logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić tranzystory w zdalnie sterowanym samochodzie na zwarcie?

maras2003 30 Paź 2007 19:09 4828 6
REKLAMA
  • #1 4430846
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    Elo.

Jak w temacie. Mam 4 tranzystorki do sprawdzenia (samochód zdalnie sterowany ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic864165.html )). Jeden z nich robi prawdopodobnie zwarcie. Jak mogę najprościej sprawdzić który to?

Pozdro
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4431100
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    Tranzystory sprawdza się tak jak sprawdza się diody, sprawdzasz przejścia pomiędzy colektorem i emiterem a bazą, powinny być w jedną stronę (multimetr ustawiony na pomiar diod powinien pokazywać 0,5 - 0,8).
    A grzać ?. Przebite złącze p/n raczej się nie grzeje, bo niby czemu, jeśli rezystancja spada praktycznie do zera? (chyba że na skutek uszkodzenia struktóry złącze straci zzdolność przewodzenia całkowicie, ale wtey rezystancja będzie nieskończenie duża co też wyklucza grzanie sie takiego tranzystora).
  • REKLAMA
  • #4 4431197
    tomek9999999997
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    sprawdź tak jak diodę bo tranzystor bipolarny składa się z warstw półprzewodnika typu N-P-N lub P-N-P i zależnie od tego jaki jest typ tranzystora przykładasz odpowiednio końcówki miernika do odpowiednich tranzystora jeżeli jest dobry to powinno pokazywać zależnie od tranzystora od 640-1200 na wyświetlaczu.
  • REKLAMA
  • #5 4432021
    maras2003
    Poziom 29  
    w mojej wyobraźni to sie układa mniej więcej tak:
    są tam 4 tranzystory, więc pewnie 2 steruja "w przód" a dwa pozostałe w drugą stronę. Jeden ma "przebicie" i po podłączeniu baterii kieruje prąd od razu do silnika ("do tyłu"), a jeżeli ja na pilocie nacisnę "do przodu" to załącza się druga para tranzystorów i robi się zwarcie.

Na płytce są napisy (opisy nóżek) B C E.

Nie testowałem diod, wiec nie wiem jak to sie robi...
    Rozumiem że ważne jest prawidłowe "dotykanie" ? Muszę mieć jakąś bardziej szczegółową instrukcję np. "czarnym kablem (masa) miernika do X, czerwonym do Y, jak przewodzi to działa... pozdro i dzięki za podpowiedzi :)
  • #6 4432108
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 137
    Dioda w jednym kierunku przewodzi i jeśli czerwony przewód miernika dasz do prawej nóżki a czarny do lewej i na zakresie ze znaczkiem diody na mierniku jest przekroczony zakres to jak odwrotnie podepniesz to miernik pokaże spadek napięcia na diodzie np. 0.567V. Jeśli w oby przypadkach miernik pokaże przekroczenie zakresu lub spadek napięcia to dioda jest uszkodzona ( w pierwszym przypadku wypalone złącze , a w drugim przebita)
    Podobnie z tranzystorem. Mierzysz miedzy bazą a kolektorem tak jakby to była dioda. Później miedzy bazą a emiterem.
  • #7 4603834
    maras2003
    Poziom 29  
    Jakich mogę użyć tranzystorów zamiast D882 i D772 (oryginały produkcji NEC) ?

pozdro

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono metody sprawdzania tranzystorów w zdalnie sterowanym samochodzie, które mogą powodować zwarcie. Zaleca się pomiar napięć na tranzystorach po podłączeniu zasilania oraz testowanie tranzystorów podobnie jak diod, mierząc przejścia między bazą, kolektorem i emiterem za pomocą multimetru ustawionego na pomiar diod (spadek napięcia około 0,5-0,8 V). Uszkodzony tranzystor może wykazywać przebicie lub przerwanie złącza, co objawia się odpowiednio niską lub bardzo wysoką rezystancją. Wskazano, że tranzystory bipolarny NPN lub PNP należy testować odpowiednio, zwracając uwagę na prawidłowe podłączenie końcówek miernika do nóżek B, C, E. Dodatkowo poruszono temat doboru zamienników dla tranzystorów D882 i D772 produkcji NEC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA