logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć zasięg termometru bezprzewodowego do 1 km?

krzysztof_93 12 Lis 2007 18:33 8381 17
  • #1 4473803
    krzysztof_93
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    mam termometr o zasięgu około 5m a potrzebuje około 1km co mogę zrobić,czy można to wykonać z antenami kierunkowymi, jeśli tak to niech mi ktoś podpowie jak to wszystko podłączyć.jest też 2-a możliwość mogę kupić o zasięgu 100m bo większych nie znalazłem może łatwiej i taniej będzie z tym.proszę o radę.
  • #2 4473966
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Wszystko zależy na jakiej częstotliwości działa termometr.
    Być może zastosowane anteny są mało efektywne,
    a odbiornik mało czuły.
    Myślę że 1km może być trudny do uzyskania na konstrukcji o zasięgu oryginalnym 5m.
    Jednak 200-300m może być realne.
  • #3 4474123
    krzysztof_93
    Poziom 11  
    a co tym drógim o zasięgu 100m

Dodano po 59 [sekundy]:

albo jaki kupić aby uzyskać tą odległość
  • #4 4474196
    And!
    Na jakim paśmie działa, jaka konstrukcja anteny, jaki odbiornik (pewnie reakcyjny).

Nie da się określić gotowej recepty,
    trzeba poprostu popróbować,
    efekt jest nieprzewidywalny.
    Może się okazać że poprawisz zasięg do 101m, lub 1000m.

Ale łatwiej będzie usprawniać ten o zasięgu 100 niż 5m.

Zwykle są to konstrukcje jak najbardziej proste, tanie i scalone.
    Jeżeli nie masz doświadczenia w w.cz może być trudno.

Moce zwykle 10-100mW więc realne jest 100-300m może w porywach 0.5km.

Ale w przypadku zasięgu, zawsze trzeba przetestować, i dopiero wtedy uzyskasz odpowiedź.
  • #5 4474229
    krzysztof_93
    Poziom 11  
    znalazłem na allegro dwa modela 1-y 433 mhz 100m 2-gi termostat bndQ-t4 zasięg 100m 868mhz co wybrać i co próbować nie wiem czy trzeba przerabiać czy zastosować anteny kierunkowe
  • #6 4474260
    And!
    868mniej zaśmiecone.

Podnieść mocy nie wolno, chyba że wymieniłbyć cały moduł w.cz na dostępny w sklepach, ale to raczej nie opłacalne i nierealne.

Osobiście widziałbym szansę w lepszej antence, pewnie obecnie jest ona umieszczona na płytce,
    oraz ew podmianie modułu odbiornika (zapewne superreakcyjny) na gotową scaloną heterodynę.

Można obniżyć prędkość transmisji.

Próbować można.
  • #7 4474378
    krzysztof_93
    Poziom 11  
    to nie ma możli3wości żebym wiedział nie wychodząc z domu jaką mam temperaturę w foli ,czy mi w piecu nie wygaśło czy ni zabardzo temperatura spadła ,to może jest coś innego ,bo przeciesz to ni możliwe żebym po nocy łaził 1.5km i sprawdzał czy przepisy mi na tyo nie pozwalają czy jeszcze nikt nie wymyślił takiego urządzenia
  • #8 4474523
    And!
    Komplet PMR-ków miałby te 1,5km z zapasem,
    natomiast nie wiem jak z przepisami co do przesyłania sygnałów cyfrowych na pasmach pmr,
    może się koledzy bardziej zorientowani wypowiedzą.
  • #10 4474724
    krzysztof_93
    Poziom 11  
    przepraszam za błędy ,przeszukałem już chyba cały internet i największy zasięg to 100m ,co to za zasięg to tylko z domu do piwnicy .a nie można do tego wykorzystać telefonu komórkowego ,można je kupić za grosze ,może ktoś ma na to pomysł, a co z tymi antenami kierunkowymi nie nadają sie do tego

Dodano po 6 [minuty]:

co to jest ten komplet PMR-ków ,co do nazw fachowych to jestem prawie laikiem ,ale co do montarzu to nie jestem taki słaby myśle że po dokładnych wskazówkach dał bym sobie rade .

Dodano po 8 [minuty]:

a może jest gdziś w polsce któś kto by mi to zrobił może 1km by wystarczył , ciekawe ile by to kosztowało ,a może coś w stylu krutkofalówki ;nie wiem czemu to taki problem ten mój termometr ma też zegar sterowany z Frankfurtu ma zasięg 800km i działa ,inie był drogi jest na jednego paluszka 1,5v i z kąd tu taki zasięg.
  • #11 4475260
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    ->Kol. Krzysztof_93
    1. Z daleka od 433MHz ! :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic676750.html#4148916
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic662431.html

2. Na 868MHz jest duża szansa powodzenia - o ile nie liczysz na ceny
    "z biedronki".... Dużo zależy od warunków terenowych.
    albo zwiększenie zasięgu oryginalnych urządzeń, albo inny (droższy) sprzęt np. w stylu:
    http://www.satel.com/products/satelline/satel...icense-free-radio-modems/9/SATELLINE-3ASd-869
    http://www.satel.com/products/satelline/satelline-license-free-radio-modems/10/SATELLINE-1870
    To są gotowe urządzenia, same moduły radiowe są znacznie tańsze, np.:
    http://www.kamami.pl/?id_prod=10550
    http://www.jm.pl/3w/nl_show.php?id=109&lang=pl
    http://www.soyter.com/index.php?pid=12&prid=16328
    Nie stosuj odbiorników superreakcyjnych dlatego że "trochę tańsze"
    (zakłócają cały czas), nie polecam też modulacji AM (75% mocy na straty)

Są też systemy alarmowe na 868MHz, np.:
    http://www.aldom.pl/katalog_produktow/systemy...ron_system_hybrydowy_ja63_profi/system_oasis/
    może dadzą sie wykorzystać:
    Na technice cyfrowej/uP się nie znam (poszukaj kogoś kto się zna)
    w technice antenowej / łączności, EMC mogę pomóc.

Urządzeń, modułów na 868MHz jest więcej, nawet w Polsce (gdzie usiłują
    wcisnąć naiwnym te na 433MHz wycofywane z mądrzejszych krajów) -
    znajdziesz je używając gogle...
  • #12 4475936
    krzysztof_93
    Poziom 11  
    bardzo dziękuje za te strony ale część jest w języku angielskim ,a te po polsku nic mi nie mówią ja jak wcześniej pisałem nie znam się na alarmach czy tam na jakichś innych sterownikach prrzekażnikach jakiejś łączności satelitarnej ,poprostu chcę konkretnij propozycji ,CHODZI MI TYLKO O TO ABYM WIEDZIAŁ JAKĄ MAM TEMPERATURE W SZKLARNI ODDALONEJ O KOŁO 1KM BEZ ,WYCHODZENIA Z DOMU ,konkretnie kup se pan to i to albo zrób pan to i to.dzięki

Dodano po 5 [minuty]:

moduł cc1000pp-868 nic mi to nie mówi czy jablotron ja-81 oasis ,nawet nie wiem co to jest i jak to podłączyć do termo metra ,czy to w ogóle pokazuje temperaturę

Dodano po 6 [minuty]:

jak już pisałem w cześniej nie znalazłem w internecie ani jednego termometru, który by miał zasięg większy niż 100 metrów
  • #13 4477519
    And!
    Niestety, bez kombinowania (i to dość mocnego) nic nie będzie.
    Można to zrobić od podstaw:

-Mikroprocesor+program+czujnik temperatury(i ew inne czujniki)+dobry moduł radiowy.

-Mikroprocesor+program+wyświetlacz LCD+dobry moduł radiowy

Można również próbować usprawniać kupny termometr.

A jak wygląda teren po między miejscem pomiaru a odczytu,
    czy to koniecznie musi być radio ?
  • #14 4477648
    sysio10
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Jeżeli przestrzeń pomiędzy domem a szklarnią nie jest przysłonięta zabudową to można użyć jako źródła transmisji promienia lasera z uszkodzonego cdrom, lub wskaźnika laserowego używanego przy prezentacjach (kiedyś można było kupić takie zabawki na targu). Po jednej stronie postawić mikroprocesor + czujnik temperatury + sterowanie sygnału na laser, po drugiej fotoelement + mikroprocesor + wyświetlacz
  • #15 4477878
    krzysztof_93
    Poziom 11  
    to nie musi być radio dla mnie to bez różnicy ,aby tylko to nie kasztowało kilka tysięcy złotych , głównie chodzi tylkom oto abym ja w domu na wyświetlaczu widział ile jest stopni w folii plus ewentualnie temp.max ymalną i minimalną ,jeśli chodzi o teren to mieszkam na 2-gim piętrze i muśle że maszt około 1-2m i mam kontakt wzrokowy z folią

Dodano po 1 [minuty]:

może kupić taki z zasięgiem 100m , to żaden problem

Dodano po 2 [minuty]:

nie jestem pewien ale tak po lini prostej to może jest około 500m ,chyba jutro spróbuje zmierzyć

Dodano po 2 [minuty]:

oczywiście przewód 500m nie wchodzi w rachube bo podrodze jest droga kilka bloków
  • #16 4478065
    sysio10
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    spróbowałbym transmisji optycznej - nawet jak się nie sprawdzi to nie stracisz majątku. koszt zrobienia termometru po stronie tunelu foliowego zamknie się kwotą kilkunastu złotych
    5,50 zł DS18B20
    4,50 zł ATmega8
    1 zł kwarc
    6 zł wskaźnik laserowy
    + kondensatory, rezystory

po stronie odbiorczej
    1 zł fotoelement np. fototranzystor
    4,50 zł ATmega8
    12 zł wyświetlacz LCD
    + rezystory, potencjometr kontrastu LCD
    dojdzie jeszcze zasilanie, laminat, trawienie

myślę że przy takich kosztach warto dokonać próby.

transmisję rozpocząć impulsem a następnie po stronie odbiorczej włączyć Timer i w takim samym tempie co układ nadawczy sprawdzać istnienie impulsu. Po zakończeniu transmisji odczekać minute itd od początku.
    Trudno ocenić w takim przypadku działanie np. w deszczu, śniegu
    Wskaźnik też należałoby dokładnie zamontować (tak aby tor promienia świetlnego za specjalnie się nie zmieniał).
  • #17 4478280
    kotuniunia
    Poziom 29  
    Ocena: 305
    MOIM ZDANIEM:stopień mocy na BF odwzorowany z ze stopnia początkowego wzm .wcz.powinien sprawe załatwic.do tego ant. "ćwiartka",jeżeli oryginalny ukł. nie posiada kierunkowej.stopień zasilić od 12 do 15V nap.odfiltowanym.taki stopień miw wymaga strojenia,jedynie dorabiana antena,ale przy tej mocy WFS.nie jest az tak istotne.
  • Pomocny post
    #18 4480443
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    krzysztof_93 napisał:
    to nie musi być radio dla mnie to bez różnicy ,aby tylko to nie kasztowało kilka tysięcy złotych , głównie chodzi tylkom oto abym ja w domu na wyświetlaczu widział ile jest stopni w folii plus ewentualnie temp.max ymalną i minimalną ,jeśli chodzi o teren to mieszkam na 2-gim piętrze i muśle że maszt około 1-2m i mam kontakt wzrokowy z folią

Link do aukcji (nie mojej):

Pomiar temperatury przez sieć GSM alarm NV6

http://allegro.pl/item263643597_pomiar_temperatury_przez_siec_gsm_alarm_nv6.html

może ktoś inny także to robi. To pudełko do którego podpina się sensory i telefon komórkowy. Taniej sam nie zrobisz, może ktoś Ci to zrobi ale mi osobiście za 250 zł by się nie chciało. To co pod linkiem, to tak na prawdę samoróbka tylko na większą skalę -- bez certyfikatów CE itp. bzdetów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zwiększenia zasięgu bezprzewodowego termometru z około 5 m do 1 km. Uczestnicy wskazują, że osiągnięcie 1 km zasięgu na bazie oryginalnego modułu o niskiej mocy (10-100 mW) jest trudne, realistyczny zasięg to raczej 100-300 m, maksymalnie do 500 m przy dobrych warunkach i antenach kierunkowych. Zalecane jest stosowanie pasma 868 MHz, które jest mniej zakłócone niż 433 MHz. Podnoszenie mocy nadajnika jest ograniczone przepisami i wymaga wymiany całego modułu radiowego. Proponowane rozwiązania to wymiana anten na kierunkowe, zastosowanie lepszych modułów odbiorczych (np. heterodynowych zamiast superreakcyjnych), obniżenie prędkości transmisji oraz ewentualna budowa własnego systemu z mikroprocesorem, czujnikiem temperatury i modułem radiowym. Alternatywnie sugerowano transmisję optyczną za pomocą lasera i fotoelementu, co może być tańsze i skuteczne przy linii wzroku. Wskazano również na gotowe urządzenia i moduły radiowe na 868 MHz, np. Satel SATELLINE 3ASd, SATELLINE 1870, moduł CC1000PP-868, a także systemy alarmowe na 868 MHz. Rozważano także wykorzystanie sieci GSM do przesyłania danych o temperaturze, np. poprzez urządzenie alarmowe NV6 z podłączonymi sensorami i telefonem komórkowym. Koszty samodzielnej budowy systemu z mikrokontrolerem ATmega8 i czujnikiem DS18B20 są stosunkowo niskie. Wskazano, że przewód o długości 500 m jest niepraktyczny ze względu na przeszkody terenowe. Podsumowując, najprostsze i najtańsze rozwiązanie to zakup termometru o zasięgu 100 m i poprawa anten, natomiast dla większych odległości konieczne jest zastosowanie specjalistycznych modułów radiowych lub alternatywnych technologii transmisji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA