logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprowadzić masę w nadajniku, aby uniknąć zakłóceń?

scrapi1 01 Gru 2003 21:08 1687 8
REKLAMA
  • #1 421294
    scrapi1
    Poziom 2  
    jak mam poprowadzic mase w nadajniku ?

gnerator w metalowej puszce nic nie buczy ale jak tą puszka dotkne/wlorze do obudowy to pojawia sie lekki przedzek. czy metalowa obudowa ma byc wolna od masy ?
  • REKLAMA
  • #2 421429
    Akane
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Puszka powinna być połączona z masą generatora tylko w miejscu wyjścia sygnału, tak samo jak w radiotelefonach
  • REKLAMA
  • #3 421529
    scrapi1
    Poziom 2  
    generator w puszce jest polaczony z puszko w wielu miejsach i nie ma zadnego problemu, dopiero jak tą puszke połącze z metalowa obudowa (obudowa jest masa) to pojawia sie lekki przydzek.

mam przebudowac caly generator ? aby masa gneratora byla tylko na wyjsciu ? to chyba nie rozwiarze mojego problemu...

moze mam puszke odizolowac od obudowy ?

przydzek nie jest durzy ale lepiej by bylo jak by go nie było :)
  • REKLAMA
  • #4 426127
    autosuper
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    Zalezy jakiego rodzaju jest przydzwiek , i czy mowimy o samym generatorze , czy tez w obudowie maja sie tez znajdowac inne elementy takie jak np. transformator lub stopnie mocy . Jezeli w obudowie jest tranformator to proponuje go poprostu wyjac i zrobic zasilacz w innej obudowie . Jezeli sa stopnie w.cz. to najprawdopodobniej sa niedopasowane ze soba i stad ten przydzwiek . Mozliwe tez ze zle zrobiles modulator tego generatora i trzeba go poprostu przerobic , najprostsza i najlatwiejsza metoda bedzie poprostu zblokowanie wejscia modulatora jakims rezystorem do masy . Ktora z tych "opcji" jest u Ciebie nie wiem ale mozesz to stwierdzic po rodzaju przydzwieku .
  • REKLAMA
  • #5 426155
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    najlepiej jak jest polaczone calkiem do obudowy albo w jednym punkcie
    jesli masz tam tez dopalke i jest ona ekranowana i polaczone z masa do moze pomoc odczepienie ekranu kabelka laczacego generator z dopalka z jednej strony, zeby byl podlaczony tylko z jednej.
  • #6 426943
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Ja tam wyznaje zasade wszystko na masie. Miałem identyczny problem tylko że u mnie przydźwięk był głośniejszy od sygnału właściwego :). Radziłbym wszystkie ekrany połączyć z obudową w jaknajwiększej ilości punktów np. przykręć po prostu generator tak żeby cała puszka się stykała. A co do masy z jednej strony kabelka to sprawdzałem praktycznie i jakoś różnicy niewidze.
  • #7 428214
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    no jest duza roznica jak masz generator i dopalke na osobnych plytkach i masy sa polaczone cienkim kablem, wtedy potrafi niezle buczec...
    lepiej jak wszystko masz w jednej puszcze pooddzielane ekranami, moze byc na wspolnej plytce.
  • #8 429302
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    W w.cz jest tak, ze im wiecej polaczen na masie tym lepiej, byle by nie byly za duze odleglosci przy polaczeniach sygnalow w.cz miedzy blokami nadajnika. Wysokoie czestotliwosci sa bardzo glupie i malo przewidywalne. Musi tez byc dobrze ekranowany sygnal m.cz doprowadzany do generatora, bo w przeciwnym wypadku indukuje ci sie na nim napiecie w.cz i jest "brum". Mi dawniej jak sie tym zajmowalem, pomagalo danie przewodu od zasilacza, dlugosci ok. 1-2 m tylko musi byc o odowiednim przekroju dla danego pradu, w zaleznosci od mocy nadajnika. Dolacz tez rownolegle kondensatory 22nF do kazdej z diod w mostku w zasilaczu. Jak bys mi wyslal na maila fotke tego twojego nadajnika, to moze bym cos poradzil. Poczytaj sobie jakies ksiażki na temat montazu ukladów w.cz. Troche chyba tu zamieszalem, ale sie troche spiesze wiec wiesz... Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem prowadzenia masy w nadajniku, aby uniknąć zakłóceń i przydźwięków. Zaleca się, aby metalowa puszka generatora była połączona z masą jedynie w miejscu wyjścia sygnału, co jest standardową praktyką w radiotelefonach. Problem pojawia się, gdy puszka jest połączona z metalową obudową, która pełni funkcję masy, co może powodować lekki przydźwięk. Rozwiązaniem może być izolacja puszki od obudowy lub zapewnienie połączenia masy w jednym punkcie. W przypadku obecności transformatora lub stopni mocy w obudowie, warto rozważyć ich oddzielenie lub przebudowę układu, np. zablokowanie wejścia modulatora rezystorem do masy. Ważne jest, aby połączenia masy były możliwie zwarte i krótkie, a ekrany kabli były podłączone tylko z jednej strony, co zapobiega pętli masowej. W układach wysokiej częstotliwości zaleca się stosowanie odpowiedniego ekranowania i kondensatorów filtrujących (np. 22nF równolegle do diod mostka prostowniczego). Masy mikrofonu nie powinno się łączyć bezpośrednio z masą obudowy, aby uniknąć zakłóceń. Ogólnie zasada „wszystko na masie” jest skuteczna, ale wymaga starannego wykonania i unikania długich przewodów masowych między elementami nadajnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA