logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostroić kanały na Leadtek WinFast TV 2000 XP Expert? Brak dźwięku na niektórych

xaver23 28 Paź 2007 09:52 6903 13
REKLAMA
  • #1 4422208
    xaver23
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam.
    Kupiłem nowa kartę elegancko zainstalowałem....
    Ściągnąłem nowe kodeki i zacząłem przeszukiwanie kanałów.
    Znalazłem 16 w tym kilka z brakiem dzwięku ( szumem ).
    Karta ma jakiś dziwny system szukania co 8000000 Hz, nie mogę dostroić sobie już kanału czy ma ktoś może pomysł jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 4422309
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Jeżeli dobrze pamiętam, to ta karta ma opcję strojenia adaptacyjnego,
    które trwa dłużej od strojenia "prostego", ale odnajduje więcej kanałów,
    ponieważ podobno reaguje na odstrojenia od częstotliwości nośnych

Zwróć tylko uwagę na ustawiony system koloru. Ta, którą ja czasem
    zajmuję się u rodziny, ma domyślny system koloru dla Polski... SECAM,
    co pierwsze dni po kupnie w XXI wieku dało mi niezłe utrapienie
  • REKLAMA
  • #3 4423811
    lichtar
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Ja mam podobny szum na kanałach ale doszedłem w jaki sposób go zlikwidować, działa tylko do czasu zmiany kanału ale operację powtarzam i znów jest ok. Mianowicie na ekranie naciskam prawym klawiszem myszy i zmieniam "video quality" na inny niż jest domyśny "normal" "good" "optimal".
    Żaden sposób dostrojenia kanału mi nie pomaga.
  • #4 4423828
    xaver23
    Poziom 17  
    dokąłdnie nazywa się to adaptive channel scanning tylko własnie po tym skanie brak głosu jest na około 6 kanałach. I to tych najważniejszych polsat, tvn, tele 5. W opcjach mam do wyboru tylko Poland więc nei mogę sobie wybrać PAL SECAM. printscreen poniżej:
    Jak dostroić kanały na Leadtek WinFast TV 2000 XP Expert? Brak dźwięku na niektórych
    lichtar napisał:
    Ja mam podobny szum na kanałach ale doszedłem w jaki sposób go zlikwidować, działa tylko do czasu zmiany kanału ale operację powtarzam i znów jest ok. Mianowicie na ekranie naciskam prawym klawiszem myszy i zmieniam "video quality" na inny niż jest domyśny "normal" "good" "optimal".
    Żaden sposób dostrojenia kanału mi nie pomaga.

niestety oprogramowanie do mojej karty nie pozwala na wybór jakości obrazu mam tylko high quality
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

Przypomnę jeszcze koledze ...... że nie interesuje nas co kolega ma na pulpicie :!:
    Fotka przed zamieszczeniem na forum powinna być jeszcze odpowiednio skadrowana !
    Następnie zaś dopiero umieszczona na forum :idea:

Proszę poprawić swój post.
    TONI_2003
  • #5 4425910
    xaver23
    Poziom 17  
    Próbowałem dziś znów się z tym uporać ale nie ma możliwości dostrojenia kanału....
  • #6 4426452
    lichtar
    Poziom 20  
    Może starsza wersja oprogramowania by pomogła, domyślam się masz PVR2, proponuję starszy program PVR.
  • REKLAMA
  • #7 4426629
    xaver23
    Poziom 17  
    A korzystasz z pvr?? bo nie wiem czy on mi pod vistą pocięgnie...
  • REKLAMA
  • #8 4426791
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    W tej tabelce nie masz możliwości wpisać ręcznie częstotliwości ?
  • #10 4427107
    lichtar
    Poziom 20  
    Ja korzystam z PVR bo PVR2 mi też cuda robiła, ale nia mam Visty mam XP SP2. Najnowsze nie zawsze znaczy najlepsze.
  • #11 4427365
    xaver23
    Poziom 17  
    tronic1 napisał:
    W tej tabelce nie masz możliwości wpisać ręcznie częstotliwości ?

Niestety nie ma takiej możliwości..... Już kombinowałem z zapisaniem częstotliwości programów do pliku i póżniejszą edycja ale nic....

Czekam na efekty zainstalowania PVR może to coś da...
  • #12 4432995
    Wojewoda
    Poziom 10  
    Skąd można pobrać PVR? Mam PVR2 i nie mam fonii (szumi)
  • #13 4433350
    lichtar
    Poziom 20  
    Ja pogadałem ze sprzedawcą w sklepie komputerowym, otworzył jakąś paczkę i mi zrobił kopię.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kartę telewizyjną Leadtek WinFast TV 2000 XP Expert i napotkał problem z brakiem dźwięku (szumem) na niektórych kanałach po automatycznym skanowaniu adaptacyjnym (adaptive channel scanning) z odstępem co 8 MHz. Karta domyślnie używa systemu kolorów SECAM dla Polski, co może powodować problemy z odbiorem. Próby ręcznego dostrojenia kanałów nie są możliwe, a oprogramowanie nie pozwala na zmianę jakości obrazu ani ręczne wpisanie częstotliwości. Rozwiązaniem okazało się użycie starszej wersji oprogramowania PVR zamiast PVR2, która lepiej współpracuje z systemem Windows XP SP2 i pozwala na eliminację szumu poprzez zmianę kodowania kanału (klawisz H). Najnowsze sterowniki i programy dostępne są na stronie Leadtek, jednak nie zawsze są najlepsze dla tego modelu. Wskazano również, że zmiana ustawień "video quality" w PVR2 może tymczasowo likwidować szumy, ale nie rozwiązuje problemu trwale.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA