logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kolor diod LED wybrać do delikatnego oświetlenia klawiatury nocą? Jak zamontować?

grzeslaw1wielki 31 Paź 2007 19:15 2173 9
REKLAMA
  • #1 4434167
    grzeslaw1wielki
    Poziom 10  
    Chciałbym sobie zrobić pewną rzecz. Gdy idę spać moja małżonka chce posiedzieć przy komputerze, a po ciemku źle sie oczywiście pisze, dlatego nad klawiaturą a pod blatem biurka chciałbym założyć kilka świecących diod. Nie wiem jaki kolor lepszy: biały, czerwony, niebieski żeby nie było za jasno i nie za ciemno.
    Prośba też taka nigdy czegoś takiego nie robiłem jestem początkujący a chciałbym zrobić to sam, wiec prośba żeby ktoś mi mógł powiedzieć jak to zrobić i z jakiego źródła zasilania. Wszystko krok po kroku. Z góry dziękuje tym którzy zechcą mi pomóc.
  • REKLAMA
  • #2 4434193
    Przedłużacz
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    kilka diodek led o barwie ciepłej białej powinno być w sam raz ...
    pozdrawiam]
  • REKLAMA
  • #3 4434219
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    Proponuje cztery szeroko rozstawione (rzucanie cienia) białe połączone szeregowo i zasilone z 12V prądu stałego ( zasilacz antenowy12V/50mA , z komputera żółty we wtyczce to 12V)
  • #4 4434221
    Sobol95
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Chciałeś krok po kroku postaram sie ci wytłumaczyć

Kupujesz 10 diud białych najlepiej i sprawdzasz na baterii gdzie + a gdzie - i układasz je tylko zapamiętaj gdzie + a gdzie - potem łączysz + z + a - z - podłączasz pod zasilacz ja na przykład mam ze sie volty przestawia najlepiej pod taki podłączyć
  • #5 4434267
    Przedłużacz
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    może to nie zda egzaminu ale mógłbyś spróbować dać białem ledy tam gdzie są numlock , capslock i one odpowiednio ułożone oświetlaały by klawiaturę ...
  • REKLAMA
  • #6 4434280
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Najlepsze będą diody Flux, proponował bym 4 sztuki połączone równolegle do portu USB z rezystorem ok. 65 ohm.
  • #7 4434602
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Sobol95 napisał:
    Chciałeś krok po kroku postaram sie ci wytłumaczyć

Kupujesz 10 diud białych najlepiej i sprawdzasz na baterii gdzie + a gdzie - i układasz je tylko zapamiętaj gdzie + a gdzie - potem łączysz + z + a - z - podłączasz pod zasilacz ja na przykład mam ze sie volty przestawia najlepiej pod taki podłączyć

kolego ty też na początkującego wyglądasz
    W ledach i innych el. elektronicznych dłuższa nóżka oznacza plus więc nie trzeba tego sprawdzać gdy sie ma nowe ledy
    a poza tym można też poznać po elektrodach ale to trzeba zgnać kolor ledy bo jeden kolor ma obrócone elektrody
  • REKLAMA
  • #8 4435488
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    Nie trzeba się tak męczyć. Są dostępne gotowe listwy oświetleniowe zasilane z sieci.
    Np:
    http://www.trytonik.aplus.pl/product_info.php?products_id=74
    Można przykleić pod biurkiem, kabelek do listwy zasilającej i już.
    Sam mam zamiar nabyć lub zrobić taki sprzęt, bo mam podobny problem - ja bym posiedział, a ktoś chce spać, lub na odwrót...:)
  • #9 4435835
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    Ta listwa , to fajny pomysł, ale do oświetlenia samego rejonu klawiatury, może być za ostre światło w jednym miejscu . Dlatego proponuje 4 diody szeroko rozstawione na całej długości klawiatury i myszki. 12V/4=3V na diode białą, powinny ładnie świecić nie koniecznie "pełną mocą".

Podsumowanie tematu

✨ Do delikatnego oświetlenia klawiatury nocą rekomendowane są diody LED o ciepłej białej barwie, które zapewniają odpowiednią jasność bez nadmiernego oślepiania. Proponuje się użycie kilku (np. 4) diod szeroko rozstawionych, połączonych szeregowo lub równolegle, zasilanych napięciem 12V DC, które można pobrać z zasilacza antenowego lub bezpośrednio z komputera (żółty przewód w wtyczce zasilania to 12V). Do zabezpieczenia prądowego zaleca się zastosowanie rezystora około 65 Ω. Diody Flux są polecane ze względu na jakość i jasność światła. Montaż można wykonać samodzielnie, sprawdzając polaryzację diod (dłuższa nóżka to plus), a następnie łącząc je zgodnie z biegunowością i podłączając do źródła zasilania. Alternatywnie dostępne są gotowe listwy LED zasilane z sieci, które można przykleić pod biurkiem, jednak mogą dawać zbyt intensywne światło w jednym miejscu. Dodatkowo, można rozważyć umieszczenie diod przy klawiszach numlock i capslock, aby oświetlały klawiaturę punktowo. W dyskusji podano linki do tematów o diodach i ich zasilaniu na forum elektroda.pl, które mogą pomóc w dalszym zgłębianiu tematu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA