logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Video BLAUPUNKT RTV-570 z elektroniką od PANASONIC'a NV-L20

DRPP 03 Gru 2003 08:25 1856 7
REKLAMA
  • #1 423019
    DRPP
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    W momencie odtwarzania taśmy wszystko jest OK, ale jak chce się włączyć przewijanie bez podglądu to czasem magnetowid samoczynnie się wyłącza (tj. przechodzi w StandBy).
  • REKLAMA
  • #2 423059
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    A zagladałeś do ReeL SensoR?
  • REKLAMA
  • #3 423194
    DRPP
    Poziom 16  
    oldboy napisał:
    A zagladałeś do ReeL SensoR?

Jeszcze go nie sprawdzałem, popołudniu sprawdzę.

W SERWIS'ie ELEKTRONIKI z 4/99 znalazłem taką informację:

"W modelach NVF65, NVF70 i NVFS100 zdarza się przerwa rezystora R6035 (0,9Ohm), która daje bardzo mylące objawy. Taśma może być poprawnie odtwarzana, lecz przy próbie włączenia przewijania następuje wyłączenie zasilania."

Niestety nie ma informacji gdzie mniej więcej znajduje się ten rezystor, a nie mam schematu żadnego z tych magnetowidów.
  • #4 424143
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Zwróc uwagę, czy wtedy, gdy się 'to' dzieje, jest przerzucane ramię idlera; jeśli nie, trzeba wyregulować sprzęgiełko w idlerze.
    Podobne 'efekty' może także powodować przełącznik funkcji.
  • REKLAMA
  • #5 424169
    DRPP
    Poziom 16  
    amik9m napisał:
    Zwróc uwagę, czy wtedy, gdy się 'to' dzieje, jest przerzucane ramię idlera; jeśli nie, trzeba wyregulować sprzęgiełko w idlerze.
    Podobne 'efekty' może także powodować przełącznik funkcji.

Przełącznik funkcji sprawdziłem jest w porządku, REEL SENSOR sprawdziłem, też jest OK a co IDLER'em zobaczę dzisiaj.

Zauważyłem jeszcze jeden objaw, czasem po włożeniu kasety i naciśnięciu PLAY, słychać elektromagnes, głowica zaczyna się kręcić a ramiona opasywania taśmy wokół głowicy się nie ruszają. Głowica po kilkunastu sekundach przestaje się kręcić (i cisza). Po ponownym wciśnięciu PLAY wszystko jest OK., jeszcze nie wiem czy to reguła ale zawsze za drugim razem wszystkie operacje odtwarzania taśmy wykonuje prawidłowo. Co najciekawsze ten objaw pojawia się w momencie, kiedy magnetowid stoi nieużywany dłuższą chwilę, może to kwestia smarowania.
  • REKLAMA
  • #6 424352
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Przełącznika funkcji się nie sprawdza - to jest mylące ! (sam się o tym przekonałem - niejeden "pięknie" wyglądjący źle działa; chociażby z powodu "przywierającego" smaru).
    Rozbierz go, wyczyść, przesmaruj, a może naprawisz "dwa w jednym"...
  • #7 424963
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2265
    Mam pytanie jak VCR przyjmuje kasetę lub ją wydaje to nie przygasa Ci wyświetlacz lub jak uruchamiasz przewijanie,może masz nie wydolną przetwornicę
  • #8 463061
    DRPP
    Poziom 16  
    Dzięki, wymieniłem wszystkie elektrolity w przetwornicy i przełącznik funkcji, teraz wszystko jest OK!

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Blaupunkt RTV-570 z elektroniką Panasonic NV-L20 ma problem z samoczynnym wyłączaniem się (przejściem w StandBy) podczas próby przewijania taśmy bez podglądu. Podejrzewano uszkodzenie rezystora R6035 (0,9 Ohm) znanego z modeli NVF65, NVF70 i NVFS100, który powoduje wyłączanie zasilania przy przewijaniu, jednak brak schematu utrudnia lokalizację. Sprawdzono REEL SENSOR i przełącznik funkcji – oba były sprawne, choć zalecano rozebranie i wyczyszczenie przełącznika z powodu możliwego przywierania smaru. Zwrócono uwagę na konieczność regulacji sprzęgiełka idlera, gdy ramię idlera nie przełącza się prawidłowo. Dodatkowo obserwowano problem z opasaniem taśmy wokół głowicy po dłuższym postoju urządzenia, co może wskazywać na problemy z smarowaniem. Podejrzewano również niewydolną przetwornicę zasilania, co potwierdziło się po wymianie wszystkich elektrolitów w przetwornicy oraz przełącznika funkcji – po tych naprawach magnetowid działał poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA