logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chip Tuning EFI: Wymiana komputera na MegaSquirt - DIY i darmowy soft

gmp 05 Gru 2003 09:17 11753 22
REKLAMA
  • #1 425388
    gmp
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Znaazlem fajna strone o tuningu elektronicznym, polegajaca na wymianie calego komputera do sterowania EFI. Wpiszcie haslo "megasquirt faq" na google, lub link http://www.bgsoflex.com/megasquirt.html (ale ostatnio nie chodzil) wiec proponuje pierwszy sposob, podobno powstaje juz ultramegasquirt, ktory sterowl bedzierowniez "iskra".
    Pozdrawiam
    Grzes
  • REKLAMA
  • #2 425898
    Doran
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    ladnie , pieknie , jesli oczywiscie mamy auto w stylu retro z lat 80tych ;) i to w amerykanskiej wersji :(
  • #3 427364
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    Doran napisał:
    ladnie , pieknie , jesli oczywiscie mamy auto w stylu retro z lat 80tych ;) i to w amerykanskiej wersji :(

jesteś w WIELKIM błędzie nie przejrzałeś dobrze tej strony. Zrobiłem to dokładnie jak zgłebiałem budowę i działanie układów wtrysku paliwa. Masz tam progrmay do modyfikacji tablic przelicznikowych, wizualizacji stanu sterownika on-line itd. Można zastosować 2 lu 4 i wiecej wtryskiwaczy. Program sterujący jest elastyczny. Ludzie z zapałem i fantazją się napracowali.....

Zdecyduj się co chcesz. Założyć "scalak" za 1500 czy samemu pobawić się silnikiem, ta strona jest dla tych ostatnich. Jest to jedno z lepszych opracowań dostępnych w necie.

Po to żeby wyrwać parę głupich lasek nie trzeba tego robić ryczącym silnikiem.

Był już prowadzony temat "tuningować czy nie" radzę przeczytać i się zastanowić. Wydać forse dla fachowców czy samemu w wolnych chwilach "małymi krokami" dążyć do określonego celu, tylko że wtedy człowiek pobrudzi sobie "rączki smarem" a nie wszystkim to pasuję.

Pozdrawiam i polecam jeszcze raz tą stronę www....
  • #4 432872
    Doran
    Poziom 14  
    ja uwazam jakakolwiek elektronika sterujaca mechanika ma swoje zrodlo jednak w tym drugim ze wzgledu na czysto fizyczne granice wytrzymalosci materialow mechanicznych, dlatego programisci piszacy oprogramowanie do sterownikow ograniczeni sa czysto mechanicznymi uwarunkowaniami ,poartymi rowniez wynikami badan danych elementow i calych zespolow napedowych .niestety potencjalny uzytkownik nie jest w stanie zgromadzic i zglebic calej tej fizyczno-mechanicznej otoczki. a samodzielnie zmiany nie poparte zadnymi obliczeniami i testami skazane sa na niepowodzenie. i istotna role jeszcze odgrywa czas , czy poswiecajac tematowi ktory stoi w garazu , bez wiedzy na ten temat , mnostwo czasu tak na prawde nie stracimy tych 1500 zl gdzie indziej.
  • REKLAMA
  • #5 433702
    morph13
    Poziom 25  
    Doran napisał:
    czy poswiecajac tematowi ktory stoi w garazu , bez wiedzy na ten temat , mnostwo czasu tak na prawde nie stracimy tych 1500 zl gdzie indziej.

ciekawe założenie filozoficzno-mechaniczne, owszem są dwie metody tuningu mechaniczna i elektroniczna (optyczną pominę z oczywistych względów) ale tą którą się wybierze zależy tylko od osoby zainteresowanej i jak napisałeś zgromadzonego materiału "dowodowego :-)". Ja ze względu na upodobania elektroniczne, wiadomo polecam metodę elektroniczną. A jak czasami przy okazji zainteresowany ubrudzi się "przysłowiowym smarem" może wyjdzie mu to na dobre, ja staram się ograniczyć do pierwszego :-)

Pozdrawiam
  • #6 435870
    Quaki
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Panowie tuning to studnia bez dna do dyskusji jedni lubia robic samemu inni wola oddac specjalistom jedno jest pewne w domu raczej ciezko zrobic cos pozadnie bo do tego potrzebna chamownia a takie urzadzenia to raczej zadko kto w domu trzyma i nie tylko ze wzgledu na ich wielkosc

:arrow: Tuning elektroniczny tak ale tylko w silnikach z doladowaniem (turbo lub kompresor) w innym przypadku czyli grzebanie w elektronice autka bez turbo sprezarki da tak male efekty ze nie warto dla 5-10 (drogi warjant jest bardzo optymistyczny) koni mechanicznych zawracac sobie glowy
    Koszty okolo 1500-3000 zl

:arrow: Tuning mechaniczny a i owszem tylko ze i ten ma swoje ograniczenia ktore najczescie tkwia w elektronice ktora steroje wtryskami i calym silnikiem
    (zalozenie soft turbo przy dosc duzej znajomosci rzeczy i dosc dobrze wyposazonym warsztacie jest porzadane i daje efekty w posataci jakichs 40-50 KM nie zmusza do przeprogramowywania kompa)
    Koszt okolo 10000-20000zl
    :arrow: Tuning mechaniczny + elektroniczny o tak to jest to co tygrysy lubia najbardziej a lubia duzo kucy pod maska mozliwosci sa praktyczni nieograniczone (no oprocz fizyki ktora nas ogranicza :D ) wzrosty mocy moga byc ogromne ale im wiekszy przyrost mocy tym wieksza gotowa potrzebna na taki tuning ale i mozna wtedy uzyskac nie samowite wyniki
    Koszt nie do podania od 16000zl w gore bez limitu
    pozdrawiam i zycze milego jezdzenia
  • #7 438828
    Doran
    Poziom 14  
    wydaje mi sie ze sie nie zrozumielismy morph13, ja nie mowie o tuningu mechanicznym ale o elektronice sterujacej mechanika. mozna przeciez podkrecac dawki i nastawy bardzo wysoko tylko czy mechanika to wytrzyma? o to mi chodzilo . i jesli ktos bedzie grzebal w elektronice to tak naprawde zmusi mechanike silnika do intensywniejszej pracy , a bez wiedzy na ten temat , hmm , no nie wiem ile to pojezdzi
  • REKLAMA
  • #8 439023
    ANTEQ
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    tak sobie obserwuje ten temat od dluzszego czasu i mam glupie wrazenie ze wiekszosc wypoweidzi jest bez sensu. podstawowym zalozeniem tuningu jet podwyzszenie mocy silnika kosztem jego zywotnosci, nastepnym etapem gdy juz jego elementy sa na tyle wyzylone ze groza awaria wymienia sie te elementy silnika na mocniejsze i przystosowane do wiekszych obciazen. niepotrzeba ingerencji w elektronike i mechanike silnika zeby go zakatowac duza czesc uzutkownikow samochodow niszczy silniki nawet o tym niewiedzac i nie dotykajac sie...nieregularne wymiany oleju i filtrow... i nie mowie tu tylko o kobietach. podobne urzadzenie jest w ofercie na www.tuning.info.pl popatrzcie na cene i przestancie marudzic jak sie nie bierzercie za przerobki to nie odradzajcie ich komus kto chce je zrobic. czemu nie napiszecie w paru innych postach zeby nie robili wzmacniaczy mocy, przeciez one wzmacniaja sygnal kosztem energi dostarczonej z zewnetrznego zrodla....zauwazacie analogie...
  • REKLAMA
  • #9 441298
    Doran
    Poziom 14  
    czemu nie napiszecie w paru innych postach zeby nie robili wzmacniaczy mocy, przeciez one wzmacniaja sygnal kosztem energi dostarczonej z zewnetrznego zrodla....zauwazacie analogie...

no ja nie zauwazam , moze wyjasnisz to , moim zdaniem energia w samochodzie bierze sie z paliwa a nie z elementow samochodu, a moze sie myle?
    ale widze analogie w tym : jakbys uzyl elementow o danych parametrach do budowy wzmacniacza i zasilil je wyzszym napieciem niz nominal producenta , hmm , co sie wtedy stanie? bedzie glosniej? no moze przez chwile. ale tak naprawde to nie o to chodzilo , bo gdybys byl producentem tych elementow wiedzialbys gdzie jest jeszcze granica .uzytkownik , niedoswiadczony w dodatku ,niestety nie wie , moze tylko eksperymentowac , w dodatku po omacku , bo tak naprawde wierzy slepo ludziom ktorzy stworzyli program do edycji bitmapow.
  • #10 441522
    ANTEQ
    Poziom 14  
    po co zabierazs glos jak niemasz pojecia nawet o zasadzie dzialania silnika spalinowego. poczytaj najpierw pare madrych ksiazek. NIE SAMYM PALIWEM SILNIK ZYJE. zwieksz dysze wswoim maluchu i zobacz co sie stanie bo zamiast wiekszej mocy to go co najwyzej zaleje i moc spadnie zeby proces spalania przebiegal prawidlowo musi tam byc jeszcze tlen ok 1:15. sprobuj tez przejsc przeglad przy analizie spalin troche sie zdziwisz.jakbys przejzal ten program to bys zauwazyl ze ma tez mozliwosc zczytania fabrycznych map i ich modyfikacjui wiec nawet niedoswiadczona osoba ma mozliwosc zmieniajac w niewielkim zakresie parametry fabryczne zmieniac parametry silnika bez ryzyka jego uszkodzenia.o wzmacniaczach tez jeszcze poczytaj bo to nie ten dzial i temat zeby ci i o tym pisac.
  • #11 441625
    Doran
    Poziom 14  
    no jak ty o maluchach mowisz to sooory , tuninguj je sobie do woli , no oczywiscie sterownik w tym swoim maluchu , hahahaha :lol: , a jesli uwazasz ze w aucie energia bierze sie nie z paliwa to rzeczywiscie jestes profesjonalista i znasz sie na temacie . Moze podpwiesz wszystkim jak jezdzic bez paliwa , wszystkim by sie przydalo.
    I jeszcze jedno zacznij od oceny siebie najpierw zanim zaczniesz oceniac innych. Moze cos podpowiesz na temat obliczania sum kontrolnych w sterownikach po zmianie bitmapow . No chyba ze ty rzeczywiscie te maluchy :lol:
  • #12 443513
    ANTEQ
    Poziom 14  
    ja sie nie chwale co robie a czego nie. wolalbym sie pochwalic tuningiem malucha jesli zrobilbym go sam niz kupnem gotowego scalaka lub oddaniem go do kogos. o sterowniku do malucha poczytaj tu www.kubagert.prv.pl ale skoro sie chwalisz to opisz co i jak przyda sie moze i mi i innym. zatkaj sobie kolektor dolotowy i jezdzij na samym paliwie, sadze ze wtedy nauczysz sie jezdzic bez paliwa.jesli dyskusja ma dalej tak wygladac to ja odpadam bo mi sie znudzilo. napisz cos ciekawego. chetnie poczytam.
  • #13 443660
    morph13
    Poziom 25  
    ANTEQ napisał:
    zeby proces spalania przebiegal prawidlowo musi tam byc jeszcze tlen ok 1:15.

W kwestii wyjaśnienia to 1:14,7 dla benzynki jak kogoś interesuje to podam i dla innych paliw. Ale to szczegół :-)

Poczytałem twoje posty i jestem w niektórych momentach mocno "zdegustowany". Przedstaw pokrótce swoje osiągnęcia w kwestii tuningu elektronicznego, mechanicznego. Większośc obecnych tutaj jest "głodna wiedzy" technicznej na ten temat, bo duperele o światłach, podświetlaniu i innych bzdetnych spojlerach dla picu to mnie osobiście nie interesują - a ciebie ??, innych ??.
  • #14 443785
    Doran
    Poziom 14  
    powiedz w ktorym momencie sie chwale ANTEQ?
  • #15 443802
    Doran
    Poziom 14  
    i jeszcze jedna dos istotna dla mnie sprawa , jesli mowimy o tuningu malucha to ok , eksperymentujmy do woli , strata pieniedzy i czasu nie bedzie grala az tak istotnej roli . inaczej sprawa sie ma jesli zaczniemy grzebac w np nowej 7demce (BMW) (gdzie mamy np swiatlowody w aucie) i technika sterowania jest bardzo zaawansowana , bez sum kontrolnych ani rusz , ktos moze podpowie jak to policzyc ? moze ANTEQ?
  • #16 443871
    ANTEQ
    Poziom 14  
    nawet gdybym wiedzial to bym nie napisal bo ja bym sie tego nie podjal i tobie nie radze ... bo w razie zwalki czegos starzy by cie do abudabi musieli sprzedac zeby wlascicielowi bmw kase oddac. a nawet jesli ty masz taka bryke to gwarancja nie obejmuje grzebania w kompie. i co maja do tego swiatlowody. silnik jest silnikiem, co z tego ze informuje serwis poprzez komputer o stanie wszystkich podzespolow itd....ale niech niemcy sie zajmuja bmw a my sie zajmujmy maluchami :D
  • #17 444152
    Doran
    Poziom 14  
    ANETQ brawo , widze ze istota twojego postepu jest cofanie sie a nie rozwoj , bo przeciez maluch to juz historia , moze powinienes zmienic dzial i wypowiadac sie w dziale antyki ?
    znikam stad bo to forum to jakies dziwne dywagacje a nie konkretna techniczna dyskusja
  • #18 444565
    Doran
    Poziom 14  
    a oto co przyslal mi w odpowiedzi ANTEQ , tylko nie wiem czemu nie na forum , i czy ja cos komus odradzam????

jesli juz to ANTEQ. to ty zaczales ta bzdurna dyskusje odradzajac wszystkim modyfikacje sterownikow mozesz miec pretensje tylko do siebie.a jesli chodzi o scislosc to w zyciu nie mialem i nie robilem malucha, chociaz niepowiedziane ze nie zrobie tego.gdyby maluch byl wykonany z takich materialow i w rownie dokladnie co bmw to by go na targach motoryzacji pokazywali....i nie zrazaj sie do forum przez jednego uzytkownika
  • #19 444617
    toradek
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Doran, bez urazy, ale Ty i silnikach spalinowych to chyba nie za wiele wiesz. Kazdy silnik ma pewna rezerwe mocy. Aby silnik dzialal to do pracy oprocz paliwa potrzebne jest powietrze. W silnikach benzynowych jest to odpowiedni stosunek 1:14.7 . To juz bylo wspomniane. Niestety przez zmiane elektroniki w benzyniaku nie za wiele otrzymamy. Mozemy jedynie "poprawic" seryjny produkt, ale do tego potrzebna jest hamownia podwoziowa najlepiej obciazeniowa. Natomiast w Turbo Dieslu jesli ziwekszymy ilosc paliwa to od razu zwiekszymy moc, nawet bez zwiekszania wypelnienia cylindrow powietrzem.

Co do poprawiania serii. Zauwaz, ze biorac takie same dwa samochody moga roznic sie one moca. Zalezy to od dokladnosci odlewow (na prawde, kazdy rozni sie szczegolami) oraz jak kazdy silnik zostal dotarty.

Podsumowujac, zmiana nastawow ECU ma sens praktycznie zawsze, ale najwieksze przy jakiejkolwiek zmianie czesci silnika. Np zmiana walka rozrzadu, a najwieksze korzysci daje jednak dolozenie turbosprezarki. Przy doladowaniach >0.4 bara zmiana nastawow ECU jest juz niestety konieczna.
  • #20 455373
    warm
    Poziom 2  
    :D witam !!
    tak się tu przypatruje i czytam i szlak mnie trafia sami tu mechanicy i elektronicy co zdejma głowice lub zmienia soft fabryczny
    a tak apropo jak dasz wieksza dawke paliwa w ropniaku to nie bedzie mial wiecej mocy tylko bedzie bardziej dymil bedzie szybciej jechac ale mocy to mu nie przybedzie co do elektronicznego tuningu to mam zawirusowane audi od 3 lat przejechalem 100000 km i jest idealnie materialy do produkcji silnikow sa take same jak do 90ps czy 110 ps czy nawet do 130ps wszysko jest zapisane w oprogramowaniu czyli w serowaniu wtryskami , kątami , turbina
    Pozdrawiam was tuningowcy :wink:
  • #21 456484
    toradek
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Wiesz co, to ze ty masz zawirusowanego turbognojka to nie znaczy ze wymiatasz w tych sprawach. Slyszales o mapach wtrysku? Bo jak nie to sie nie odzywaj. A na poczatek polecam poczytac troche na stronie http://www.tdi-tuning.pl. A slyszales moze o podniesieniu mocy, bez podwyzszania doladowania?? Na drugi raz proponuje nie pisac ironicznie, szczegolnie, ze to Twoj pierwszy post.
    A wogole nie zrozumiales o co chodzi z porownaniem dwoch silnikow. Aha, te silniki sie roznia, chociazby wydajnoscia wtryskow, wiele silnikow ludzie modyfikuja zaczynajac od wymiany wtryskow, dopiero wtedy mozna zwiekszyc dawke paliwa.

Aha, slyszales o programie WinOls? Bo ja cos takiego mam.
  • #22 456517
    warm
    Poziom 2  
    he he he to ze masz program Winolds to jeszcze nic nie znaczy a Mastersa znam osobiscie mnie i moim znajomym pisał programy jesli dobrze przeczytales to ja nie pisalem o wtryskach tylko o materiale
    pozdrawiam cie a i jeszcze jedno zawirusowanie to jest wlasnie mieszanie w mapach inaczej zmiana softu
    i co mam z tym wszystkim ze to moj pierwszy post
    HE HE HE
    szczęśliwego Nowego Roku 2004 :roll:
  • #23 2233411
    einstein
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Lubie czytac o roznych modyfikacjach i pomyslach (szalonych amatorow) i jestem jak najbardziej ZA NIMI. Bez nich nie wiadomo gdzie bysmy byli ( w tyle) Ponoc Einsteina tez uwazali za wariata. Slyszal ktoos z was o silniku Mężyka? Jak inzynierowie zobaczyli pomysl speca od zywienia to pukali sie po glowie a jak zobaczyli obliczenia (okolo 200-250 koni z 1 dm3) i dzialajacy egzemplarz to dopiero przejrzeli na oczy. Tak wiec jesli ktos woli gotowe rozwiazania to niech sobie je kupuje a konstruktorom-amatorom da swiety spokoj przynajmniej niech sobie podaruje glupawe docinki nie potwierdzone zadna wiedza w temacie a jedynie zwyklym widzimisie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy elektronicznego tuningu silników poprzez wymianę fabrycznego komputera sterującego EFI na system MegaSquirt, który oferuje możliwość samodzielnej modyfikacji map paliwowych i zapłonowych za pomocą darmowego oprogramowania. Uczestnicy podkreślają, że tuning elektroniczny wymaga wiedzy technicznej oraz zrozumienia mechanicznych ograniczeń silnika, gdyż zwiększenie dawki paliwa i zmiana parametrów sterownika mogą prowadzić do nadmiernego obciążenia podzespołów mechanicznych. Wskazano, że tuning elektroniczny jest szczególnie efektywny w silnikach z doładowaniem (turbo, kompresor), gdzie można uzyskać znaczący wzrost mocy, natomiast w silnikach wolnossących efekty są ograniczone. Poruszono także kwestie związane z koniecznością stosowania hamowni do precyzyjnej kalibracji oraz ryzykiem utraty gwarancji przy ingerencji w oryginalne oprogramowanie ECU. W dyskusji pojawiły się także odniesienia do programów do edycji map, takich jak WinOls, oraz do problematyki sum kontrolnych w sterownikach nowoczesnych samochodów. Wskazano, że tuning mechaniczny i elektroniczny są komplementarne, a wybór metody zależy od indywidualnych preferencji i zasobów użytkownika. Podkreślono znaczenie eksperymentów amatorskich dla rozwoju technologii, ale także konieczność ostrożności i zdobywania wiedzy przed modyfikacjami.
REKLAMA