logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć zużycie pamięci RAM w Windows XP?

barytek 25 Lis 2007 12:03 1185 17
REKLAMA
  • #1 4518413
    barytek
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Witam!
    Zawsze uważałem ze to normalne że WINDOWS XP Zużywa niewiarygodnie dużo pomięci ram zejście poniżej 150MB po świeżym zainstalowaniu Windows’a było nie możliwe. Aż tu pewnego dnia dostałem starego kompa do naprawy(spalony zasilacz).Procesor athlon 1.2GHz 256 RAM. Po wymienieniu zasilacza zainstalowałem windowsa XP wcześniej był 98. Zainstalowałem SP2 atutopachera, trochę kodeków, odkurzacza, zrobiłem porządek ze zbędnymi plikami. Chciałem zainstalować słownik. Cos mi się powaliło i się trochę kom przyciął. Wszedłem do menadżera nadań Windows. I mi szczęka opadała. Zrzucie pamięci 70Mb. Wyłączyłem trochę procesów nie potrzebnych spadło do 55,5MB. Normalnie wyszedłem z siebie i stanąłem obok. Ktoś mi to wyjaśni? A system śmiga szybciej niż na nowiutkim kompie. Jak mam zarobić żeby mi Windows na innym kompie tyle zużywał zasobów? Od czego zalezy zajęcie pamici w XP?
  • REKLAMA
  • #2 4519029
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4870
    Dosłownie od wszystkiego co startuje łącznie z systemem , począwszy od sterowników , po przez zainstalowane programy, aż do samego wyglądu pulpitu .
  • #3 4519233
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4519257
    azr
    Poziom 11  
    chyba najbardziej od ilości usług systemowych i programów doinstalowanych jako 'bajery' np zamiennika powłoki systemowej (styleXP i podobne) dość duzo stosunkowo zużywają rezydentne antywirusy i firewalle.

przy okazji pytanie: ile powinien mniej więcej zajmować system z SP2 z zainstalowanym frameworkiem .net i debugerem ?
  • #5 4519587
    rrata
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Tu zużycie pamięci 150MB to na jakiej pamięci? Też na 256MB? Jak na większej to się nie dziwie, bo wtedy Windows może sobie bardziej pozwolić na jej większe używanie.
  • REKLAMA
  • #6 4520407
    barytek
    Poziom 23  
    a da się windowsa oszkać ze jest mniej pamieci, a przez to zeby całej nie zjadał?

Ale ludzie słuchajcie mnie.
    Są dwa kompy.
    1. 256 Ramu procesor athlon 1200MHz
    2. 512 Ramu procesor Intel celeron M 420. 533 FSB
    to samo opragramowanie
    Dwa windowsy śmigaja tak samo szybko.
    tylko z jeden zajmuje 50Mb na tym gorszym kompie a ten drugi 175Mb. Czem tak kurde jest? nie da się jakoś skłonic windowsa żeby zachowywał się tak jak by był na gorszym kkompie?
  • REKLAMA
  • #8 4520442
    barytek
    Poziom 23  
    to znaczy? Jakię są możliwości?
  • #10 4520632
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4520735
    rrata
    Poziom 19  
    barytek napisał:
    tylko z jeden zajmuje 50Mb na tym gorszym kompie a ten drugi 175Mb. Czem tak kurde jest? nie da się jakoś skłonic windowsa żeby zachowywał się tak jak by był na gorszym kkompie?

W czym ci to przeszkadza? Czemu chcesz, aby system na lepszym kompie działał jak na tym wolniejszym? Każdy chce, aby system działał tak szybko jak to możliwe, a ty chcesz go jeszcze zwalniać? System zabiera sobie na tyle dużo pamięci, aby dla programów coś jeszcze zostało, jak ma więcej pamięci to więcej jej bierze, a i programom więcej zostaje (wiadomo większa pamięć, co dobrze widać na twoim przykładzie). Jakbyś wsadził pamięć 1GB to system zabrałby jeszcze więcej, bo po prostu jak ma taką możliwość to z niej korzysta. To system zarządza pamięcią, a nie ty więc nie masz wpływu na zajęcie RAMu no chyba, że zaczniesz bawić się plikem wymiany ale to kiepski pomysł.

Krótko mówiąc twoje zamiary są bezsensowne, bo prowadzą do zmniejszenia wydajności systemu.

Plik wymiany ustaw w rozmiarze jaki potrzebujesz, a zależy to od aplikacji z jakich korzystasz.
  • #12 4522232
    barytek
    Poziom 23  
    Ja tylko proszę zeby ktoś mi napisal czy tak się da zrobić czy nie. a to czy to jest dobre czy zle to sam to ocenie.
  • #13 4522252
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Możesz wyłączyć zbędne programy działające w tle.
  • #14 4522284
    barytek
    Poziom 23  
    i co to da? 50MB zysku. ja chce zejśc do 50MB
  • #15 4522299
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Dużo da.
    Jak wyłączysz programy których nie używasz to uwierz że dużo da.
  • #16 4522510
    Janelektro
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Zauważyłem iż: im więcej danych na każdej partycji tym więcej zajmuje system windows, po usunięciu kilku dużych plików zmniejsza się zajmowany obszar plików systemu windows.
    Dodatkowo system zajmuje 64 MB pamięci RAM na sam interfejs graficzny.
  • #17 4522766
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Zużycie pamięci to nie tragedia, im więcej jej jest tym więcej jej system zajmuje i tak ma być. Jak trzeba pamięci na program to jest zwalniana ale system nie musi doczytywać z dysku potrzebnych plików.
  • #18 4523425
    rrata
    Poziom 19  
    barytek napisał:
    Ja tylko proszę zeby ktoś mi napisal czy tak się da zrobić czy nie

Nie da się tak jak ty chcesz, bo to system przydziela pamięć, a nie użytkownik. Możesz co najwyżej pozamykać kilka zbędnych programów ale nie przyniesie to takiego efektu jaki ty chcesz osiągnąć.
    barytek napisał:
    a to czy to jest dobre czy zle to sam to ocenie.

Chcesz być mądrzejszy od ludzi z Microsoftu? Skoro zrobili system, który działa stabilnie i wielu ludziom się podoba to po co chcesz coś tam zmieniać? Nie mówię, że to super system bo takiego nie ma ale po co poprawiać coś co działa dobrze?
    tzok napisał:
    Zużycie pamięci to nie tragedia, im więcej jej jest tym więcej jej system zajmuje i tak ma być. Jak trzeba pamięci na program to jest zwalniana ale system nie musi doczytywać z dysku potrzebnych plików.

Zgadzam się w 100%.

Podsumowanie tematu

✨ Zużycie pamięci RAM w systemie Windows XP zależy od wielu czynników, takich jak liczba uruchomionych procesów i usług systemowych, sterowniki, zainstalowane programy, wygląd pulpitu oraz ustawienia pliku wymiany (pamięci wirtualnej). System automatycznie przydziela więcej pamięci, gdy jest jej więcej dostępnej, co poprawia wydajność, dlatego na komputerach z większą ilością RAM zużycie pamięci jest wyższe. Wyłączanie zbędnych programów działających w tle może zmniejszyć zużycie RAM, ale osiągnięcie bardzo niskiego poziomu (np. 50 MB) jest trudne i niezalecane, gdyż może to obniżyć stabilność i szybkość działania systemu. Dodatkowo, interfejs graficzny Windows XP sam w sobie zużywa około 64 MB RAM. Optymalizacja pamięci powinna uwzględniać rozsądne ustawienie pliku wymiany oraz ograniczenie niepotrzebnych usług i programów startowych. Próby „oszukania” systemu, by myślał, że ma mniej pamięci, nie są standardowo wspierane i mogą prowadzić do problemów z wydajnością.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA