logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia obrotomierza Fiat Siena - cewka, alternator czy regulator?

boe666 31 Paź 2007 23:16 1224 4
REKLAMA
  • #1 4435190
    boe666
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Witam. Uruchomiłem sobie obrotomierz w autku (analogowy, od fiata sieny). Problem w tym że przez jakąś godzinę wskazywał ok, potem zaczął skakac a pod koniec jazdy to wręcz szalał.
    Czy możliwe że są jakieś zakłócenia w sygnale z cewki? Wcześniej w aucie nie było obrotomierza. Drugi problem to taki że jak regulator ładowania zaczyna ładować akumulator to obroty spadają i wszystko się w aucie telepie, choć nie gaśnie i nadal pracuje. Samochód stał trochę (4 miesiące) i aku może rzeczywiście się rozładował.
    Czy to wina zakłóceń czu może alternatora, a może samego regulatora ?
    Jeśli zakłóceń to może jakiś filtr, ale gdzie go wpiąć i jaki.
  • REKLAMA
  • #2 4435663
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Sprawdz obrotomierz.Podłącz do jego wejścia<sygnału> napięcie zmienne 50Hz-trafo dzwonkowe,powinno być około1500 obrotow.Jest inaczej to obrotomierz uszkodzony.
    Sprawdz prace silniuka po odpięciu obrotomierza od cewki.
  • REKLAMA
  • #3 4436006
    boe666
    Poziom 12  
    obrotomierz sprawdzony. Wszystko ok. Czy podepnę obrotek czy nie, sytuacja jest identyczna z silnikiem. Wiem że moze alternator jest już u schyłku życia. Ale nie wiem co z tym obrotkiem, tj. jak wyeliminować zakłócenia.
  • REKLAMA
  • #4 4436865
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Moze podasz jaki to samochód i silnik.?
    Co do obrotka to mamy pewność - dobry.
  • #5 4438456
    boe666
    Poziom 12  
    fiat uno 1.0 ie (mono wtrysk) rok 96. W desce rozdzielczej był już kabel (impulsy) do obrotka, ale nie wiem skąd on idzie. Chwytając go jedną ręką, a druga do masy, czuć dosyć duże napięcie zmienne. Skąd się tam bierze? Może jakiś filtr czy coś. Może jakiś kondensator ?
REKLAMA