logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Na zimnym silniku nie odpala, pada akumulator, polonez.

lukash007 26 Lis 2007 13:16 2026 5
REKLAMA
  • #1 4522397
    lukash007
    Poziom 10  
    witam wszystkich motoryzantów mam problem od pewnego czasu mam problem z uruchomieniem poloneza caro plus 98r 1.6gsi otóz z rana kręce rozrusznikiem i działa tak jak by go coś trzymało bardzo powoli kręci az w końcu po 2.3 próbach pada akumulator mierzyłem napiecie a alternatora daje 13,8 na światłach a jak juz rozgrzany silnik rozrusznik pracuje dobrze jaka jest przyczyna?
  • REKLAMA
  • #2 4522431
    sp4tkb
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam. To proponuję zacząć od naładowania akumulatora, a jak nie pomoże to wymiana.
  • REKLAMA
  • #3 4522484
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Tulejki rozrusznika, akumulator, szczotki.
    Proponuję zmierzyć napięcie akumulatora W CZASIE porannego kręcenia, prawdopodobnie aku "nie trzyma prądu" i rano go brak. Rozgrzany silnik = niedawne ładowanie akumulatora więc prądzik jest. Kolejny pomiar to pobór prądu na wyłączonej stacyjce - może coś rozładowuje akumulator przez noc.
  • REKLAMA
  • #4 4522516
    lukash007
    Poziom 10  
    dzięki za podpowiedzi ale co z ta kontrolka ladowania?leciutko jarzy w czasie jazdy a po wlaczeniu kierunków miga razem z nimi tak jest mozliwosc abym wymienil akumulator ale w razie cos jest z alternatorem to moze mi go zepsuc?bo jest taka mozliwość nie?
  • REKLAMA
  • #5 4522562
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7878
    Witam

Co do tego jarzenia kontrolki,to najprawdopodobniej jedna z diod pomocniczych(wzbudzenia) padła w alternatorze.Miałem kiedyś podobny przypadek.Niby wszystko ok. a nocy widać żarzenie kontrolki.A to równa się niedoładowanemu akumulatorowi.Miernik w rękę i pomierzyć wszystko.

Pozdrawiam
    Arturavs
  • #6 4522645
    lukash007
    Poziom 10  
    ok dzięki ale ile powinno wskazywac gdy wszystko jest w porzadku?mierzylem ostatnio na swiatlach to wskazywalo mi 13,7 a to chyba troszke za malo?
REKLAMA