logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć mikrokontroler z ściemniaczem halogenów 12V przez PWM?

Bogus105 11 Lis 2007 23:17 1441 3
REKLAMA
  • #1 4471704
    Bogus105
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    cały trick polega na tym że ściemniacz ten musi być sterowany cyfrowo - przez mikrokontroler... jak się do tego zabrać? ma ktoś jakieś pomysły?
    zapewne przez PWM tylko w jaki sposób to ze sobą połączyć?
  • REKLAMA
  • #2 4471756
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Rok temu zrobiłem sobie taki ściemniacz sterowany pilotem od TV :wink:
    Ściemniacz steruje 10szt. halogenów co powoduje ciekawe efekty w pokoju. Miałem jednak problemy z pracą uK na jednym wspólnym zasilaniu i poszedłem na łatwiznę...zamontowałem drugi zasilacz.
    Załączniki:
    • Jak połączyć mikrokontroler z ściemniaczem halogenów 12V przez PWM? halogen_12V.JPG (161.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 4471879
    Bogus105
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    dzięki za pomysł! jeżeli chcę zasilać te halogenki z napięcia przemiennego po transformatorze 12VAC to raczej chyba nie mogę tego schematu zastosować?
    czy ma sens wyprostowanie napięcia ale nie filtrowanie go - czyli będę miał napięcie tętniące... to czy to będzie działało?
    w mikrokontolerku zrobię sobie 10 kanałowy software-owy PWM, tylko czy mogę to przemienne albo tętniące zasilanie stosować?

po co są te diody BAV103 ? jaki prąd ciągły przewodzi BUZ11? (nie mam ELFY przy sobie:) )
  • #4 4472112
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Cytat:
    czy ma sens wyprostowanie napięcia ale nie filtrowanie go - czyli będę miał napięcie tętniące... to czy to będzie działało?

Wyprostować tak (zamontować mostek)m filtorwać nie trzeba, działać będzie bez problemów natomiast ja miałem problem z obsługą podczerwieni z pilota w przypadku gdy zasilałem uC z tego samego trafa co żarówki (w sumie tylko wtedy jak żarówki się "ledwo żażyły").

Cytat:
    po co są te diody BAV103 ?

Żeby zabezpieczyć BUZ11.

Cytat:
    jaki prąd ciągły przewodzi BUZ11?

Ja mam podpięte 20W i w sumie pracuję bez radiatora :wink:.
REKLAMA