logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Turbo Pascal] Okno programu zamyka się bardzo szybko.

slavmen 27 Lis 2003 11:58 5181 12
REKLAMA
  • #1 416067
    slavmen
    Poziom 12  
    Korzystam z "7" PASCALA i mam taki problem: o ile po skompilowaniu programiki z rozszerzeniem .pas otwierają się(i działają) to ich wersje .exe ... coś nie bardzo. Tzn. część działa, a część nie(wygląda to tak jakby na chwilę okno otwierało się i za ułamek sekundy się zamyka :? ). Czy ktoś może mi poradzić co z tym fantem zrobić!? Dodam, iż mój PC chodzi na XP. Z góry dzięki za wszelkie głosy. NARA!

Zamykam. - arnoldziq
  • REKLAMA
  • #2 416167
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Uruchom program w emulacji konsoli (CMD) i zobacz jaki wyświetla napis, jeśli będzie to coś w stylu "Runtime error 200, divide by zero" to poszukaj na elektrodzie patcha do turbo pascala, jeśli to będzie coś innego, to napisz jaki dostałeś komunikat.
  • #3 426395
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 39
    albo po prostu wstaw na koncu repeat until keypressed bo byc moze po prostu program sie zakonczyl i zamknal??
  • #4 428184
    Pfikusny
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    moglbys pokazac kody tych programow - to troche rozjasniloby sytuajce...
  • REKLAMA
  • #5 429060
    Marko6
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    wpisz na końcu programu przed " end. "
    polecenie readln
  • REKLAMA
  • #6 429071
    40x12x40
    Poziom 12  
    JA terz miałem ten problem. Prawdopodobnie kompilator ma standardowy bład i nie pracuje na procesorach wyrzszych niż pentium 3 aby usunać ten blad trzeba sciagnąn patcha dostepnego w internecie. Duga mozliwośc to że windows XP nie posiada DOSA ma tylko jego emulato i wersje konsolowe programow moga nie chodzić !!! szczegolnie jak uzywasz modułu CRT.
  • #7 429096
    flyman
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    mimo wszystko polecam delphiego... łatwo się przerzucić... ja to już dawno zrobiłem i jestem zadowolony... nie ma problemu... a patch tak na prawdę nie zawsze sobie radzi... używałem go kiedyś i znam to z autopsji...
  • REKLAMA
  • #8 442341
    qnx
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Patch nie jest autoryzowany przez f-me Borland, nawet nie pochodzi z tej firmy. Ponieważ prace nad TP zostały już dawno zakończone kiedy na rynku pojawiły sie PIII ( u mnie na celku 433 też pojawiał sie Error)
    Borland zamiast środowiska TP (DOS) polecała środowisko Delphi z emulacja TP ( oczywiście chodzi o kase).
  • #9 442360
    Pfikusny
    Poziom 18  
    nie wiem czy chodzi o kase bo Delphi wersja Personal jest za free (ale wiadomo jakie ma ograniczenia)...

Jesli chodzi natomiast o przesiadke na Delphi to warto wrzucic modul CRT - moze sie nazywac WinCRT, badz CRT32 - naprawde przydatny i ciezko bez niego po przesiadce z TP ;)
  • #10 443451
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6537
    :arrow: qnx:
    Patch na TP/BP 7.0 (poprawka bibliotek kompilatora) JEST autoryzowana przez firmę Borland (Inprise) i działa w 100% poprawnie. Patch należy stosować na komputery z CPU >200MHz.
    Poprawka na programy skompilowane to inna sprawa - jest ich kilka ale żadna nie jest autoryzowana przez Borlanda.
  • #11 443459
    Pfikusny
    Poziom 18  
    tego patcha mozna sciagnac zestronki borlanda (plskiej chyba tez) wiec raczej jest autoryzowany ;)
  • #12 1138363
    GRQ
    Poziom 1  
    Ja polecam Free Pascal Compiler. Jest na prawde bardzo dobry. Przede wszystkim dziala zawsze i wszedzie, nie ma problemow z modulem graph i crt, i do tego ladna prezentacja kodu gdzie np. rozkazy, liczby i zwykly tekst sa oznaczane innymi kolorami. Wyciaga standardowo rozdzielczosci do 1024x768 256 kolorow.

Qrcze na date nie spojrzalem. :P:P;P:P
  • #13 1138952
    pit_com
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Szczerze mówiąc Free Pascal Compiler nie przypadł mi do gustu. Ale jeśli chodzi o wyłączanie programów to by się pokazywały błędy systemowe gdyby to była wina xp (prawie zawsze).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programów napisanych w Turbo Pascalu 7, które po skompilowaniu do plików .exe na systemie Windows XP uruchamiają się i natychmiast zamykają okno konsoli. Przyczyną może być zakończenie działania programu bez zatrzymania, co powoduje szybkie zamknięcie okna. Rozwiązaniem jest dodanie na końcu programu polecenia readln lub pętli typu "repeat until keypressed", które wymuszają oczekiwanie na naciśnięcie klawisza. Inna przyczyna to błąd kompilatora Turbo Pascala 7, który nie działa poprawnie na procesorach szybszych niż Pentium III, co można naprawić stosując oficjalny patch Borlanda (Inprise) dostępny na stronach producenta. Windows XP nie posiada natywnego DOS-a, a jedynie jego emulację, co może powodować problemy z modułem CRT w Turbo Pascalu. Alternatywnie zaleca się przejście na środowisko Delphi z modułami WinCRT lub CRT32, które lepiej wspierają nowoczesne systemy. W dyskusji pojawiła się także rekomendacja użycia Free Pascal Compiler jako stabilnej i nowoczesnej alternatywy, oferującej wsparcie dla modułów graph i crt oraz lepszą prezentację kodu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA