mam miernik częstotliwości) :P
  • REKLAMA
  • #4 4411679
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Moim zdaniem to najlepiej jakbys sie zapytal forumowicza- marian1981.02 -wydaje mi sie ,ze cos na ten temat wiecej bedzie wiedzial.
  • #5 4418105
    -emwu-
    Poziom 14  
    Dzięki za pomoc.
    Zgłębiłem dostępne schematy głowic (ale tej pożądanej nie znalazłem) i doszedłem do wniosku, że przeróbka jest mało opłacalna. Gfe-112 (ten schemat analizowałem) jest przystosowany do sterowania mikroP, ma dodatkowe wyjście oscylatora oraz ARW, natomiast tosca jest bardziej 'analogowa' i poza tym nie zgadza się ilość wyprowadzeń, oraz ich funkcje.
    Z przyczyn niedostatecznej wiedzy i napotkanych problemów temat (chwilowo) uznaje za zakończony; chyba że ktoś ma jakiś ciekawy patent (w imię edukacji):P
    Pozdrawiam emwu!!
REKLAMA