logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podświetlana klawiatura

kosmi 16 Paź 2006 22:55 22861 73
  • Podświetlana klawiatura
    Kiedyś moja klawiatura stała na biurku przed monitorem, było bardzo ciasno i niewygodnie, pomyślałem więc - zrobię wysuwaną półkę
    i było super...ale po zmroku pojawił się duży problem łuna z monitora oświetla dobrze klawiaturę, ale nie pod blatem biurka, nie pomagała też lampka. Klawiatura osłonięta jest niemalże ze wszystkich stron od źródeł oświetlenia.
    i tu pojawił się pomysł z oświetleniem.

Podświetlana klawiatura
    początkowo zastosowałem niebieski neon zrobiony z termokoszulki, efekt nie był zadowalający i padły mi LEDy, może jakaś indukcja...
    W obecnej formie są to 3 diody czerwone i jedna niebieska(niedobitek po neonie)
    Podświetlana klawiatura
    efekt całkiem niezły chociaż czerwony kolor nie nadaje się na oświetlanie klawiatury
    Podświetlana klawiatura
    Podświetlana klawiatura
    Diody mają spiłowane soczewki na płasko, akurat miałem taki a potrzebowałem dookólnych, ten pomysł zaczerpnąłem z Allegro. Ich powierzchnia jest matowa, przytarta papierem ściernym, ale w niczym to nie przeszkadza - wprost przeciwnie. Niebieska diodka jest troszkę niedotarta, widać jaśniejszą plamkę, da się dopracować.
    Podświetlana klawiatura

Wszystko super, ale jak zechcę na przykład posłuchać sobie muzyczki przed snem, to mi te diody walić po oczach - ale nieee:D
    Wykombinowałem odłącznik oświetlenia po wsunięciu klawiatury, wybór padł na kontaktron. Kupiłem taki z 3 końcówkami (przełączający), kilka magnesów i gotowe:
    Podświetlana klawiatura
    Podświetlana klawiatura
    Zasilanie wyciągnąłem ze środka kompa, może bardziej profesjonalnie byłoby zrobić wtyczkę na RS232, ale nie mam pewności co do wydajności prądowej tego złącza i mam tylko jedne, może się przydać do czegoś innego. Zawsze można użyć USB, ale tam jest tylko 5V, to 3 obwody - dużo kombinowania:D
    Chyba o kosztach nie muszę pisać, kupiłem kontaktron za 1,2zł, diody leżały gdzieś na dnie szuflady, magnesy, trochę taśmy do sklejenia. Konstrukcja jest lekka więc taśma bezbarwna wystarczy w zupełności (neonik siedział kilka miesięcy i nie odpadł), poza tym można wszystko usunąć bez śladu na meblu.:D
    Wiem że nie jest to szczyt pracowitości, ale w końcu liczy się pomysł...
    czekam na Wasze komentarze i sugestie.
    Pozdrawiam.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    kosmi
    Poziom 16  
    Specjalizuje się w: serwis
    kosmi napisał 248 postów o ocenie 31, pomógł 3 razy. Mieszka w mieście Szepietowo. Jest z nami od 2006 roku.
  • #2 3124311
    Gibon007er
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    w sumie pomysl bardzo przydatny..
    ale tak...do podswietlenia wzialbym raczej biale diody ...ktore swieca do przodu :) nie byloby meczenia z pilowaniem :lol:

chyba ze zrobic taki maly neonik z bialych diodek :)

ogolnie wypasss a pomysl z wylacznikiem diod po zasunieciu kalwiatury BOMBA :)

Pozdrawiam i zycze powodzenia :)
  • #3 3125127
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    proste i skuteczne, czyli takie jak ma być. a do tego full automatic;) mnie się podoba to rozwiązanie
    pozdrawiam
  • #4 3125269
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Jeszcze lepiej nauczyć się pisania bezwzrokowego, a wtedy nie będzie problemów z trafianiem w klawisze ;-)
  • #5 3125453
    Rudolf2
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    tak. Biale diody byly by lepsze ;) nawet pomysl ok lecz troszeczke bardziej mogles sie wysilic z poprowadzeniem babla (podklejony przezroczysta tasma) :/ pozdrawiam
  • #6 3125513
    bird83
    Poziom 11  
    fajnie mam takie tylko neonik..ale zaintrygowalo mnie to wlaczanie/wylaczanie.
    Jak takie cos mozna zrobic? naczym to polega jak mozna wiedziec chetnie bym dorobil do mojego swiatelka takie cus :)
  • #7 3125623
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    trzeba zastosować kontaktron. to taki czujnik na magnes. pod wpływem pola magnetycznego zwierają lub rozwierają się jego blaszki. w tym przypadku w obecności magnesu się rozwierają
  • #9 3125964
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    badboy23 napisał:
    Witam kosmi Jakie to diody są ?

No a noby jakie mają być produkcja Maden in Wenus. To chyba widać, że to zwykłe diody 5mm są.
  • #10 3126029
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Na RS232 wykorzystując 4 piny na plus i 4 piny na minus przepuszczam 22-25 amper. Więc spokojnie wytrzyma podłączenie diodek :D
  • #11 3126136
    MODI
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    sq8ju napisał:
    przepuszczam 22-25 amper. Więc spokojnie wytrzyma podłączenie diodek :D

jezu jakbyś taki prąd puścił przez kabel to by ci wyparował:P
  • #12 3126139
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    sq8ju napisał:
    Na RS232 wykorzystując 4 piny na plus i 4 piny na minus przepuszczam 22-25 amper. Więc spokojnie wytrzyma podłączenie diodek :D

Witam
    :D tu kolega chyba myślał o wykorzystaniu napiec z COM'a :)
    ale można zrobić własnie tak jak ty myślisz
    ...zapewne ma wolne miejsce na com'a w obudowie (z tyłu)
    można załozyc parę...
    i wyprowadzic napiecia :D i po kłopocie :D wrazie potrzeby odpinam tylko com'a i po problemie :D
    pozdrawiam MareK
    ogulnie fajna konstrukcja :D
    tylko mogłeś się bardziej posatac co do wykonania :)
  • #13 3126141
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1597
    sq8ju napisał:

Napewno Amper a nie mA??
  • #14 3126159
    bird83
    Poziom 11  
    PS kontaktron jest tylko jednego typu? zebym wiedzial co kupic i ile taki cus moze kosztowac? cos wiecej bede potrzebowal zeby to zaisntalowac jak tutaj?
  • #15 3126160
    maciek37
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    pomysł według mnie jest super a efekt jeszcze lepszy 9/10
  • #16 3126277
    maziu
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    pomysł faktycznie dobry
    efekt jak dla mnie nie wykorzystany do końca
    taśma mnie dobija :P
    spiłowane soczewki rulezz
  • #17 3126282
    kosmi
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Kontaktron kosztował mnie 1,2 zł, ale to było bardzo dawno temu - groszowa sprawa

konstrukcja zajęła mi godzinkę lub dwie, kable widać tylk od spodu, normalnie nie są widoczne. Oczywiście można by umieścić diodki w nawierconej plexie, ale to już trzeba by przykręcić wkrętami do blatu. Konstrukcja nie jest narażona na dragania ani czynniki atmosferyczne (chyba że dłonie mi się spocą i będą parować :D)

didy białe odpadają, sa jakieś ... hmm - nieatrakcyjne

diody niebieskie owszem, może UV

i tu mam pytanie: czy ktoś testował diody zielone. Otórz planuje zrobić w aucie podświetlanie podłogi, już wiem, że czewone się nie nadają, poświata jest ostra ale nic nie widać. Niebieskie są dobre, ale chciałbym coś oryginalnego, a niebieski stał się za bardzo popularny. Może pomarańczowe, albo złote. Nie wiem jak to się sprawdzi, a inwestycja rzędu 30 zł nie jest mała, zwłaszcza jak będę musiał wszystko zmieniać. Podświetlana ma być podłoga oraz bagażnik, a światło to ma mieć charakter bardziej funkcjonalny niż "kozerski"

no i nie dowiedziałem się o porcie COM nic konkretnego...

dodaję fotki kontaktronu - ważne aby miał 3 końcówki !!

Podświetlana klawiatura
  • #18 3126286
    shadow03
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Wyczesany pomysł. Zrobiłem sobie takie samo. Wcześniej też kombinowałem z neonem wtopiłem diody w pałkę kleju do klejenia na gorąco. Ale efekt był kiepski. 9/10 pozdrawiam :D
  • #19 3126295
    kosmi
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    zapomniałem dodać że po zbliżeniu magnesu styk łączy się z końcówką 2, a bez magnesu z 1-ką, chociaż to jest logiczne. Wystarczy pobawić się magnesem.
  • #20 3126313
    JStan
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    Ja u siebie tez miałem ten sam problem, początkowo rozwiązałem go podobnie stosując tak jak kolega chyba 6 diód 3mm białych, nawet nie piłowanych, jakiś czas temu na allegro kupiłem dwa komplety rupieci ze skanerów CCD, najbardziej zależało mi na świelówkach z przetwornicami, które okazały się sprawne. Teraz w miejsce diód mam wmontowaną 25cm świetlówkę w oprawce wyjętej z obudowy skanera, zasilane jest to z USB (5V) chociaż powinno z 12 ale specjalnie jest 5 bo przy próbach z 12V z zasilacza okazało się że za bardzo razi w nocy. Uruchamiane jest włącznikiem krańcowym NO zamontowanym na końcy szyny blatu, plastikowe kółeczko poruszające się w szynie naciska na dźwigienke włącznika. Zdjęć niestety narazie brak, ale mogę wykonać choć nie będa one rewelacyjnej jakości.
  • #21 3126652
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    co do com'a
    gniazdo umieszczasz w obudowie i podpinasz do niego napięcie z molexa (zasilanie)
    kable od podświetlenia montujesz we wtyczce i gotowe...
    zasilanie puszczasz przez dodatkowe gniazdo w razie potrzeby można szybko odpiąć :)
    pozdrawiam MArek
  • #22 3126828
    Marcin_126
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    W sumie mam ten sam problem z klawiaturką co ty miałeś.
    Chyba też będzie trzeba coś takiego wykombinować :)
  • #23 3126969
    iwan3000
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Super patent :) Też bym se zrobił, tylko moja półka pod klawiature jest tak niestabilna, że po paru otwarciach wszystko by sie rozwaliło :)
    Daję 10/10 za pomysł z kontaktronem
  • #24 3127034
    wojto15-05
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    witam!
    funkcjonalnosc 100% , dobry pomysl tym wyłączaniem jak wsuniesz klawiature podoba mi sie :) ale jak dla mnie nie przydatne bo pisze i nie patrze na klawiature :P ale mozna zrobic dla wygladu :D ocena 4+/6 pozdro
  • #25 3127273
    Krystian Bartuś
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Bardzo podoba mi sie wykorzystanie kontaktronu..... jedyne co zmieniłbym w tym podświetleniu to ujednolicenie koloru świecenia (diody) albo wszystkie czerwone albo niebieskie lub białe jak wspomnieli wczesniej koledzy.. Ale to oczywiscie kwestia gustu,,, Wazne ze Tobie sie podoba i ze spełnia swoją fonkcje.. ocenka 5/6.
    Pozdrawiam :D
  • #26 3127429
    Wyszczal
    Poziom 13  
    Ocena: 68
    Witam Ja kiedyś wpadłem na podobny pomysł jak ty :):) Też zrobiłem z diud LED niebieskich ale podświetlanie w ten sam sposób jak ty tylko mi sie diody załańczały wtegy gdy załaczyłem komputer. zrobiłem to bardzo prosto. Mały zaslinacz własnej robotu zrobiony z transformatorka. moska greca i kondensatora. z wentylatorka z zasilacza komputera pociagłem 12V które zasilało mały przekaźniczek. A Przekaźniczek znowy załąńczał cały zasilacz. Mi bardzo ąłdnie świeci podczas słuchania muzyczki nie blenduje po oczach.
  • #27 3127465
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Ble, źle sie wyraziłem i trochę inaczej zrozumiałem pojęcie "COMa". Chodziło mi o wytrzymałość prądową złączek, a nie o pobór prądu z "COMa" płyty ;)
  • #28 3127656
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Wyszczal ales to wykmbinował niech cię szlag :P Po co robić osobny zasilacz sla kilku diod led, stosować przekaźnik , skoro i tak ciągniesz 12V z komputera? Poza tym masz wtyczki MOLEX lub wtyczki do FDD, tam też masz napięcie, a zasilacz komputerowy na pewno pociągnie Ci kilka diod. A efekt taki sam: włączasz komputer, włączasz światło. A ile mniej roboty i pieniędzy :D
  • #29 3127700
    hubiwit
    Poziom 25  
    Ocena: 261
    Witam
    Proponuje zastosować diody led SMD wlutowane w nacięcia izolacji kabelka - kabelek musi mieć szerokość taką jaką mają punkty lutownicze diody. Efekt jest lepszy ponieważ nie widać wystających ledów ponad krawędź biurka. Świetny pomysł z włączaniem poprzez magnes, z przełącznikiem z rolką miałem problemy z ustawieniem. 5 diodek spokojnie można zasilać z 1 portu USB, przez rezystor i potencjometr do regulacji jasności. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem fotorezystora i czujnika ruchu PIR. Można by wtedy uzyskać efekt zapalanie się ledów w momencie przyłożenia rąk do klawiatury. A czujnik wysunięcia szufladki powodował by, że układ nie reagował by na ruch nóg. Fotorezystor włączał by oświetlenie tylko wieczorem.

Za pomysł z kontaktronem daje 10/10 też mam na taśmę (izolacyjną – mocniej trzyma) - po co niszczyć biurko

Pozdrawiam
  • #30 3128615
    Pth
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    E słabe bo bo z kolorowych diod. Ja już jakieś pół roku temu zrobilem swoje i wdług mnie efekt jest o niebo lepszy. Kiedyś miałem białą klawiature ale jak kupiłem sobie bezpzrewodowy czarny zestaw Logitecha to juz nie było tak ciekawie w nocy bo nic nie było widac. No to jest : 15 białytch ledów na 3,3V zamontowanych w aluminiowej listwie. wszytko zasilane poprzez stabilizator LD33V (własciewie nie wiem po co) jest z komputera z USB.

A tak nawiasem : W porcie kom nie ma żadnych napięć stalych typu +12V czy +5V:]

A autorowi spaliły sie diody co miał wczesniej w neonie bo pewnie podłaczył to do kompa bez rezystorów. A jesli chcesz podłaczyć normalnei didoy bezpośrednio równolegle dowolną ilosć diod oczywiscie wcześniej dobierając odpowiednia wartoąśc rezystora. http://led.linear1.org/led.wiz <- Ty masz prostą stronke z programikie do obliczanai takich rzeczy.
    Załączniki:
    • Podświetlana klawiatura IMG_3535.jpg (95.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podświetlana klawiatura IMG_3534.jpg (105.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podświetlenia klawiatury umieszczonej na wysuwanej półce pod blatem biurka, gdzie standardowe oświetlenie jest niewystarczające. Autor zastosował początkowo niebieski neon z termokoszulki, następnie trzy czerwone i jedną niebieską diodę LED z spiłowanymi soczewkami dla lepszego rozproszenia światła. Wskazano, że białe diody LED są bardziej odpowiednie do oświetlenia klawiatury, gdyż czerwone męczą wzrok i słabo oświetlają. Proponowano także diody zielone, pomarańczowe lub złote jako alternatywę. Do automatycznego włączania i wyłączania oświetlenia wykorzystano kontaktron – czujnik magnetyczny reagujący na obecność magnesu przy wysuwaniu półki. Omówiono różne metody zasilania diod, m.in. z portu USB, zasilacza komputera (Molex), a także własne zasilacze i przekaźniki. Poruszono kwestie doboru rezystorów do diod LED, bezpieczeństwa prądowego oraz rozpraszania światła za pomocą rurki plastikowej wypełnionej żelem lub silikolem. Wskazano na alternatywne rozwiązania, takie jak świetlówki z przetwornicą ze skanera CCD, żarówki 12V, taśmy LED 12V oraz katody. Dyskutowano o wadach i zaletach poszczególnych rozwiązań, wpływie koloru światła na komfort użytkowania oraz o sposobach montażu i estetyce wykonania. Pojawiły się także sugestie dotyczące zastosowania czujników ruchu i fotorezystorów do automatycznego sterowania podświetleniem. Wskazano na popularność i dostępność elementów elektronicznych oraz na problemy z niektórymi komponentami, np. kontaktronami o dwóch wyprowadzeniach. Całość stanowi praktyczny przewodnik po samodzielnym wykonaniu podświetlenia klawiatury z wykorzystaniem diod LED i prostych układów elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA